tisdag 11 maj 2010

För småkillar i fattiga förorter kan maktlekarna leda till kriminalitet.

Osäkra småpojkar som inte har några grymma bröder och som tydligt visar att de vill vara med i de coola gängen – det är de som blir rekryterade, berättar Amir Srebrenikovic. Och som flygare är de ständigt rädda. En gång när mellankillarna i en av pyramiderna misstänkte att en tolvårig flygare hade tjallat för en fritidsledare bröt de sig in i lillkillens hem, misshandlade hans föräldrar och stal deras smycken. ”Det var vi som gjorde det”, sade de sedan till honom. ”Nu vet du vad som händer om du inte gör som vi säger!”
– Det man lätt glömmer är att mellankillarna också är rädda, förklarar Amir Srebrenikovic. De kan råka illa ut om de inte levererar ett visst antal jackor eller skor till den högre nivån av mellankillar som i sin tur sköter försäljningen och vidarebefordrar vinsten till bossen.

Man kan klättra i pyramiden; flygaren kan bli mellankille, mellankillen kan bli boss. Och drivkraften är stark, för verksamheten är lukrativ. Enligt Amir Srebrenikovics informanter kan en boss tjäna bortåt 50 000 kronor i månaden, och en mellankille kan dra in flera tusen kronor i veckan. Flygarna får se tiden an och nöja sig med hamburgare och kläder eller några hundralappar och lite marijuana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar