fredag 13 augusti 2010

En sportklätterklippa i Järfälla utanför Stockholm har väckt starka reaktioner. Lederna bär namn som för tankarna till nazismen.

Historikern Cordelia Hess, klättrare på fritiden, upptäckte att flera av lederna på en klippa i Gåseborg bär namn som anspelar på nazismen och Förintelsen: ”Himmler”, ”Kristallnatten”, ”3:e riket”, ”Krematorium”, ”Swastika” och så vidare.
I enighet med kutymen inom klättrarvärlden döps leder av förste­bestigaren, som har rätt att inrapportera och namnge ”sin” led till Stockholmsföraren, den guidebok som sportklättrare använder sig av.

– Man kan jämföra med kvarteret ”Negern” i Karlstad som bytte namn för en tid sedan efter att en mörkhyad person hade tagit illa vid sig. Att använda laddade begrepp på det sättet är oförskämt – ingen tjänar på att folk känner sig kränkta.

5 kommentarer:

  1. Haha sa "Cordelia Hess" att lederna påminde om nasse namn???

    SvaraRadera
  2. Vad är vitsen med såna här bloggar?
    Du har ju bara klippt och klistrat från DN

    SvaraRadera
  3. Är det inte värt att kommentera ironin i sammanhanget. Hess klagar över ord som är förevigt förknippade med nazismen.

    SvaraRadera
  4. Själv bär hon stolt efternamnet Hess, i rakt nedstigande led från Rudolf då eller? :D

    SvaraRadera
  5. Jag känner mig kränkt av anmälarens efternamn snarare, och det verkar ju som hon är släkt med rudolf och har dåligt samvete över detta, så byt namn själv Cordelia HESS.
    Skönt att läsa att kvarteret neg**n ÄNTLIGEN bytt namn, detta vägrade dom göra för några år sedan( välkommen till 2000-talet karlstad!) Då är det bara några "småsaker" kvar som Tattby, tattarvägen mm att ta itu med.

    SvaraRadera