torsdag 18 november 2010

- Brott utan straff - Svensk Maffia Fortsättningen - Skåne

Mats Holm läser Lasse Wierups och Matti Larssons nya skildring av den organiserade brottsligheten i Sverige och hittar många exempel i Skåne.

I februari 2010 etablerar exempelvis Bandidos en provmedlemsavdelning i Kristianstad. Förundrade helgflanörer ser klistermärket "Support your local Bandidos" på en bil i stan. Mindre ligor med koppling till Hells Angels har tidigare funnits i nordöstra Skåne, men inte Bandidos.

Bakgrunden: En 43-årig Simrishamnare och avhoppad Hells Angels-medlem placerar ut sjuttio kilo sprängmedel på Malmö Central sommaren 2008. Han döms till fängelse i ett år och ägnar tiden åt att skissa på en ny liga med namnet TopDogz. Han får med sig en bilhandlare från Höör, en kranförare i Tyringe, en hantverkare i Klippan och en konkursad bolagsmålvakt från Harlösa utanför Lund, han får också med sig två avhoppade medlemmar från mc-klubben Red Devils.

Top Dogz medlemmar kan beskrivas som småkriminella, med domar för grov misshandel, hembränning i både liten skala och stor (simrishamnaren drev ett tag landets största illegala spritfabrik). Man ordnade klubblokal i Kristianstad. Närheten till grannarna var bara bra. ”Då är det ingen som sätter en bomb eller nåt där, det skulle bli för många oskyldiga offer”, sa Top Dogz ledare.
Vapen strömmade in. Inget annat gäng, skriver Wierup och Larsson, hade dittills fått in så många pistoler, automatvapen, hagelgevär och rykande pipor.

Ligan byggde snabbt upp sitt varumärke som kriminell organisation, bland annat med hjälp av en stort utgjord intervju i Aftonbladet där ligaledaren berättade att han styrde ”en kriminell organisation” och förmedlade bilden att Top Dogz var ännu en stark kraft utanför lagen.
http://hd.se/kultur/boken/2010/11/18/brott-utan-straff/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar