måndag 13 december 2010

Gängkriminalitet bland unga killar i hederskulturer

Det finns killar som tvingas gifta sig mot sin vilja och som samtidigt uppmuntras av familjen att kontrollera, kränka och i vissa fall misshandla sina systrar. Ungdomsstyrelsen ordnar ett seminarium om unga killar uppväxta i hederskulturer – där killarna är både offer och förövare.

Seminariet vänder sig till de som möter unga som riskerar att bli bortgifta mot sin vilja, exempelvis personal från skola, fritidsverksamheter, socialtjänst, ideella organisationer och polis med flera.

Seminariet tar upp frågor om identitet, livsvillkor och kyskhetskultur samt rekrytering till kriminella gäng av unga killar från hederskulturer. Unga killar som både offer och förövare. Tillsammans med Malmö stad bjuder Ungdomsstyrelsen in till en intressant förmiddag den 14 december med föreläsningar och diskussioner kring ett angeläget ämne.

Ungdomsstyrelsen har regeringens uppdrag att förebygga och förhindra att unga mellan 13 och 25 år blir gifta mot sin vilja.

– Både tjejer och killar kan drabbas. Oftast begränsas tjejerna i vardagen och killarna kan tvingas att kontrollera sina systrar. Vikten av kunskap för att utveckla ett bra förebyggande arbete kan inte nog betonas. Grunden för arbetet är en bra samverkan mellan ansvariga myndigheter och föreningsliv, säger Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson.

Ingen föranmälan krävs för medier som vill vara med hela eller delar av förmiddagen.
Tid: Tisdag den 14 december, klockan 8.30-13.00.

Medvekande: Margot Olsson, samordnare för Kvinnofridsprogrammet i Malmö stad och Eva Ohlsson, projektledare för Skruv-projektet.

Plats: Malmö Börshus, Skeppsbron 2, Malmö.

Kontaktpersoner: För mer information kontakta Maria Billinger, 08-566 219 85, för mer information om Ungdomsstyrelsen kontakta pressekreterare Sonya Aho, 070-663 39 18 eller via e-post sonya.aho@ungdomsstyrelsen.se.
http://www.cisionwire.se/ungdomsstyrelsen/gangkriminalitet-bland-unga-killar-i-hederskulturer66308

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar