tisdag 21 december 2010

Organiserad kriminalitet väntas öka i Finland

Den organiserade brottsligheten har fortfarande sitt fäste i huvudstadsregionen. Den förekommer regelbundet men syns sällan. När den bubblar upp till ytan sker det oftast i huvudstadsregionen i samband med att polisen ingripit. Den här formen av kriminalitet väntas bli fyra gånger vanligare inom de närmaste åren.

Enligt Risto Lohi på centralkriminalpolisen visar det gångna årets statistik inga större förändringar i den organiserade brottsligheten. Mängden är på samma nivå och de verksamhetsformer som man känner till är de samma - droger, människohandel, prostitution, skuldindrivning och ekonomisk brottslighet.

I Finland fungerar kring 70-80 kriminella gäng, som tillsammans har ungefär 1 000 medlemmar. Enligt centralkriminalpolisen har gängen under 2000-talet spridit sig allt mer över landet, men huvudstadsregionen är fortsättningsvis en central knutpunkt för all kriminell verksamhet.

Kriminologen Kauko Aromaa hävdar att den här formen av organiserad kriminalitet kommer att öka betydligt inom de närmaste åren. Han ser Sverige som ett varnande exempel och indikator på vart vi är på väg.
http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=204053

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar