måndag 27 februari 2017

Thomas Möllers tvist om skatteskulder

Staten har fått ytterligare fem år på sig att driva in den tidigare Hells Angels-ledaren Thomas Möllers skatteskuld.
Nu har han överklagat domen.
Han tycker inte att preskriptionstiden ska förlängas, säger hans juridiska ombud Stefan Köhler.

Sedan 2010 har Skatteverket via Kronofogden försökt driva in den förre Hells Angels-ledaren Thomas Möllers, 52, skuld på drygt två miljoner kronor. Merparten rör skatteskulder.
 – Vi gör allt vi kan för att få in så mycket som möjligt av fordringarna, sa Christer Johansson, enhetschef på Skatteverket, innan Möller försatte sig själv i personlig konkurs i oktober 2015.

 

Ville ha muntlig förhandling

Skulden skulle ha preskriberats vid årsskiftet 2015 men förvaltningsrätten förlängde preskriptionstiden med fem år. Möller överklagade beslutet till kammarrätten men fick nej. Nu överklagar han beslutet igen.
– Han vill att ärendet går tillbaka till förvaltningsrätten. Ett annat alternativ är att Högsta förvaltningsdomstolen prövar ärendet, säger Stefan Köhler.
Orsaken är att det inte blev någon muntlig förhandling i förvaltningsrätten och kammarrätten. Domstolen ansåg att det inte behövdes då det normalt inte sker vid skattemål, även om man har rätt att söka.
– Thomas Möller begärde muntlig förhandling i både förvaltningsrätten och kammarrätten men det  avslogs. Han tycker att han borde ha fått komma till tals inför domarna och fått tillfälle att med egna ord berätta vad han tycker och det fick han inte, säger Stefan Köhler.

Skriven i Thailand

Enligt Skatteverket valde Möller att utvandra till Thailand i januari 2013 för att försvåra skuldindrivningen då landet saknar handräckningsavtal med Sverige. I sin dom påpekade förvaltningsrätten att arbetet försvårats då han inte haft en känd adress och att skuldens storlek gjorde det rimligt att förlänga preskriptionstiden.
Möller håller dock inte med om att hans utvandring försvårat en indrivning utan hävdar att han samarbetat, själv tagit kontakt och kommit till tidigare domstolsförhandlingar. Han menar vidare att staten haft gott om tid på sig att driva in skulden och att han saknar både besparingar och inkomstkälla.

 

"Aldrig fått till någon uppgörelse"

Enligt Möller har det inte heller förekommit oredovisade intäkter. Enligt hans juridiska ombud Stefan Köhler handlar skulderna om en skönstaxering under en följd av år i början på 2000-talet.
 – Thomas Möller har hela tiden sagt att han vill göra rätt för sig och betala efter förmåga. Men han har aldrig fått till någon uppgörelse med Skatteverket, har Stefan Köhler tidigare sagt.
http://www.expressen.se/kvallsposten/thomas-mollers-tvist-om-skatteskulder/

Zoneforbud viser afmagten overfor kriminelle bander

ROCKERE og bandeforbrydere skal nu – ifølge regeringens nye plan – kunne forvises fra deres kvarter eller deres kommune i op til ti år efter en fængselsdom. EN SLÅENDE ting ved udkastet er den massive afmagt:

NU HAR man ikke kunnet forhindre banderne i at være hårdkogte kriminelle, inden de kom i spjældet. Man har heller intet fået ud af at bure dem inde sammen med andre top-kriminelle – mærkeligt nok. Man har droppet prøveløsladelser og julegaver, så de rigtig kunne mærke, det var alvor. Exit-programmer – i det omfang de bandekriminelle overhovedet gider indgå i dem – er tit en farce: Det foregår med et par hårde bøffer i et sommerhus, og hvad kom der ud af det? Exitfirmaet tjente kassen. Ellers ikke ret meget ...

UDEN at ville være lyseslukker er udsigten til, at politiet kan holde de forviste kriminelle væk fra f.eks. Nørrebro eller Vollsmose meget tvivlsom. Politiet er i forvejen slidt ned til fælgene – ja, de har jo netop ikke kunnet standse bandernes skyderier, afpresning, vold, narkosalg, og hvad der ellers er gang i! Så skulle politiet ikke hellere fortsat bruge sin fulde styrke på dét? I stedet for at vogte kommunegrænser?

ADVARSLERNE flød i går fra forskellige juridiske eksperter. Egentlig er man jo sådan set en fri mand, når man har afsonet sin dom, eller hvad? Dansk Folkeparti var naturligvis bare ellevilde ved tanken om at kunne love lokalsamfundene ’tryghed’, når de kriminelle nu måske må forføje sig til Hvidovre, Maribo eller Løgstør. Hvis de altså flytter? Og hvor lykkelige bliver de derude i landet, hos DF’s kernevælgere, over tilflytterne? En hadegave til provinsen, kalder de radikale det meget passende. Ingen ser åbenbart for sig, at flytningen som sådan stopper kriminaliteten. Men flytter bare rundt på den.

SAMME dag som zoneforbudet rullede ud i medierne som det nye vidundermiddel, viste det sig, at Skat ikke har haft de 40 mand i sving med at knalde bandekriminelle og rockere, som det ellers var planen fra 2013. Men kun 15 mand ... De øvrige er forflyttet. Det er jo helt rablende tåbeligt. Selv Al Capone blev knaldet af bogholderne! Gangstervældet skal bekæmpes fra flere fronter, og en nidkær papirnusser kan være ligeså smertefuld i det kriminelle miljø som en kriminalbetjent.

DEN HØJT besungne retsbevidsthed får sig i hvert fald et frisk boost, når man ser skattevæsenet knalde rockere med store villaer, motorcykler og guldsmykker, mens de kriminelle foregiver at leve af kontanthjælp eller ufaglært arbejde og bare pusler med motorcykler i fritiden ...
http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/zoneforbud-viser-afmagten-overfor-kriminelle-bander/6547138

Polisen slog till mot kriminella på krogen

Skulder i mångmiljonklassen hindrade inte en rad kriminella från en festnatt i Stockholms city.
Då slog polisen till och beslagtog pengar, smycken och en Volkswagen SUV.
– Det de här personerna tjänar på sin kriminella verksamhet försöker de visa upp i krogmiljö. Det vill vi störa och ta bort, säger Henrik Ahlström, chefen för polisinsatsen.

Natten till söndagen den 5 februari gav Kronofogdens och polisen i Stockholms gemensamma arbete resultat.
De kunde slå till i Stockholms innerstad mot personer som dragit på sig mångmiljonskulder på sin kriminalitet. Polisen vill inte säga hur många personer som greps i samband med tillslaget på krogar och nattklubbar.

 

Polisens insatser stör de kriminella

– Vilka åtgärder vi väljer att genomföra beror mycket på vilka personer vi träffar den aktuella kvällen, säger Henrik Ahlström, kommunchef vid polisen.
– Vi jobbar mot de statusfyllda egendomarna som de visar upp i krogmiljö och för att störa deras etablering. Där har vi lyckats jobba bort en hel del, både kontanter, bilar och smycken.
Polis kunde räkna in en Volkswagen SUV.
– Det fordonet hör ihop med den här insatsen.

 

Förundersökning rör Stockholms krogliv

Det pågår ett antal förundersökningar där syftet på sikt är rensa upp i Stockholms nattliv. Polisen vill få ner antalet vapen och kapa bort den kriminella glorian som de kriminella bär på i innekretsarna på krogarna. Många oskyldiga drabbas av deras verksamhet.
I december förra året slog polisen till mot en strippklubb i centrala Stockholm.
– Det de här personerna tjänar på sin kriminella verksamhet försöker de visa upp i krogmiljö. Det vill vi störa och ta bort, säger Henrik Ahlström och fortsätter:
– Den långsiktiga effekten, och det ser vi redan nu, att det är mindre attraktivt att visa upp de här statusfyllda egendomarna till citykärnan och mindre attraktivt att ta med sig vapen.
http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/polisen-slog-till-mot-kriminella-pa-krogen/

söndag 26 februari 2017

Den siste misstänkte i en knarkhärva med kopplingar till det kriminella MC-gänget Satudarah har nu åtalats.

Polisen spanade på gänget och sju medlemmar greps och dömdes förra året till långa fängelsestraff. En 27-årig man kom undan och lämnade landet.

I ett och ett halvt år var han internationellt efterlyst innan han greps i Tyskland. I julas hade han förts tillbaka till Sverige och placerats i en häktescell.
 
– Han är nog den siste misstänkte som vi har i det här ärendet, sa Anna Edebalk, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren tidigare.
 
Mannen har nu åtalats för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Enligt åklagaren har han i mars 2015 tagit emot cirka hundra gram kokain och nära fyra kilo cannabis. Narkotikan och en helautomatisk kulsprutepistol med skarpa patroner ska han ha stoppat i en väska som lämnats vidare till en annan person.
 
En av polisens spanare beskriver i en rapport hur han såg hur 27-åringen överlämnande väskan i Arlöv efter att han hade kommit körande i en bil.
 
27-åringen ”höll på att stuva runt i bagageluckan runt 30-60 sekunder innan han lyfte ur en rullväska ur bilen.” Spanare skuggade personen som tog emot väskan när han tog ett tåg till Växjö. Där lämnades väskan över till en annan person. När polisen slog till och grep den nya mottagaren så påträffades narkotikan och automatvapnet i väskan.
 
27-åringen var utländsk medborgare, men bosatt i Skåne. När polisen slog till mot gänget och grep de andra kom han undan och flydde från Sverige.
I de polisförhör som har gjorts med 27-åringen efter gripandet så har han nekat till brott.

 

Fakta: Satudarah

MC-gänget Satudarah bildades i Nederländerna på 90-talet. Omkring 2013 kom det till Sverige och Malmö. Gruppen i Sverige har haft upprepade bakslag och flera medlemmar har dömts till långa fängelsestraff.
http://www.sydsvenskan.se/2017-02-20/sista-gangmedlemmen-i-knarkharva-atalas

Bandemedlemmer fængslet for afpresning af fem tatovører

To mænd med tilknytning til banden Black Army blev mandag varetægtsfængslet frem til 10 marts. Nu er i alt tre mænd fængslet for episoderne på Fyn

 

Fem tatovører i Odense fortæller alle, at de torsdag i sidste uge fik besøg af bandemedlemmer, der afkrævede penge fra dem.
Budskabet fra de rygmærkede personer var, at der skulle falde 5000 kroner hver måned, startende mandag 13 februar. Det fortæller formand for Professionelle Danske Tatovører Lars Pedersen.

Se også: Black Army: Vi bad bare om støtte til klubben
 
- Helt konkret sagde de noget i stil med, at de skulle have støtte til deres klub, og det skulle altså betales uanset hvad man ellers sagde, fortæller Lars Pedersen til Ekstra Bladet.
Klokken 13 mandag blev de to mænd fremstillet i et grundlovsforhør for lukkede døre. De er nu varetægtsfængslet frem til 10 marts.

- Det er sigtet for afpresning ved den 9. februar i forretninger, at have afpresset indehaverne og have bedt om et fast månedligt beløb, fortæller anklager Anette Korsgaard til Ekstra Bladet.
I følge Fyens Stiftstidende nægtede de to bandemedlemmer at udtale sig i retten.

Se også: Tatovører truet af Black Army: Vi er bange - men vi betaler ikke
 
En tredje mand er også fængslet i sagen. Han blev anholdt natten til søndag. Dermed har politiet anholdt alle de tre mænd, der var mistænkt for de grove afpresninger i Odense centrum.
I følge anklager Anette Korsgaard blev grundlovsforhøret holdt for lukkede døre af hensyn til politiet opklaring.

De to mænd er henholdsvis 23 og 36 år og har begge tilknytning til bandegrupperingen Black Army, oplyser Fyns Politi. De nægter sig skyldige i sigtelsen.

'Vi holder åbent'
De fem tatovører var blevet oplyst at pengene skulle falde mandag d 13 februar. Bandemedlemmerne havde fortalt, at de ville komme der. Lars Pedersen der også er indehaver af en af de berørte butikker, fortæller til Ekstra Bladet, at de holder åbent mandag alligevel

- Alle fem butikker holder åbent i dag, og vi har ikke haft besøg af nogen som helst, siger Lars Pedersen og bekræfter, at han føler sig tryg og har sovet glimrende i nat efter anholdelsen af de tre mænd.Se også: 
 
Se også: Efter trusler mod tatovører: Black Army medlem fængslet
 
Han håber også, at det nu sender et signal omkring at tatovørerne holder sammen. Selv mener han, at det er en gammel skrøne, der er skyld i, at det netop blev tatovør-butikker banden afpressede.
- Det er jo en gammel skrøne, at Hells Angels skulle afpresse os. Det ligger 15 år tilbage. De har sikkert tænkt, at vi var et let bytte, men det kan jeg jo kun antage, siger Lars Pedersen.
http://ekstrabladet.dk/112/bandemedlemmer-faengslet-for-afpresning-af-fem-tatovoerer/6532044

 

Skatteverket granskar orten med kriminella nätverk

Skatteverket ska granska 14 bostadsområden som polisen pekat ut som särskilt prioriterade där kriminella nätverk anses ha en stor påverkan på lokalsamhället.
Syftet med granskningen är att störa de kriminella verksamheterna så pass mycket att de inte längre blir lönsamma, säger Pia Bergman, samordnare för Skatteverkets insats mot grov ekonomisk brottslighet.

– Vi kommer att titta på både företag och personer som finns utanför de legala strukturerna. Skatteverket kommer att granska både pengar och papper för att se om de här företagen agerar inom lagens ramar och om de deklarerar på rätt sätt.

I december 2015 presenterade Polisen en lista på 14 särskilt prioriterade områden där där kriminella nätverk ansågs ha en särskilt stor påverkan på lokalsamhället.

Nu kommer också Skatteverket gå in med resurser för att motverka kriminalitet i just de här områdena. Det gäller bland annat Hallunda/Norsborg och Rinkeby/Tensta i Stockholm, Bergsjön och Biskopsgården i Göteborg samt Rosengård och Södra Sofielund i Malmö, som nu sätts under särskild lupp av Skatteverket.

– Det som vi ofta ser är att de här företagen som inte är seriösa, som inte är legala och som inte betalar skatt, drivs många gånger av kriminella aktörer.

Genom att identifiera och beskatta verksamheter som tjänat svarta pengar hoppas man alltså samtidigt kunna strypa finansieringen till annan kriminell verksamhet. Man kommer bland annat titta på bygg- och städföretag, livsmedelsgrossister och skönhetsinrättningar. Och så företag som hanterar stora penningflöden, förklarar Pia Bergman.

– Det är lite extra intressant att titta på en del företag där mycket pengar strömmar som valutaväxlingskontor och betalningsförmedlare. Men det finns också andra företag och organisationer kommer få besök utav Skatteverket.

Att störa den kriminella finansieringen är en nyckel till framgång tror Pia Bergman. Både för att minska brottsligheten i områdena men också för att skapa goda förutsättningar för seriösa aktörer som på sikt kan bidra till en positiv samhällsutveckling.

– Det är oerhört viktigt att komma åt pengarna. Varje krona som vi plockar bort från de kriminella företagen ger dem mindre handlingsutrymme och varje krona som vi plockar bort från de kriminella företagen är en gåva till de seriösa företagen och en ny marknadsandel.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6629776

Ny trend: Gängkriminalitet dominerar dödsskjutningar

Det dödliga våldet med skjutvapen sker i dag nästan uteslutande inom kriminella miljöer, visar SvD:s granskning.
Det är en markant förändring jämfört med 00-talet, då dödsskjutningarna dominerades av helt andra motiv.

Sverige drar iväg från de andra nordiska länderna när det gäller antalet personer som skjutits ihjäl. Det visar SvD:s granskning av ländernas dödsorsaksregister. 2015 var Sverige det land i Norden där flest personer hade skjutits ihjäl, både till antal och per 100 000 invånare. Det är första gången Sverige toppar statistiken under den tioårsperiod som granskats.

SvD har tagit del av siffror från Nationella operativa avdelningen (Noa) hos polisen, som visar antalet personer som skjutits ihjäl inom vad som beskrivs som kriminella miljöer mellan åren 2006–2016. Genom att jämföra Noa:s siffror med det svenska dödsorsaksregistret, som visar det totala antalet personer som skjutits ihjäl, framgår hur många av det totala antalet som skjutits ihjäl inom just kriminella miljöer.

Granskningen visar att allt fler av de dödsskjutningar som sker inträffar i gängmiljöer sedan 2006. I dag sker nästan samtliga sådana skjutningar i den miljön.
– Det är alldeles riktigt, det är också något vi sett tidigare. Det dödliga våldet med skjutvapen blir mer koncentrerat inom kriminella miljöer och till illegala skjutvapen, säger Sven Granath, forskare och analytiker hos polisen i region Stockholm, som tidigare arbetat som utredare hos Brottsförebyggande rådet.

Antalet som sköts ihjäl inom den kriminella miljön utgjorde 90 procent av det totala antalet ihjälskjutna 2015. Året innan utgjordes samtliga fall av ihjälskjutna inom den kriminella miljön, om man jämför siffror från Noa och Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Den mest aktuella statistiken som finns på området är polisens, som visar att 28 personer sköts ihjäl inom den kriminella miljön under 2016. Längre tillbaka i tiden var det betydligt färre som sköts ihjäl inom de kriminella miljöerna.

– Fram till 2001 skedde 25 procent av fallen med dödligt våld med skjutvapen inom ramen för kriminella konflikter, säger Sven Granath.

Att en så liten andel av dödsskjutningarna skedde inom kriminella miljöer som 2001, är det inte någon gång under den period som SvD granskat, 2005–2016. Som lägst var det 45 procent ihjälskjutna inom de kriminella miljöer, 2009, sett till det totala antalet dödsskjutningar.

Enligt Sven Granath var det under 70–90-talen vanligare att dödsskjutningar skedde med legala vapen, som jaktgevär eller militära tjänstevapen, utanför de kriminella miljöerna.
– Det fallen var kopplade till helt andra motivbilder, de har minskat sedan dess, och kan inte minska så mycket mer, säger han.

Samtidigt som de fallen alltså minskat, så är det sedan några år andra motiv som börjat styra dödsskjutningarna. Det är framförallt dödsskjutningar där det använts illegala vapen som det skett en förändring.

– Den andra utvecklingslinjen för dödsskjutningar är kopplad till knarkaffärer och fejder mellan gäng. Dessa sker med illegala skjutvapen och i storstäder. Det är hyfsat välplanerade dåd, det är svåra brott att klara upp. Den delen har fortsatt att öka. Någonstans i mitten av 00-talet så blir det tydligt att det här börjar dominera. Det är det ni ser i Noa:s data, säger Sven Granath.

Sammanlagt 195 personer är rapporterade som ihjälskjutna i Socialstyrelsens dödsorsaksregister mellan 2006–2015. 140 personer har enligt Noa:s siffror skjutits ihjäl inom den kriminella miljön under samma period.

Det är eftersläpning på det svenska dödsorsaksregistret, det går därför ännu inte att se hur många som totalt sköts ihjäl i Sverige under fjolåret.
https://www.svd.se/ny-trend-gangkriminalitet-dominerar-dodsskjutningar

Fejkat medlemskap i Hells Angels

Udda rånmetoder: Tårgas och hot om Hells Angels

En 22-årig göteborgare ställs nu inför rätta efter en serie rån. Vid två av brotten uppges han ha använt tårgas mot sina offer – vid ett annat tillfällen ska mannen ha hotat med ett fejkat medlemskap i Hells Angels.

Ynglingen, sedan tidigare ganska okänd av polisen, inledde sin svit den 27 september.
Då klev han, enligt åtalet, in på en pizzeria i Högsbo och påstod sig ha en pistol innanför ytterkläderna.
Bytet – 3 400 kronor i kontanter och en flaska päronlikör.

 

Häktad och släppt

I samband med detta häktades 22-åringen. Han släpptes dock ut igen efter tio dygn.
I december ska han ha gått in hemma hos en bekant i Kungälv. Inför ögonen på dennes föräldrar uppträdde mannen hotfullt och stal, enligt åklagare, tre jackor värda minst 5 000 kronor.
Han meddelade också det upprivna målsägandeparet att de borde akta sig för han "var medlem i HA".
Att det skulle finnas någon substans i den uppgiften, dementeras av kriminalpolisen i region Väst. Mc-gänget brukar dessutom inte uppskatta att folk utnyttjar deras namn i olika sammanhang.

 

Två rån på en halvtimme

En natt i mitten av januari sprack bubblan för 22-åringen.
Först rånades två ungdomar, en kille och en tjej, när de väntades på bussen på Heden. Paret sprayades i ansiktena med tårgas- eller pepparspray och blev av med en dator.
Det udda tillvägagångssättet fortsatte, en halvtimme senare.
Samma vapen, alltså tårgasspray, användes då mot personalen på en 7-Elevenbutik i centrala stan.
Under rånet plockade gärningsmannen plötsligt av sig sin maskering och skrek "jag kan slakta Er alla". Han försvann därefter med 2 000 kronor.
- Men killen greps direkt, efter bara tio minuter. Enligt min uppfattning är bevisningen mot honom mycket god, både genom övervakningsfilmer och via fotokonfrontationer, konstaterar kammaråklagare Mats Dahlberg.

 

Medger och nekar

22-åringen erkänner ett av brotten, och förnekar de tre andra.
Motivet till rånserien torde, enligt förhör i förundersökningen, vara en missbruksproblematik.
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/udda-r%C3%A5nmetoder-t%C3%A5rgas-och-hot-om-hells-angels-1.4168964

söndag 19 februari 2017

Två misstänks för brott vid mc-fest i Skurup

Polisen satte in en riktad trafikkontroll mot en fest för ett mc-gäng i Skurup på lördagskvällen.
En förare stoppades för misstänkt drograttfylleri och en annan hade en batong med sig till festen.

Festen som hölls i centrala Skurup var känd i förväg för polisen som tog tillfället i akt att upprätta en trafikkontroll direkt riktad mot gästerna – som bar västar och ryggmärken.

En man som visade tecken på att vara narkotikapåverkad omhändertogs för provtagning.
– Han hade även något som vi misstänker är narkotika med sig så han misstänks därför också för narkotikabrott, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral i Region syd.

 

Släppt efter provtagning

Efter provtagning försattes mannen på fri fot och fick tillbaka sina bilnycklar.
Ytterligare en man som stoppades i trafikkontrollen hade en batong med sig. Den togs i beslag och han misstänks nu för brott mot knivlagen.
Festen uppges ha genomförts som planerat trots polisinsatsen. Själva trafikkontrollen upphörde vid 21-tiden.
http://www.expressen.se/kvallsposten/tva-misstanks-for-brott-vid-mc-fest/

Tolv svenska myndigheter – i kamp mot Hells Angels

Myndigheternas kamp mot Hells Angels och Bandidos hårdnar.
Men det är en tuff strid – och nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten.
– Man ska våga stå upp för det som är rätt i samhället och så ska vi tillsammans lösa det här, säger Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Efter en flera år lång och infekterad tvist vann Karlstad kommun nyligen mot Hells Angels i rätten och HA måste lämna sin klubblokal i Härtsöga, något som mc-klubben överklagat till HD. Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) sa i samband med domen att "Karlstad varit tydliga med att demokratin och de goda krafterna måste jobba mot organiserad brottslighet".
Kommunen får beröm av polisområdeschefen i Värmland, Lars Wirén.
– I Värmland har Karlstad kommun verkligen tagit sin del av ansvaret, säger han.

LÄS MER: Kommunen får sparka ut Hells Angels

Men kommunerna och polisen är inte de enda som kämpar mot Hells Angels, Bandidos och liknande organisationer. För ett drygt år sedan beslutade regeringen att myndigheterna skulle utveckla sin gemensamma satsning mot organiserad brottslighet. Totalt är det tolv myndigheter som samverkar och deras metoder är många.

 

Mc-kriminaliteten bekämpas

Enligt Lars Wirén utgör mc-kriminaliteten en del av den brottslighet som ska bekämpas.
– Både Bandidos och Hells Angels ingår i den grova organiserade brottsligheten, anser vi. Uppdraget från regeringen är att vi ska göra allt tillsammans med samhället för att minimera och bekämpa dem. Det är klart att vi gör det på olika sätt, säger Lars Wirén.
På vilka sätt då?
– Dels handlar det om att jobba med att störa och att göra kontroller i samband med olika fester som mc-klubbarna har och när de rör sig utomhus eller så där. Dels handlar det om att i varje del verkligen bekämpa de brott som begås. Det kan vara smått och det kan vara stort, säger han.

 

"Go for the money"

Ett av knepen för att upptäcka brott:
"Go for the money", som Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst, uttrycker det. Det handlar om spaningar och kartläggningar för att så småningom kunna slå till.

LÄS MER: Här är Hells Angels och Bandidos säten i Västsverige

– Det är det som det handlar om. Ibland får man gå den långa vägen. Det är inte alltid att det blir actionfyllt och explosivt på en och samma dag, utan det får man ta med långsiktighet, säger Sven Lindgren.
Har det här samarbetet mellan myndigheterna gett någon konkret effekt?
– Effekten är att det är fler myndigheter som är med i samband med gripanden och i samband med förundersökningar. De har möjlighet att gå in med fler instrument och med sina åtgärder.
Hur vanligt är det att en kommun tar till så kraftiga åtgärder som Karlstad gjort mot Hells Angels?
– I Göteborg samverkar vi i polisen också dagligen med staden. Vi har en speciell organisation som heter "Göteborgs stads kunskapscentrum mot organiserad brottslighet". Det är en del där vi absolut samverkar.






Myndigheterna som samverkar mot den organiserade brottsligheten

Arbetsförmedlingen
Ekobrottsmyndigheten
Försäkringskassan
Kriminalvården
Kronofogden
Kustbevakningen
Migrationsverket
Polisen
Skatteverket
Säpo
Tullverket
Åklagarmyndigheten

I december 2015 beslutade regeringen att polisen och de elva andra myndigheterna skulle utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Förra hösten bildades sju olika regionala samverkansråd för att "omhänderta de lokala behoven".

Källa: Polisen.

I en redovisning från i fjol kring myndigheternas samverkan skriver polisen att man ser en "alltmer utbredd organiserad brottslighet som skapar otrygghet i flera delar av Sverige" och myndigheterna bedriver sitt samarbete på flera olika nivåer.

 

Kräver hårdare lagstiftning

Men striden mot de kriminella mc-gängen är tuff. De växer runt om i Västsverige, har Sven Lindgren tidigare förklarat. I november fick Bandidos en fullvärdig avdelning i Vänersborg och att de nya, yngre medlemmarna i mc-gängen är mer våldsamma oroar polisen.





Skatteverket är en av myndigheterna som samverkar mot den organiserade brottsligheten.

Sven Lindgren förespråkar en klart hårdare lagstiftning.
– Det måste till förändringar i vapenlagen snabbt. Blir man tagen med vapen på våra gator och torg ska man direkt från gripande via anhållande, häktning och lagföring direkt in i fängelse. Det är ingenting att be för, har Sven Lindgren sagt.

Vädjar till allmänheten

Nu konstaterar han samtidigt att det är svårt att förhindra rekryteringen till Hells Angels och Bandidos.

