tisdag 29 december 2009

Kryphål hjälper kriminella gäng


En hovrättsdom som innebar att en narkotikasmugglare fick behålla sin lyxbil hotar rättsväsendets ambition att jaga och lägga beslag på kriminellas tillgångar. Nu ska fallet prövas i Högsta domstolen. 

Hösten 2008 spanade Göteborgspolisen mot en gruppering av kriminella, samtliga med anknytning till Kosovo och staden Peja, som misstänktes för omfattande narkotikabrottslighet. Vid tre olika tillslag greps sammanlagt sex personer som smugglat in drygt ett kilo kokain och sex kilo heroin från Kosovo till Sverige.
Heroinpartiet hittades i ett hålrum i en bil som polisen slog till mot när föraren kom till Göteborg efter resan till Kosovo.
I två rättegångar, i Göteborgs tingsrätt och i hovrätten för västra Sverige dömdes en av huvudmännen, en 32-årig man med anknytning till den så kallade Naserligan, till 12,5 års fängelse.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kryphal-hjalper-kriminella-gang_4001359.svd 

Enligt den nya lagen - som är en grundbult i polisens nya strategi att "jaga pengarna" - ska en åklagare inte behöva leda i bevis att pengar eller egendom kommer från ett visst brott.
Vinningen kan också komma från annan brottslighet än den som personen dömts för.
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/256180-polisens-nya-metod-mot-maffian-sprack-gangstern-fick-tillbak

LYXBILEN. 23-åringen dömdes till 12,5 års fängelse bland annat för att ha smugglat in 6 kilo heroin och 1 kilo kokain från Kosovo till Sverige. Hans BMW X5, samma modell som på bilden, ville tingsrätten förverka.
http://www.gt.se/nyheter/1.1828140/knarksmugglare-fick-tillbaka-beslagtagen-lyxbil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar