lördag 5 februari 2011

Oligarker - rika och mäktiga i det nya Ryssland - Lyssna på radio

Ämnet för historiska klubben idag är oligarker, rika och mäktiga affärsmän i det nya Ryssland.
Oligarken Michail Chodorkovskij dömdes höromveckan till nytt fängelestraff i Sibirien.

Oligarken Roman Abramovitjs köpte i veckan en fotbollsstjärna för motsvarande en halv miljard kronor till sitt lag Chelsea. De ryska oligarkerna blev på 1990-talet världens ojämförligt rikaste människorna, efter den förmodligen största förmögenhetsöverföringen i historien vid Sovjetunionens kollaps.

Hur blev de så svindlande rika, hur mycket makt fick de och varför blev deras öden så olika? Historiska klubben om hur ett gäng tjugoåringar inom några år blev så rika att de kunde köpa nästan hela världen.

Medverkande: Claes Ericson, författare till boken Oligarkerna - Om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland, och Vladislav Savic som skrivit boken Vladimir Putin och rysskräcken. Programledare: John Chrispinsson.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=4329254 

Vetandets värld

En dramatisk skildring av kapitalismen i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Här beskrivs spektakulära händelser, som nittiotalets sanslösa privatiseringar, maffians storhetstid, 2000-talets statskapitalism och hur oligarkerna kunde bli så hejdlöst rika.

Oligarkerna är en dramatisk men seriös skildring av Rysslands övergång från planekonomi till marknadsekonomi. Det var en av världens mest vågade kapitalistiska experiment, som genomfördes under de första åren efter Sovjetunionens fall 1991. Då blev det möjligt för en enskild person att bygga upp en oerhörd förmögenhet, vilket samtidigt illustrerar samhällsutveckling i det nya Ryssland.

Här beskrivs två decennier fyllda av djärva privatiseringsprojekt, ödesdigra maktkamper och osannolika livsöden. Boken är full av spektakulära händelser, såsom Sovjetunionens ekonomiska konkurs, nittiotalets sanslösa privatiseringsprocess, maffians storhetsperiod, 2000-talets statskapitalism och framförallt hur oligarkerna kunde gå från ingenting till att bli så hejdlöst rika.

Bakom dessa skeenden döljs förklaringsmodeller till Sovjetunionens fall, kapitalismens styrkor och svagheter i allmänhet och inte minst förståelsen för Rysslands politiska och ekonomiska utveckling i dag, snart tjugo år efter landets födelse.

Oligarkerna skildrar, som första och enda bok på svenska, kronologiskt utvecklingen från kapitalismens inträde under den sovjetiska perestrojkan fram till Rysslands återhämtning efter finanskrisen 2010. Innehållet är ambitiöst men språket lättsamt.

Ett tjugotal av de mest tongivande oligarkerna presenteras mer ingående med beskrivningar av bakgrund och deras mest framträdande bedrifter.

Boken är rikt illustrerad med ett åttiotal bilder som visar huvudpersoner och laddade händelser under tiden som skildras.
http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2011/Vinter/ericson_claes-oligarkerna-inbunden/

1 kommentar:

  1. Ryss skräcken?? Var? i Finland HATAR vi dem!! klar tvåa efter muslims

    SvaraRadera