LÄS MER: Mc-gängens offensiv mot Hells Angels

– Vi kan inte förbjuda medlemskap i de här organisationerna. Det är inte förbjudet att vara medlem i HA och Bandidos eller deras undergrupperingar. Det är en personlig ställning som du får ta först när du ansöker. Nästa steg är naturligtvis att organisationen vill förstärka sig, säger Sven Lindgren.




Här finns Hells Angels och Bandidos i Västsverige

GÖTEBORG
– Hells Angels
– Red & White Crew
– Red Devils
HA har tre avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i bland annat i Sisjön och Gunnilse och Ale. Medlemmarna jobbar främst med ekonomisk brottslighet genom att driva in pengar. De skrämmer vittnen och brottsoffer till tystnad. I Göteborg finns också supportergruppen Red & White Crew och undergruppen Red Devils.
– Bandidos
– X Team
Bandidos har två avdelningar i Göteborg: Bandidos MC Hisingen och Bandidos MC Göteborg. I staden finns också supportergrupperna till Bandidos, X-team.
Har sitt säte i Öxnered utanför Vänersborg. Blev i november en fullvärdig medlem av Bandidos och hyllades då på organisationens hemsida. "Well done BROTHERS!!", står det på sajten.

KUNGSBACKA
– Red Devils
En undergruppering till Hells Angels. Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor för knappt 20 år sedan.

HALMSTAD
– Bandidos
Bandidos i Halmstad flyttade relativt nyligen till en lokal som ligger vid Skedala.

SVENLJUNGA
– Red Devils
En undergruppering till Hells Angels. Enligt Sven Lindgren innehåller varje Red Devils-klubb omkring 10-12 medlemmar.

KARLSTAD
– Hells Angels
– Red and White Crew
Sysslar bland annat med ekonomisk brottslighet. Det har länge pågått en infekterad strid mellan kommunen och Hells Angels om mc-klubbens fastighet på gården Härtsöga. Kommunen fick nyligen rätt i hovrätten.

KARLSTAD/HAMMARÖ
– Bandidos
– X-team
Bandidos har flyttat till en lokal i Skoghall i Hammarö kommun efter att tidigare ha varit i Karlstad. Polisen ska i november genomfört en polisinsats mot den, enligt NWT.




Polisen vädjar därför om hjälp från allmänheten.
– Jag tycker det är viktigt att var och en funderar på vad man hör och ser och att man försöker att stötta polisen och andra myndigheter med den information som vi behöver. Vi har ett gemensamt ansvar. Man ska våga stå upp för det som är rätt i samhället och så ska vi tillsammans lösa det här, säger Lars Wirén, polisområdeschefen i Värmland.

text-image__description">Hells Angels – och Bandidos – växer i Västsverige. Foto: /TT
Enligt Sven Lindgren kommer myndigheternas kraftfulla strid mot Hells Angels och Bandidos att fortsätta.
– Man kan säga att andra myndigheter och kommuner har kommit mer och mer på banan. De har inte varit dåliga innan och det är inte det som jag är ute efter. Men samverkan blir bara bättre och bättre och det måste vi göra. Det tror jag att allmänheten kräver av oss, säger han.
http://www.expressen.se/gt/tolv-svenska-myndigheter--i-kamp-mot-hells-angels/

lördag 18 februari 2017

Är Onecoin världens största nätvaluta om ett år eller ett pyramidspel med orimliga löften om vinst?

Sökandet efter information om nätvalutan leder till ett kalkylark i Oslo med en avkastning på närmare 18 000 procent, en tidigare försvarsfastighet på Bulgariens solkust och ett fullsatt konferenshotell i Upplands Väsby.

Över 450 personer har samlats i små grupper. Vi befinner oss på Scandic Infra City – ett av Nordens största konferenshotell, beläget i Upplands Väsby utanför Stockholm. Den här lördagen, den 12 november 2016, är det ”Super Saturday” för vad som företagsledningen själva kallar världshistoriens snabbast växande nätverk: Onelife. Men det är vare sig tupperware, schampo eller internetspel som säljs.
Den här gången handlar det om pengar.
Deltagarna har alla satsat på Onelife och dess virtuella valuta Onecoin. Fysiska kontanter byts ut mot krypterade ”coins”, mynt.
På plats finns svenskar, finländare, danskar, norrmän, östeuropéer och en och annan tysk för att lära sig hur de enklast kan övertyga fler att hoppa på det tåg som Onecoin utgör. Deltagarna kramas, skrattar och tar bilder samtidigt som de formar bokstaven ”O” med hjälp av tummen och pekfingret. Det talas om smaragder, safirer och ”tokens”, polletter. Men mest av allt talas det om Onecoin.

Enligt Onelife samlar företaget 2,9 miljoner människor i över 200 länder. Över 1 miljon av dem finns i Kina. Sett till de länder som har flest medlemmar kvalar Sverige in på en åttonde plats med 56 583 personer, enligt uppgifterna som publicerades på bolagets Facebook-sida den 6 februari.

För tillfället existerar bara mynten i digital form, det vill säga på datorskärmar, och möjligheterna att använda Onecoin som betalmedel är mycket begränsade. Men för ledningen är målet tydligt. Onecoin ska bli världens största nätvaluta 2018. Då ska det även gå att använda Onecoin som vilket betalmedel som helst, alternativt kan de som varit med under en längre tid sälja sina mynt med skyhöga vinster. Målsättningen är samtidigt att Onelife tack vare framgångarna ska kunna lyfta flera miljarder människor ur fattigdom.

Under det senaste året har norska och utländska ledare bakom Onecoin rest runt i såväl Sverige som Norge för att hålla flertalet värvningsmöten. Bland platserna som besökts finns Trondheim, Tromsö och Göteborg. Lördagen den 18 februari 2017 håller Onelife ett event i Gävle. Under samma månad hålls arrangemang i bland annat London, Bukarest, Berlin, Moskva och Ulan Bator.

Aftenposten, som ingår i samma koncern som SvD, står bakom det här granskande reportaget. Tidningen har talat med omkring 20 personer som har kopplingar till Onecoin. En av dem är en 40-årig man från Oslo som tidigt investerade i nätvalutan.
– Det var en lokalbo som berättade om den för mig. Senare hörde jag också hur det snackades om den i köpcentrumet, berättar mannen som vill vara anonym på grund av den hätska stämning som han anser finns runt bolaget just nu.

Själv berättar han för Aftenposten att han var skeptiskt inställd till Onecoin.
– Lokalbon berättade att det här var något som jag helt enkelt inte hade råd att missa. Men avkastningen som han nämnde var bortom allt förnuft.

Aftenposten har tagit del av det marknadsföringsmaterial som används vid rekryteringen.

Ett kalkylark som cirkulerat i Oslo visar på en förväntad avkastning på närmare 18 000 procent inom loppet av ett och ett halvt år. För att ta ett exempel: En insats på cirka 330 000 norska kronor skulle därmed ha växt till 62 miljoner kronor före sommaren 2018, då planen är att valutan ska bli tillgänglig för alla.

Personen som står bakom kalkylarket säger dock till tidningen att det råder osäkerhet kring prognoserna och hänvisar till att de baseras på uttalanden från Onecoin-grundarna. Liknande kalkyler, med samma förbehåll och liknande vinstprognoser, finns publicerade på norska Onecoin-sidor.

Sedan Bitcoins intåg 2009 har så kallade nätvalutor dykt upp över hela världen och idag finns det omkring 700 stycken. Bitcoin, den absolut mest kända nätvalutan, är en framgångssaga som säljer.
Medan fysiska sedlar och mynt utgör en allt mindre andel av de pengar som vi använder ser många – allt ifrån den svenska Riksbanken och norska centralbanken till inflytelserika tänkare som Richard Branson och Bill Gates – sig om efter digitala alternativ.
Nästa ekonomiska och tekniska revolution är nära, förkunnar Onelife-ledningen. Och det är deras nätvaluta som ska leda skiftet.

Tidpunkten för Onecoin får ses som perfekt. Efter finanskrisen har lönerna och räntorna hållits nere. Samtidigt har valutasvängningarna varit stora. Många människor är i behov av en andra inkomst, andra ser sig om efter ett lukrativare alternativ än sparkontot eller att bli kvitt sina skulder. Förtroendet för slösaktiga regeringar och den elit som styr centralbankens sedelpressar har urholkats och ifrågasätts av medelklassen i land efter land.

– Med Onecoin skulle man få samma möjligheter som man hade när Bitcoin startade, det var så man lade upp det. Och så argumenterade man att elektroniska pengar är framtiden, berättar mannen från Oslo.
Han tillägger:
– Jag håller med om att det är framtiden. Men det här är inte en digital valuta.

Kronofogden beslagtar lyxklocka på konferens

På Scandichotellet utanför Stockholm har män och kvinnor i alla åldrar betalat drygt 200 kronor vardera för att delta i arrangemanget. Men de är inte här för att bli övertygade om Onecoins förträfflighet. De flesta är redan involverade sedan en lång tid tillbaka.

Flera av dem har också hunnit bli rika. Minst 25 personer har berättat för branschsajten businessforhome.org om hur de tjänat över 1 miljon kronor i månaden på sina investeringar. Just miljonintäkterna är något som gärna lyfts fram i sociala medier. Där visas en livsstil med dyra bilar, glänsande kostymer, bubblande champagne och lyxiga privatflygplan.

Ett reporterteam från TV4 dyker upp på konferenshotellet för att intervjua en svensk Onecoin-ledare. Men när han frågas ut om sina skatteskulder på 11 miljoner försvinner han snabbt därifrån. (Se TV4:s reportage)

Även Kronofogden, som har jagat mannen såväl i Sverige som utomlands under flera år, har tagit sig till hotellet. De hinner gå till konfrontation. Enligt Kronfogdens rapport bär mannen vid tillfället en Hublot Big Bang-klocka värd cirka 80 000 kronor. Mannen hävdar att den är en väns. Men då han vare sig kan uppge namn eller kontaktuppgifter till vännen beslagtar Kronofogden armbandsuret.

Klockan närmar sig 12.00 när mötesdeltagarna samlas i hotellets största konferenssal. Aftenpostens reporter är på plats anonymt, allt i förhoppningen om att på så vis bäst kunna skildra hur nätverket arbetar. Tidningens utsände vinkas in utan frågor eller krav på id-handlingar. Journalisterna från TV4 däremot, som håller en kamera i handen, släpps inte in med motiveringen att det är ”ett privat arrangemang”.

Den 573 kvadratmeter stora kongresshallen är så gott som proppfull. Plötsligt dånar dramatisk musik ut från högtalarna. Videoklipp från tidigare konferenser fladdrar förbi. Och från högtalarna hörs hur Ruja Ignatovas röst jobbar sig upp mot ett crescendo. Hon talar om termer som ”block chain”, nätvalutor och Onecoins otroliga framgångssaga.

Ruja Ignatova är central i den här berättelsen. Det var hon som var med och startade bolaget bakom Onecoin sommaren 2014. Hon kallar sig själv Doktor Ruja eller Crypto Queen, uppger att hon har en examen i ekonomi och juridik vid universiteten Konstantz, Tyskland, och Oxford, England, samt arbetslivserfarenhet från konsultfirman McKinsey i Bulgarien. 2014 blev hon utsedd till Bulgariens ”Business Woman of the Year”, en utmärkelse som ofta lyfts fram av Onelife.


2014 var inte första gången som Ruja Ignatova gav sig i kast med nätvalutor. Innan Onelifes födelse agerar ”Dr Ruja” frontfigur för en annan nätvaluta, Bigcoin. Där träffar hon svensken Sebastian Greenwood som tidigare arbetat på det norska pyramidföretaget Unaico.

Efter att Sebstian Greenwood och Ruja Ignatova hoppar av Bigcoin för att istället satsa på Onecoin reser de genom Östasien för att bygga upp nätverk efter nätverk.

I videointervjuer och presentationsmaterial framgår hur ledarna bakom Onelife betonar att företaget inte är att betrakta som ett pyramidspel. En av anledningarna är de många internetkurser i finans och nätvalutor som medlemmarna betalar för, allt paketerat under produktnamnet One Academy. Detta, anser ledningen, är en verklig produkt som är värd det pris det kostar.

Aftenposten har gjort stickprover på de sju kurser som ingår i utbildningspaketet från One Academy. Och genom enkla sökningar på internet kan Aftenposten visa att åtminstone fem kapitel helt eller till stora delar har kopierats från läroböcker som omfattas av upphovsrätt, eller fritt från tillgängliga webbsidor. Allt utan källhänvisning.

På frågan om innehållet i kurserna har kopierats från annat material, svarar Onelifes presstjänst så här:

Den 7 november 2014, under marknadsföringsturnén, arrangeras ett säljmöte för Onecoin på ett hotell i Kuching, Malaysia. Mötet filmas och publiceras på Youtube.

– Nätvalutor har en mycket speciell egenskap. I början, när du startar, så måste du göra ett åtagande. Vad du säger är: ”Det här är så många mynt som vi kommer att skapa. Varken mer, varken mindre. This is it”, säger Ruja Ignatova under presentationen och tillägger att det från början ska finnas 2,1 miljarder mynt.

– När vi har startat kan inte jag trycka upp mer pengar även om jag tycker att ”Wow, det här nätverket växer riktigt snabbt, så låt oss göra 5 miljarder istället. Omöjligt.”
Ruja Ignatova gör en jämförelse med guld.
– Vi har en begränsad mängd guld i världen. Vi kan inte skapa mer än det som finns. Så är det med nätvalutor också.

– Onelife har fått de exklusiva rättigheterna att distribuera utbildningen One Academy. Gratisprogram finns också tillgängliga.

Men redan ett och ett halvt år senare är det tomt i ladorna. Den här gången, i juni 2016, står Ruja Ignatova på en scen i London. Även detta möte filmas och finns upplagt på Youtube.
Utan fler mynt kan inte existerande medlemmar värva nya medlemmar.
– Vi har inga fler mynt. Så vad kan vi göra? Vi kan antingen välja att inte släppa in fler medlemmar och fokusera på de mynt som vi har. Men alla ni har arbetat så hårt för att skapa en bedrift, säger Ruja Ignatova och fliker in att det finns en möjlighet.
– Och det är att öka antalet mynt.

Det ”omöjliga” blev möjligt sommaren 2016. Ignatova kan skapa mer guld.

På en stor skärm står det att läsa att det här är en engångsföreteelse. Och Ruja Ignatova berättar att antalet tillgängliga mynt ska öka från hela 2,1 miljarder stycken till 120 miljarder. Och inte nog med det.
– Vi vill fördubbla antalet mynt som du har på ditt konto, ropar Ruja Ignatova från scenen.
Jublet vet inga gränser.
Trots att antalet Onecoins ökar kraftigt försämras inte valutakursen som Onelife själva uppger på sin webbsida under de efterföljande månaderna. Snarare tvärtom. Kursen fortsätter att stiga. Medlemmarna blir, enligt kurserna som visas på datorskärmen, bara rikare och rikare.

Men i flera Onecoin-läger runt om i världen har oron börjat sprida sig.
Medlemmar beklagar sig på företagets Facebook-sidor. De är kritiska till de begränsade möjligheterna att göra uttag och de långa väntetider som uppstår när de vill omsätta dina Onecoins i reda pengar. Något som företaget bemöter med att de vill undvika för stora kursrörelser och att man vid ett och samma tillfälle har för få köpare.

Bankkontokarusellen

Många reagerar också över på vilket sätt man ska betala in pengar för att få sina Onecoins. Under 2015 och 2016 byter Onelife upprepade gånger bank. De första månaderna ska kunderna göra sina betalningar till ett bulgariskt konto. Senare dyker det upp konton som är hemmahörande i Dubai. Och före jul 2015 har företaget nya bankkonton i Georgien, Tyskland och Singapore. Samtidigt som nya konton tillkommer försvinner andra.
Från och med våren 2016 sker bankbytena allt oftare. En vecka ska pengarna föras in på ett bankkonto i Italien, nästa i Hongkong. I början av november 2016 finns enbart konton i Cypern och Tanzania tillgängliga.

Dokument som Aftenposten tagit del av visar att det i stort sett enbart rör sig om konton kopplade till brevlådeföretag som har målvakter som ägare. I Singapore, Tyskland och Storbritannien finns dock konton som är kopplade till Frank Ricketts, tidigare chef för det norska pyramidföretaget Unaico.

Onelife Network, som bolaget heter mer precist, har sitt säte i Belize. Sammankopplat med detta är holdingbolaget RISG Limited som via de olika ländernas bolagsregister kan spåras till Ruja Ignatova. 2015 fördes dock ägandet över från Ignatov till vad som ser ut som målvakter i Panama, enligt de dokument som Aftenposten kommit över.

Att Ruja Ignatova har pengar råder det ingen tvekan om. Enligt den bulgariska finanstidningen Kapital ska företag kopplade till henne bara under de senaste två åren ha köpt egendom i hemlandet Bulgarien för över 160 miljoner kronor. Bland de köp som tidningen lyfter fram finns en tidigare försvarsfastighet på Bulgariens solkust värd 23 miljoner kronor. I huvudstaden Sofia ska Ruja Ignatova ha köpt en stor byggnad alldeles intill parlamentet, värt runt 45 miljoner kronor.

Parallellt med att Ignatova förvärvar egendom fortsätter värdet på Onecoin att rusa. Med den växelkurs som Onelife själva uppger – 7:85 euro per Onecoin – innebär det att nätvalutans totala värde är 1,5 gånger så högt som Apple, världens högst värderade börsföretag.

Ledningen förväntar sig att valutakursen kommer fortsätta i samma riktning, uppåt. I oktober 2016, under ett evenemang i Bangkok, spekulerar Ruja Ignatova i ett framtida värde på 25 euro per Onecoin.

I kongresshallen utanför Stockholm har det blivit dags för hyllningar. Publiken och konferenciern applåderar de personer som har värvat särskilt många nya medlemmar. Samma personer får också ta plats på scenen. De här personerna kallas för safirer, rubiner, smaragder och diamanter. Belöningar delas ut i form av jacknålar, datorer, resor, virtuella mynt och Rolex-klockor i guld.
En ”diamant”, en före detta snickare från Lund, berättar från scenen om sina bästa tips för hur man får vänner och släktingar att haka på Onecoin.

– Regel nummer ett: Försök aldrig vara expert. Det är alldeles för många som ringer en vän och säger att ”Hej, jag har hittat det nya Bitcoin, människor blir miljonärer och nu kan vi också bli det. Det kostar bara 55 000 kronor.” Men kom ihåg, dina vänner och din familj kommer aldrig att tro på dig.

Problemet, förklarar 24-åringen, är att dina vänner och din familj vet om att du är oinsatt, att du inte har någon som helst aning om vare sig Bitcoin eller andra nätvalutor. Tipset är istället att låta en annan Onecoin-medlem agera expert.

Projektorduken bakom honom visar en triangel föreställande tre personer. Du själv är överst. En ”expert” som tjänat pengar på nätvalutor utgör ena benet, det andra är den person som du kommer att värva. Den tidigare snickaren tipsar om att man bör förklara för sin vän att ”experten” vanligtvis är väldigt upptagen, men nu gått med på att avsätta 5–10 minuter av sin dyrbara tid – allt tack vare att du själv känner honom eller henne.

– Därför är det också viktigt att du förklarar att du framstår i mycket dålig dager gentemot ”experten” om han eller hon inte dyker upp till mötet.
Det här är uttalanden som mannen senare inte vill kommentera för Aftenposten.

När Ignatoa och Greenwood startade Onecoin anlitade de Nigel Allan, som har över 30 års erfarenhet av nätverksförsäljning och då främst kosmetika. Men strax före jul 2014, bara fyra månader efter att han anställts som toppchef, fick han sparken.
Enligt Ruja Ignatova berodde det, enligt ett meddelande till medlemmarna, på att Nigel Allan ”tappade mitt förtroende och visade sig vara illojal.”

Vare sig Ruja Ignatova eller Nigel Allan säger sig ha något otalt med varandra idag. Men Nigel Allan ångrar bittert att han accepterade jobbet att leda Onecoin.

– De flesta i Onecoin har inte ställt de rätta frågorna ännu. Hade de gjort det så hade de omedelbart fått veta att det inte finns några verkliga mynt, säger Nigel Allan till Aftenposten.

Tror du att många medlemmar egentligen har tänkt tanken?
– Jag är säker på att de flesta inser det, men de vill inte stoppa pengatåget. Och om de säger det till någon så fryses deras konton.
Nigel Allan, som nu arbetar med en annan nätvaluta, tror att Onecoin närmar sig sitt slut. Det är ”troligen den största svindeln i världen just nu”. Men han lägger också till:
– Jag har förutspått deras undergång i 1,5 år. Men de lyckas hålla på.

Brottsmisstankarna

Den 23 november 2016, elva dagar efter tillställningen i Stockholm, tar allt en plötslig vändning. Nu går det enbart att göra inbetalningar till en ”officiell distributör”. Till sina medlemmar skriver företaget att det handlar om att man nu tar ”nästa steg i vår utveckling”. Onelife uppger också att företaget nu ska ”komma närmare sina medlemmar”.
Samtidigt som de många bankbytena 2015 började myndigheter runt om i världen att intressera sig för Onelife och Onecoin. Centralbanken i Ungern skickade exempelvis den 10 juni 2015 ut en varning för nätvalutor och nämnde specifikt att Onecoin är att betrakta som ett pyramidspel.
Fyra månader senare följde den bulgariska finansinspektionen efter och varnade för den höga risk som är kopplad till Onecoin. I november 2015 startar så också den finska polismyndigheten en brottsutredning beträffande Onecoin och varnar för vad som anses vara högst orimliga löften om vinst. I januari 2016 polisanmäler också svenska Lotteriinspektionen Onecoin för misstänkt brott mot lotterilagen och kallar allt för ett ”kedjebrevsspel.”
”Konceptet för Onecoin bygger på att rekrytera nya deltagare för att öka deltagarnas vinster”, skriver man. Bara några månader senare meddelar Lettlands finansinspektion att man anser att Onecoin har ett pyramidliknande system, liknande tongångar hörs från Italien. Under hösten meddelar polisen i London att de undersöker Onecoin och att den brittiska finansinspektionen är involverat.
Det har ännu inte, enligt vad Aftenposten känner till, gjorts några gripanden eller bevisats några brott kopplade till Onelife och Onecoin. Polisiära utredningar pågår fortfarande i bland annat Finland och Norge.
https://www.svd.se/56-000-svenskar-ombord-pa-doktor-rujas-pengatag



Red Devils advokat JO-anmäler polisen efter tumult i tingsrätten

Polisen kroppsvisiterade vänner till de åtalade Red Devils-medlemmarna från Sala på plats utanför tingsrätten i Västerås i fjol och försökte dessutom hindra att händelsen filmades, enligt klubbens advokat som anser att polisens ingripande var olagligt och nu anmäler polisinsatsen till JO.


Justieombudsmannen, JO, som bland annat har till uppgift att granska polisens tjänsteutövning, har nu att ta ställning till om polisen höll sig inom lagens råmärken eller om polisen överskred sina befogenheter i samband med rättegången i tingsrätten.

Detta blir andra gången JO får fälla ett avgörande i samma ärende – den 26 januari kom JO med viss kritik i samband med att polisen gjort en razzia mot mc-klubben Red Devils klubblokal utanför Sala och bland annat omhändertagit två personer som i polisens ögon var för berusade och aggressiva.
JO:s utredning kom fram till att polisen gjort fel och att de två mc-klubbsmedlemmarna som omhändertogs inte var så berusade att det fanns lagligt stöd att placera dem i en fyllecell.

Omhändertagandet i sig blev stökigt och de två Red Devils-medlemmarna som omhändertogs blev efteråt åtalade för våldsamt motstånd. I samband med rättegången skedde ytterligare sammanstötningar mellan polisen och personer med Red Devils-koppling.


Advokaten anser in sin anmälan till JO att polisen trakasserade flera vänner till de åtalade genom att visitera dem och begära legitimation utan brottsmisstanke, vilket krävs för att en sådan polisaktion ska vara laglig påpekar advokaten.

Advokaten filmade tumultet utanför Västmanlands tingsrätt i Västerås och hävdar att han blev stoppad av polisen på ett sätt som advokaten anser saknar lagstöd (en polis ska ha ställt sig framför kameran) samt att han även i sin tur blev filmad av polisen, vilket heller inte var lagligt enligt advokaten.

Advokaten "hemställer således vördsammast", som det står i anmälan, att JO ska utreda om polisen begått några fel i samband med tingsrättsförhandlingen.
JO har beslutat att inleda en utredning och begär nu in informationen från Västmanlandspolisen om det som skedde utanför Västmanlands Tingsrätt i samband med rättegången den 11 maj förra året.
JO vill veta hur kroppsvisitationer och identitetskontroller gick till och de rättsliga grunderna för dessa, liksom för hur polisen agerade i samband med att advokaten filmade händelserna.
Polisen har fram till den 24 april på sig att svara.
 
 

HA har börjat rekrytera i Ale - polisens kamp mot klubben

Hells Angels har precis satt upp sina klubbskyltar på gästgiveriet i Skepplanda. Och de har redan börjat rekrytera fler medlemmar från området. – Det är det som detta för med sig - att de börjar rekrytera i området. De personerna kan sedan bli de som är synligt brottsaktiva, säger polisens mc-gängsexpert Sven Lindgren. Nu ska polisen göra allt i sin makt för att bli av med dem. – Jag har fått löfte från centralt håll inom polisen att resurser kommer inte saknas för att bekämpa det här, säger Teodor Smedius, polischef i området.

Sommaren 2015 lämnade Hells Angels Goth Town sitt klubbhus i Mölndal. Därefter delade de klubblokal med en annan HA-avdelning i Göteborg. Men nu har de flyttat in i Vadbacka Gästgiveri i Ale kommun.
– Jag kan bara beklaga att det är så att de har valt att etablera sig här, säger Teodor Smedius, chef för polisområde Kungälv/Ale och fortsätter.
– Jag har fått kritik för att jag har sagt att jag ser allvarligt på den här situationen och det står jag för. Det är allvarligt att de har etablerat sig i en liten kommun som Ale.

 

Kommer inte sakna resurser

Samtidigt lovar han att polisen inte kommer att ligga på latsidan nu när de har en kriminell mc-klubb i kommunen.
– Jag vill påstå att vi är inte är rustade för att ta hand om den här typen av problematik. Men det kan jag lova att jag har fått löfte från centralt håll inom polisen att resurser kommer inte saknas för att bekämpa det här, säger Teodor Smedius.
Exakt hur polisens arbete mot Hells Angels kommer att gå till vill han inte gå in på. Men det är ett högprioriterat arbete.
– Vi kommer att använda alla de polisiära medel vi har för att motverka deras etablering. Då handlar det inte om att vi jobbar mot klubben som sådan men vi kommer att arbeta mot den brottslighet som vi ser begås. Och vi kommer att kontrollera väldigt noga att det inte begås några brott. Det vi ser kommer vi jobba hårt med att lösa. Vi kommer också att ha ett vakande öga på ungdomar och andra som kan dras till miljön. Vi får göra vad vi kan för att förhindra det, säger Teodor Smedius.

 

Ett mål - får bort HA

Polisen har ett mål med sitt arbete:
– Målet är givetvis att vi inte ska ha Hells Angels etablerade i Ale kommun, säger Teodor Smedius.
Han ber också att invånarna i kommunen att inte hålla tyst.
– Jag vet att det finns jättemånga som är oroliga. Fram med den oron och kom gärna till oss och säg vad ni tycker. Det är inga monster de här människorna som sitter i Hells Angels. De kommer att lyssna på vad folk säger också. Det går att prata med dem utan att man riskerar att det ska hända något. Men det är viktigt att alla samhällsfunktioner, myndigheter men också de boende ställer sig upp och talar om vad de tycker om det här.

 

Står för nyrekrytering

Hells Angels MC uppfyller Europeiska unionens uppsatta kriterier för vad som kännetecknar organiserad brottslighet, enligt en rapport från 2013 från det som då var Rikskriminalpolisen.
Den typ av brottslighet som de sysslar med är bland annat ekonomisk brottslighet, våldsbrott och narkotikabrottslighet.
Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region väst och expert på mc-gängen, berättar att Hells Angels Goth Town funnits i tio år.
– Det är ett antal av dem som har varit med i klubben längre än så. Innan var de med i Gunnilse. De har ju både rutin och struktur, om man uttrycker så.
Är medlemmarna kriminella?
– Ja, det finns personer som är dömda för grov kriminalitet. Svar ja.
Behöver folk vara oroliga?
– De ska vara bekymrade. En sådan här kriminell mc-organisation står för brott. De står också för nyrekrytering av personer i området. Man rekryterar ju och det gör man till sina undergrupper också. Det är en del av etableringen - man lokalförankrar, säger Sven Lindgren,

 

Rekryterar unga

Det har de redan börjat med - trots att de inte funnits i kommunen så länge.
– De har redan börjat rekrytera i området. De fortsätter den biten genom att aktivt sälja in sin verksamhet. Det finns alltid de som nappar på detta, säger Sven Lindgren.
Vilka är det som nappar?
– Det är yngre killar och unga vuxna män, säger Sven Lindgren och fortsätter.
– Det är det som detta för med sig - att de börjar rekrytera i området. De personerna kan sedan bli de som är synligt brottsaktiva.
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/ha-har-b%C3%B6rjat-rekrytera-i-ale-polisens-kamp-mot-klubben-1.4151790

fredag 17 februari 2017

Pistolmannens oväntade förklaring

Den maskerade 25-åringen greps med en skarpladdad pistol i ett trapphus i centrala Linköping. På fredagen, när rättegången hölls, kom mannen med en oväntad förklaring.

Det var på morgonen den 18 januari i år som polisen grep 25-åringen i ett trapphus på Drottninggatan i centrala Linköping. En boende i huset hade sett mannen uppträda egendomligt och larmade polisen.
– Han kunde inte stå stilla. Han stod och skakade med benen, sade vittnet under rättegången.
Polisen kom till trapphuset cirka 40 minuter efter vittnets iakttagelse.

– Jag fick syn på en mörkklädd, maskerad man som rusade rakt ner i trapphuset. Jag hörde ett klickljud som jag tolkade som en mantelrörelse, sade polismannen som grep 25-åringen.
Mannen blev övermannad och polisen hittade en skarpladdad pistol som han kastat i från sig. 25-åringen, som hade tejpat sina handleder och fotleder och bar dubbla lager kläder, verkade närmast chockad över att polisen dök upp.

På fredagen ställdes 25-åringen inför rätta i Linköpings tingsrätt för grovt vapenbrott. På åhörarplats satt, enligt våra källor, flera personer med koppling till det kriminella mc-gänget Bandidos. De var uppenbarligen där för att visa sitt stöd för den åtalade. Flera poliser befann sig i tingsrätten för att upprätthålla säkerheten.

Under alla förhör vägrade 25-åringen att svara på polisens frågor. När det var dags för rättegång lämnade han dock en oväntad berättelse.

– Jag låg och sov när en polare ringde. Han sa att han hade värsta grejen på gång.
25-åringen försökte övertyga rätten om att kamraten, vars namn han inte ville uppge, hade förmått honom att följa med för att stjäla fälgar. När stölden misslyckades förde kamraten honom till flerfamiljshuset på Drottninggatan.

– Polaren gick ner i källaren och kom tillbaka med en grön påse som innehöll en pistol och ett magasin. Han ville sälja pistolen till mig.

25-åringens berättelse var inte helt lätt att följa men kamraten ska i något skede ha lämnat trapphuset.
– Helt plötsligt stod jag där med en pistol i handen. Jag fick panik.

Kammaråklagare Eva Kokkonen ifrågasatte 25-åringen berättelse och menade att han i själva verket var ute efter att begå ett grovt brott. Enligt åklagaren hade mannen tejpat handleder och fotleder för att slippa få krutstänk på sig när han skulle avlossa pistolen. 25-åringen påstod dock att det för honom var en rutinåtgärd att använda tejp.

– Varje gång jag har begått brott har jag tejpat.
Eva Kokkonen yrkade i sin slutplädering på att 25-åringen ska dömas till fängelse i minst två år. 25-åringens advokat, Göran Tigerström, ansåg att hans klient endast bör dömas för vapenbrott av normalgraden och att straffet bör bli skyddstillsyn.

Linköpings tingsrätt beslutade att 25-åringen ska sitta häktad i vänta på domen som meddelas den 17 februari.
http://www.corren.se/nyheter/linkoping/pistolmannens-ovantade-forklaring-om4499993.aspx

Liga tros ha kommit över 250 miljoner

Genom manipulation av datorer misstänks en internationell liga ha tjänat minst en kvarts miljard kronor. Det beskrivs som de kanske mest raffinerade IT-bedrägerierna någonsin, riktade mot Sverige. Härvan har vissa kopplingar till Bandidos Mc i Göteborg.


Strax före jul genomförde en specialstyrka inom polska polisen, kallad Shadow Hunters, en razzia i staden Poznan. En 34-årig man greps. Han anklagas för att vara djupt involverad i det mycket komplicerade fall som polis i Stockholm, Göteborg och Malmö jobbat med sedan i somras. Mannen har begärts utlämnad.
Enligt vad GP erfar handlar det om svindlerier mot svenska ekonomiska intressen motsvarande åtminstone 250 miljoner kronor.
– Det här har påverkat viktiga samhällsfunktioner, säger en polisman som har insyn i det arbete som annars omgärdas av sekretess.

Förfaringssättet har, något förenklat, sett ut såhär:
Kriminella köpte illegala koder, främst på den asiatiska marknaden. Med hjälp av dessa lyckades man därefter smitta datorer i Sverige och även i Polen.
Bland de drabbade finns företag, myndigheter och en storbank.

Den skadliga programvaran, de inplanterade datavirusen, har dirigerat bort målsägandegruppens utbetalningar. Dessa har alltså inte hamnat hos tilltänkta mottagare – utan istället i depåer som styrts av förövarna.

Därifrån uppges betydande belopp ha skickats vidare till ett antal individer i den undre världen, som haft i uppdrag att göra svarta pengar till användbara vita.

Det har i sammanhanget också beställts dyrbara kapitalvaror till fel adresser.
Kammaråklagare James von Reis leder den västsvenska delen av utredningen, som i första hand omfattar grova penningtvättsbrott.

– Det här är väldigt stort och väldigt speciellt. Det rör sig om välorganiserade bedrägerier, förklarar von Reis.

Helena Ljunggren på Internationella åklagarkammaren i Malmö är ansvarig för merparten av förundersökningen, de grova bedrägerierna och dataintrången.

– Det har varit lite olika modus. Det mesta är IT-relaterat. Gärningsmännen har lämnat digital bevisning efter sig. Men det har dessutom tagits personliga kontakter, konstaterar Ljunggren.

Den utpekade skånske huvudmannen, en 37-åring, och två av hans kumpaner från Stockholm sitter fortfarande inlåsta i Malmö. En av de som misstänks ha deltagit i den grova penningtvätten är en man 40-årsåldern med anknytning till Bandidos i Göteborg. Han var under många år fullvärdig medlem i mc-gänget.

Hans status idag är mer oklar. Mannen satt nyligen häktad i ärendet under två månader, periodvis tillsammans med ytterligare några yrkeskriminella och sin sambo. I nuläget är emellertid ingen av dem frihetsberövad, men enligt åklagare alltjämt misstänkta. Den förre Bandidosmedlemmen fälldes senast för att medverkan i en mer eller mindre industriell cannabisodling i en ödsligt belägen fastighet utanför Ulricehamn.

– I de här kretsarna är man alltid angelägen om att få in kapital, oavsett vilken typ av brottslighet det gäller, poängterar kommissarie Magnus Lindegren på bedrägerisektionen i Region Väst.
Han vill i övrigt inte kommentera det pågående bedrägerimålet.

– Det är stora summor. Sen återstår att se vad som är möjligt att styrka inför domstol. Mer kan jag inte säga.

Enligt GP:s källor har en storbank, ett av de bolag som lurats i samband med IT-bedrägeriet, blivit blåst på tiotals miljoner.Det är en uppgift som varken polis eller åklagare bekräftar, utan man hänvisar till förundersökningssekretessen.

Fakta: Många inblandade

Det stora bedrägeriärendet har två förgreningar:
I Malmö har åtta personer delgivits misstanke om bland annat grova bedrägerier med hjälp av skadlig programvara.
En av dem, en 34-åring, har ännu inte utlämnats från Polen.
Den lokale 37-årige huvudmannen, som arbetat inom IT-branschen, anklagas även för dataintrång och grova bedrägeriförsök. Han är tidigare dömd för bedrägerier, bokföringsbrott, skattebrott, bidragsbrott och urkundsförfalskning.
I Göteborg har tio personer primärt delgivits misstanke om grova penningtvättsbrott via internet.
I denna grupp ingår den 40-årige tidigare Bandidosmedlemmen och ett antal individer som av polisen betraktas som yrkeskriminella.
Flera av dem står registrerade som bolagsmän.
Åtal i båda ärenden förväntas tidigast under april.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/liga-tros-ha-kommit-%C3%B6ver-250-miljoner-1.4139770

Bandidos-presidenten planerade en gruvlig hämnd.

En kniv som var marinerad i rå kyckling kördes med full kraft genom handen på offret.
Tack vare en avhoppare har den danska polisen skickat flera gängmedlemmar i fängelse.
– Han har suttit och sjungit som om han kandiderade till Melodifestivalen, kommenterar en talesman från danska Bandidos.
Nyligen skickades 14 män med anknytning till mc-gänget Bandidos i fängelse i Danmark sedan polisen kunnat avslöja en rad brott som de gjort sig skyldiga till.
Informationen kom från en tidigare medlem som plötsligt bestämde sig för att berätta vad han visste om olika kriminella aktiviteter i gänget.
Avhopparen kallas PRJ och har varit medlem i ett av Bandidos stödgäng sedan några år tillbaka, skriver Ekstrabladet. 
Han jobbade tidigare som slaktare och dörrvakt men bar på en dröm om att få gå med i ett mc-gäng.

 

Valde att hoppa av

Efter en skilsmässa sökte han själv upp gänget och togs emot med öppna armar. PRJ steg snabbt i graderna och avancerade i organisationen. Men tiden i gängmiljön blev kort. På sensommaren 2014 valde mannen att hoppa av. Då hade han inga tankar på att avslöja några detaljer ur gänglivet men när hans son drogs in i saken ändrades allt, säger han.
PRJ tog kontakt med polisen från sitt gömställe och bestämde sig för att vittna.
– Jag tog beslutet och står för det. Jag vill bara överleva, sade han under ett av vittnesförhören.
Avhopparen berättade om allt från väpnade rån han genomfört och med vilka andra medlemmar till droghandel och om lyxbilar som eldades upp på beställning av ägarna för att få ut pengar från försäkringen.

 

Utsågs till att driva pokerklubb

Tack vare sitt avancemang i Bandidos hierarki fick han en centralt placerad position och utsågs till att driva en pokerklubb i Vordingborg. Klubben fungerade även som en knarkcentral.
Förutom de många olika brotten som begicks inom Bandidos-sfären avslöjade avhopparen även bakgrunden till en mycket grym misshandel. En supporter till gänget retade upp en Bandidospresident som blev så arg att han slog ut en tand på supportern. I slaget revs en av presidentens knogar upp och han fick en infektion.
Presidenten tänkte, enligt avhoppare, ut en mycket grym plan. Supporten hölls fast av en annan medlem medan presidenten med full kraft körde en kniv rakt genom mannens hand.
Kniven var insmord med rå kycklingmarinad i syfte att ge mannen en allvarlig infektion, skriver Ekstrabladet.
Efter viittnesmålet kunde polisen, med stöd av sina egna utredningar, knyta 14 personer (inklusive PRJ) till en rad brott. Männen dömdes till totalt 38 års fängelse.


Lever under hot och har bytt namn

Mannens vittnesmål liknar i många delar det som Martin Fryd Petersen lämnade häromåret. Han var medlem i AK 81, ett stödgäng till Hells Angels, tills han bestämde sig för att vittna mot sina gamla kamrater angående det våldsamma gängkriget mellan Hells Angels och olika gatugäng i Danmark. Hans vittnesmål ledde till att 14 personer med anknytning till Hells Angels dömdes till fängelse i 111 år, skriver Ekstrabladet.
Avhopparen PRJ lever i dag under allvarliga hot och har bytt namn. Han har erbjudits vittnesskydd men enligt egen utsago tackat nej. Polisen kommenterar inte hur skyddet mot honom ser ut.
Bandidos har inte kommenterat händelserna med mer än att de konstaterat att någon har läckt.
– Det är korrekt att han har suttit och sjungit ut som om om han var kandidat till Melodifestivalen, vilket har lett till att polisen har anhållit alla som har varit i samma grannskap som han, skrev gänget på Facebook enligt Ekstrabladet.


Andra vittnesmål inifrån mc-gängen

Genom åren har flera personer lämnat uppgifter till polisen och media om sina upplevelser inifrån gängen.
• Johnny Panduro: 40-åringen berättade förra året om sitt liv som medlem i Bandidos. Enligt honom tvingades han aldrig att begå några brott men gjorde det för att försörja sig, bland annat gjorde han inbrott och stal.
Johnny Panduro kunde lämna gänget utan att bli utsatt för våldsdåd.
• Micke "Mega" Johannessen: Micke Johannessen var med och etablerade Hells Angels i Göteborg men uteslöts 2009. I sin bok "Helvetet inifrån" som han skrev med journalisterna Lasse Wierup och Daniel Olsson berättar han om mord, droger och hot i gängmiljön och om vägen ut ur gänget.
Micke "Mega" Johannessen lever i ett skyddsprogram.
• Martin Fryd Petersen: Martin var medlem i Hells Angels supportgrupp AK81 och blev med sina vittnesmål för polisen ett huvudvittne i en stor rättegång. Han vittnade bland annat om gängkriget mellan Hells Angels och så kallade gatugäng i Köpenhamn och om hur han var med och sköt en man i en kiosk på Vesterbro. Offret fick amputera sitt ben, Martin Fryd Petersen fick en skinnväst och titeln "hang around" till Hells Angels i Köpenhamn. Han har har i dag skyddad idientitet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mc-gangets-hamnd-man-hoggs-med-kycklingkniv/

Hells Angels nya drag i striden med kommunen

Hells Angels kamp mot Karlstad kommun går vidare.
Kommunen har fått rätt att vräka mc-klubben från deras klubblokal – en dom som HA nu överklagar till Högsta domstolen, skriver Värmlands Folkblad.
– HA kommer att vinna i längden, har advokaten Ismo Salmi tidigare sagt.

Karlstad kommun.
Hells Angels.
De har en flera år infekterad strid bakom sig och den bara fortsätter. Solstaden motorsport, det vill säga Hells Angels, är hyresgäster i en lokal i Härtsöga, vilken kommunen en gång i tiden köpte på exekutiv auktion.

LÄS MER: Hovrätten ger kommunen rätt mot Hells Angels

Sedan dess har man försökt få bort Hells Angels därifrån – och parterna har flera gånger varit uppe i rätten. I januari i år gav hovrätten för västra Sverige kommunen rätt. Enligt det upprättade hyresavtalet är det hyresgästens ansvar att fastigheten är försäkrad. Men en försäkring saknas och således kan kommunen sparka ut HA, enligt hovrätten.

 

Domen har överklagats

Men den domen överklagas nu, skriver Värmlands Folkblad. Enligt tidningen överklagar man också domen att mc-klubben ska betala kommunens totala rättegångskostnader på nästan en halv miljon kronor.
Hells Angels advokat Ismo Salmi har tidigare sagt:
– Hells Angels kommer inte att försvinna från Karlstad. Det är nya lokaler på gång och hyresvärdarna står i kö för att få hyra ut till  Hells Angels. HA som hyresgäster är eftertraktade eftersom de alltid punktligt betalar sin hyra, sköter om lokalerna väl och över huvud taget är idealiska hyresgäster.

LÄS MER: Hells Angels måste lämna sin gård

Kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, Per-Samuel Nisser (M), har också varit tydlig:
– Det har vi sagt och den linjen kommer vi att ha inte bara i Karlstad, utan i hela Värmland: Oavsett var olika grupperingar etablerar sig ska vi hjälpas åt för att motverka det. Ska de här eller andra grupperingar hitta nya ställen så måste vi stå emot det så gott vi kan. I det här fallet är det HA, men det finns också annan organiserad brottslighet som vi måste hjälpas åt att stå emot.
http://www.expressen.se/gt/hells-angels-nya-drag-i-striden-med-kommunen/

torsdag 16 februari 2017

Satudarah: Det kriminella brödraskapet inifrån. 55 min

Hur ser ett kriminellt brödraskap ut skildrat inifrån? En hemlig värld, nästan omöjlig att få insyn i. Det internationella gänget Satudarah, med fästen i Holland, Spanien, Tyskland och Indonesien sägs ligga i krig med Hell's Angels. De BAFTA- och EMMY-vinnande filmmakarna Joost van der Valk och Mags Gavan har här fått unik tillgång till motorcykelgänget Satudarah, och de kliver in i en värld fylld av våld. Och sårbarhet.
http://www.svtplay.se/video/12301258/satudarah-det-kriminella-brodraskapet-inifran/satudarah-det-kriminella-brodraskapet-inifran-avsnitt-1

Om du vill titta även utanför Sverige:
Hola gives you the freedom to browse the web without censorship and to watch videos with less buffering and faster start time http://hola.org/