onsdag 10 november 2010

I narkotikadebatten pågår ett ställningskrig där restriktivitet står mot liberalisering.

I en europeisk jämförelse har vi en jämförelsevis god situation när det gäller narkotikamissbruket. Även om vi ser våra problem som allvarliga så har vi jämfört med andra länder ändå lyckats väl med vår narkotikapolitik.

Men den svenska narkotikasituationen är i hög grad beroende av den internationella narkotikapolitiken. Internationellt präglas nu debatten av ett ställningskrig där restriktivitet står mot liberalisering. Än så länge finns i internationella sammanhang ett brett stöd för en restriktiv hållning mot droger. Men motkrafterna är starka. Vi såg det senast i folkomröstningen i Kalifornien om att legalisera cannabis.

Man framhåller på många håll att den rådande restriktiva politiken har misslyckats. Här är Sverige ett exempel på att det faktiskt går att påverka situationen. En konsekvent genomförd politik är ett realistiskt alternativ till den skenbart enkla vägen att ge upp kampen mot narkotikan och missbruket. Det behövs ett förebyggande arbete, en bra vård och behandling om man fastnat i missbruk och naturligtvis en brottsbekämpande insats från tull och polis.
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=233952

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar