tisdag 14 december 2010

Vi tar strid mot sexhandeln i Europa (S)

Trots uppenbar ovilja i Europa att kriminalisera sexköp kommer EU-parlamentet denna vecka att rösta om skärpningar i lagen mot människohandel. Det handlar om att efter svensk modell kriminalisera de som köper sex av kvinnor utsatta för trafficking. Det är ett litet steg på vägen för kvinnors rättigheter i Europa, skriver Anna Hedh (S) och Margareta Winberg (S). 

Drygt tio år efter den svenska riksdagen, i djup oenighet, klubbade igenom sexköpslagen, inser också de som då motsatte sig den, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, att kriminalisering av sexköparna är det bästa medlet mot prostitution och människohandel.

Men kampen stannar inte vid Sverige gräns. Problemet är globalt. Därför kommer EU-parlamentet denna vecka att rösta om ytterligare skärpningar av människohandelslagstiftningen. Då är det fortfarande en socialdemokratisk kvinna som håller i taktpinnen.

Sverige är inte längre attraktivt för sexslavhandel. Kriminella grupper som säljer kvinnor och flickor ser Sverige som en dålig marknad. Enligt Rikskriminalpolisen är det uppenbart att förbudet mot sexuella tjänster har blivit en barriär för människohandlare och kopplare som tänkt etablera sig i Sverige. Visst förekommer det människohandel men inte alls i samma utsträckning som i andra EU-länder. (Enl. utredningen Prostitution i Sverige 1999-2008, SOU 2010:49).
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-tar-strid-mot-sexhandeln-i-europa_5808829.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar