lördag 11 december 2010

Ron Paul, en ledande amerikansk politiker försvarar Wikileaks och Julian Assange.



Henrik Arnstad om Wikileaks
Västs "fatwa" mot Assange måste omedelbart fördömas

Publicerad: 2010-12-07, Uppdaterad: 2010-12-09
Den 14 februari 1989 utfärdades en iransk så kallad ”fatwa” mot författaren Salman Rushdie, eftersom dennes bok Satansverserna ansågs smäda profeten Muhammed. Rushdie skulle därmed avrättas och en belöning utfärdades till den som kunde utföra mordet.

Detta angrepp på människans yttrandefrihet, det fria ordet och demokratins grundbult fördömdes ytterst kraftfullt i väst - med all rätt. Vissa västländer avbröt de diplomatiska förbindelserna med Iran och i Sverige blev debatten så kraftfull att exempelvis Svenska akademien än idag inte förmått läka såren.

En västerländsk "fatwa"

Det är därför ytterst förvånande att den västerländska ”fatwa” som riktats mot webbplatsen Wikileaks talesman Julian Assange inte möter samma fördömanden. För att ha begått skändligheten att sprida officiella men hemligstämplade dokument, ska tydligen Assange mördas. Detta framgår både direkt och mer mellan raderna. Tydligast i TV-kanalen Fox, där en konservativ kommentator önskar att ”en drönare träffade Assange”. Den republikanske ledande politikern Sarah Palin anser att Assange är ”en antiamerikansk aktivist med blod på sina händer”, amerikanska UD fastslår att Assange ”förtjänar inte en journalists beskydd” medan den amerikanske analytikern Roger Cressey säger att Assange ”borde skjutas och jag skulle anmäla mig som frivillig att hålla i vapnet”.

Denna kampanj för att mörda en publicist är fullständigt oacceptabel, oavsett eventuell skada som Wikileaks publiceringar åstadkommit och oavsett om Julian Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige. Denna mordiska orgie i uttalanden måste å det skarpaste fördömas av samtliga institutioner i Sverige, till vilkas uppgift hör att försvara yttrandefriheten och pressfriheten. Ingen publicist – allra minst i det västerland som ser sig självt som frihetens banérförare på jorden – ska behöva råka ut för detta. Häftig offentlig debatt får vem som helst tåla, som sticker ut hakan (vilket Wikileaks har gjort). Men denna ”fatwa” kan inte nog fördömas av var och en som kallar sig själv demokrat.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/07/v-sts-fatwa-mot-assange-m-ste-omedelbart-f-rd-mas

Sverige bör fördöma USA:s övertramp

Publicerad: 11 december 2010, 04.55. Senast ändrad: 11 december 2010, 09.59

Efter de senaste veckornas Wikileaks-avslöjanden har det inte varit Kina och Iran som stått för försöken att censurera nyhetsförmedlingen, utan västländer som USA och Frankrike. Det finns ingen anledning för Sverige att fördöma dessa övertramp mindre hårt. Det skriver Karl Sigfrid (M) och Mary X Jensen, moderatbloggare. 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-bor-fordoma-usas-overtramp_5801677.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar