tisdag 21 december 2010

Det är på dubiösa grunder som svensk åklagarmyndighet utfärdat europeisk arresteringsorder på Julian Assange.

Julian Assange ska i januari upp i domstol i London om utlämning till Sverige genom en europeisk häktningsorder (EAW). Huvudmisstanken avser våldtäkt. Såväl tingsrätt som hovrätt fann skälen för brottsmisstanke vara sannolika. Hovrätten reserverar sig emellertid med att våldtäkten "bedöms som mindre grovt brott". De handlingar det skulle vara fråga om är knappast våldtäkt i England. Men det spelar ingen roll, för i och med våldtäktsrubriceringen hamnar brottsmisstanken i en särskilt allvarlig kategori där det annars gängse kravet på dubbel straffbarhet upphävs, och Sveriges brottsrubricering ska gälla.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/17/utl-mning-av-assange-svenskt-r-ttsv-sen-p-svartfisketur


Hur kan Claes Borgström vara nöjd med att Assange får fira jul på ett engelskt gods? x

"Vore jag en av de kvinnor som anser sig ha blivit våldtagna av Assange skulle hans kommande tillvaro på detta gods innebära ytterligare en kränkning. Och därför är Borgströms hållning i den här frågan för mig helt obegriplig, eftersom den underminerar både hans egen och hans klienters trovärdighet. Om man känner sig säker på att den man anklagar för våldtäkt verkligen är skyldig till detta brott, är det oacceptabelt att personen i fråga tillbringar mer än två veckor på engelskt gods - med eller utan fotboja."

http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/16/hur-kan-claes-borgstr-m-vara-n-jd-med-att-assange-f-r-fira-jul-p-ett-engelskt-god

Assange-affären: Reality check

Det utredningsmaterial om sexmålet mot Wikileaks talesman Julian Assange – som The Guardian har publicerat – bekräftar i allt väsentligt den bild som tidigare varit mer eller mindre känd. Möjligen tillför det en och annan pikant detalj.

Av det som framkommit får jag en känsla av att man skulle kunna få allt detta ur världen rätt snabbt, så att man istället kan fokusera på Wikileaks och dess arbete för fri och öppen information.

Det råder knappast något tvivel om att Assange är en kåt rackare. Och en rätt knepig människa. Det senare är kanske inte så konstigt – med tanke på att han går i närkamp med mäktiga och ofta mörka krafter världen över. Man måste nog vara lite speciell för att klara av att göra det. Att han dessutom blivit en smula nojig av att vara föremål för regeringars, underrättelseorgans och storföretags vrede är i sammanhanget inte alls konstigt.
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/12/assange-affaren-reality-check.html

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar