tisdag 13 juli 2010

Ingen privatperson behöver ett automatvapen

Finland skakas av ett nytt våldsdåd.
Den här gången var det en man i fyrtioårsåldern som sköt ihjäl tre andra män utanför en McDonaldsrestaurang i Borgå.


Vapnet var återigen en halvautomatisk pistol.
Det är dags att skärpa vapenlagen gällande halvautomatiska handeldvapen.

Jo, det är klart. Vapnet som användes i Borgå var illegalt.
Jo, det är klart. Kriminella kommer inom en överskådlig framtid alltid att få tag i nya vapen.
Jo, det är klart. Större medmänsklighet, bättre kriminalvård, mindre machokultur, sundare alkoholkultur och tusen andra saker är åtminstone lika viktiga.

Ändå måste man fråga sig: Vem behöver en pistol som gör det möjligt att avfyra flera skott i rad utan att manuellt behöva ladda om vapnet?
http://www.nyan.ax/ledaren/index.pbs?news_id=54723&news_instance=116

1 kommentar:

  1. Fredrik Sonck som skrivit den här ledaren vet tydligen inte speciellt mycket om handeldvapen. Man skiljer på två typer av pistoler. En är revolvern som har en trumma som roterar så att flera patroner kan avlossas i följd utan att man behöver ladda om. Den andra typen är den halvautomatiska pistolen där patronerna laddas i ett magasin som skjuts in i pistolens kolv. En patron går upp i avfyrningsläget och när skottet avlossas kastas tomhylsan ut och en ny patron trycks upp. Således kan nästan alla på marknaden förekommande pistoler avfyra flera skott i rad utan att manuellt behöva laddas om. (Detta ska INTE, som Fredrik Sonck gör, förväxlas med automatvapen som kan avfyra flera skott automatiskt och som är nästan omöjliga för privatpersioner att få licens på både i Sverige och Finland.)
    Ett undantag är vissa så kallade grytpistoler som normalt bara kan laddas med ett skott i taget och används vid viss jakt/avlivning.
    Det finns säkert fler exempel, men det enda jag kommer att tänka på som behöver laddas om manuellt mellan varje skott är antika mynningsladdare och slaktmaskar. Det finns förövrigt flera exempel på mord som utförts med slaktmask. Finland har en "slappare" vapenlagstiftning än vi har i Sverige, men ingen lagstiftning i världen hjälper mot illegala vapen. Istället för att ropa på ett förbud mot legala vapen (som inte användes i detta fallet) kanske man borde fråga sig varför en livstidsdömd mördare befann sig i MC-donalds kön med ett ILLEGALT vapen och inte var kvar på anstalten, då han uppenbarligen inte färdigrehabiliterats.

    Biker och Pistolskytt

    SvaraRadera