torsdag 17 september 2009

Nationell hotbild om grov organiserad brottslighet + övergripande slutsatser

En annan immateriell tillgång som utnyttjas flitigt är det skrämselkapital som flera
av de kriminella gängen har byggt upp och som är tydligt förknippat med gängens varumärken. Skrämselkapitalet underlättar otillåten påverkan och viss annan brottslighet som exempelvis utpressning. Medlemmar i grupperingarna behöver många gånger inte ens begå brottsliga handlingar för att skrämma och påverka andra personer. Det kan räcka med att de hänvisar till det kriminella varumärket, vanligtvis genom ett synligt användande av gängets symboler. Det kan exempelvis handla om gängmedlemmar som visar upp sig med tillhörande attribut och iakttar befattningshavare i anslutning till deras bostäder eller arbetsplatser. Det är inte heller ovanligt att enskilda gängmedlemmar på detta sätt ger sken av att hela grupperingar ligger bakom påtryckningar fast det i själva verket endast är en eller några medlemmar som agerar för egna syften.

Den grova organiserade brottsligheten saknar såväl avsikt som förmåga att omkullkasta det demokratiska statsskicket. Däremot besitter den grova organiserade brottsligheten avsikten och förmågan att skada grundläggande demokratiska processer, verkställandet av politiska beslut och den fria debatten. Avsikten är dock begränsad till att utöva otillåten påverkan mot de specifika delar av dessa processer som direkt påverkar den grova organiserade brottslighetens verksamhet, det vill säga viss myndighetsutövning och journalistik.


Rapporten kan laddas ned i kolumnen till höger
http://www.sakerhetspolisen.se/publicerat/nyhetsarkiv/nyheter2007/nationellhotbildomgrovorganiseradbrottslighet.5.34ffc68f1235b740c068000215.html

PS: Vi hittade denna info på Payback

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar