måndag 6 december 2010

Interpol jagar inte en våldtäktsman, de vill klippa en ”dandy terrorist”

”Vi vet inte om det Wikileaks avslöjar är sant”, är ett annat försvarstal. Diplomatrapporter är mänsklig materia och ska behandlas därefter, men akterna ligger trots allt helt i öppen dager. 

Vanligtvis hänvisar vi journalister till hemliga uppgiftslämnare – den mest kända är Watergates Deep Throat – men här lapar namn, tid och plats ljus i solen. 
http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article8231104.ab 

Det spelar ingen roll åt vilket håll de springer. Kulregnet från Apachehelikoptern är lika obönhörligt som solens strålar som lyser upp det fruktansvärda skådespelet. Några minuter senare har amerikanska soldater skjutit ihjäl minst tolv personer, däribland två journalister, på öppen gata i Irak.
När en bil kör fram för att hjälpa en skadad person som krypande försöker sätta sig i säkerhet öppnar soldaterna eld igen.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sa-arbetar-wikileaks_5774577.svd 

Nog finns det något uppfriskande i underdog­perspektivet. I vårt digitala tidevarv kan en ensam person hacka sig in på Pentagons servrar eller på annat sätt komma över stora mängder konfidentiellt material. En person som Assange kan göra sin röst hörd över hela världen. Bakom hörnet lurar dock storhetsvansinnet och Julian Assanges självpåtagna status som frihetshjälte och världsförbättrare är en smula beklämmande.
http://www.sydsvenskan.se/opinion/brannpunkt/article1319085/Mycket-skrik-for-Wikileaks.html

Två advokater som arbetar för Wikileaks grundare Julian Assange säger till brittiska The Guardian på söndagen att de övervakas av personal från säkerhetstjänsten.

Tidigare i dag skrev en annan av Assanges tidigare advokater, James D. Catlin från Melbourne, att den svenske åklagarens agerande saknar grund och att Sveriges rykte som en förebild för andra länder kommer att skadas dramatiskt. 
http://www.dn.se/nyheter/varlden/advokater-tror-sig-vara-overvakade-1.1221835

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar