tisdag 11 maj 2010

Organiserad brottslighet bekämpas bäst lokalt

Det går att arbeta effektivt mot organiserad brottslighet på lokal nivå och många fler än polisen kan – och behöver – bidra till att minska den organiserade brottsligheten. Det visar Brottsförebyggande rådets (Brå) handbok om åtgärder mot lokal organiserad brottslighet som kommer ut i dag.
Kriminella marknader med förbjudna eller "skattefria" varor och tjänster bärs upp av starkare krafter än ett antal enskilda personer. Att gripa och lagföra personer påverkar därför inte alla gånger marknaderna. Organiserad brottslighet är beroende av de lokala marknaderna, och det är där de erbjuder sina illegala tjänster och tjänar sina pengar.

– Väldigt mycket av den här brottsligheten förutsätter att det finns ”vanligt folk” som är beredda att köpa sex, billiga cigaretter eller svart arbetskraft. Genom att påverka dem gör man det krångligare att bedriva kriminell affärsverksamhet, säger Lars Korsell.

Handboken mot lokal organiserad brottslighet har tagits fram av Brå på uppdrag av regeringen, med stöd av Sveriges Kommuner och Landsting, och är en del i mobiliseringen mot organiserad brottslighet. Den lyfter fram andra metoder än rättsväsendets brottsbekämpning, till exempel åtgärder mot smuggling, svartarbete, oseriös upphandling, illegala spel, otillåten påverkan och hjälp till så kallade avhoppare. Handboken ska fungera som ett konkret stöd till dem som arbetar mot organiserad brottslighet.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/organiserad-brottslighet-bekaempas-baest-lokalt-407431

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar