torsdag 10 juni 2010

Långa fängelsestraff och höga skadestånd. I går dömdes nio personer för höstens omfattande gängbrottslighet i Falkenberg.

Den 26-årige man som pekats ut som huvudman får det strängaste straffet av Varbergs tingsrätt. Han döms till fem års fängelse för bland annat medhjälp till försök till mord och anstiftan till övergrepp i rättssak.
- Delar av domen kommer att överklagas. Bland annat grov misshandel och medhjälp till försökt till mord, säger mannens advokat Lennart Johansson.
Huvudmannens 19-årige bror döms för mordförsöket på en man på Utmarksvägen i Falkenberg i oktober. Han ska avtjäna ett fyra år och sex månader långt fängelsestraff.


Två män, 27 och 40 år gamla, som misstänktes ha sökt upp den skottskadade mannen på sjukhuset och försökt påverka honom att inte vittna, ska avtjäna åtta månader respektive tre år i fängelse. Den äldre av dem döms för övergrepp i rättssak.

Bland övriga tilltalade döms fyra till månadslånga fängelsestraff, bland annat för vapenbrott, häleri, misshandel och bedrägeri. Flertalet ska dessutom betala kraftiga skadestånd. Sammanlagt handlar det om 1 000 000 kronor till olika målsägare.

Åklagaren har pekat ut flera tilltalade som medlemmar i det kriminella nätverket Black Cobra. De tre som suttit häktade sedan i höstas ska ha varit nyckelpersoner. Men polisen vill tona ner anknytningen till ett specifikt gäng.

- Först och främst är detta en grupp av drivande ledargestalter som har lyckats få med sig andra. Det förekommer kontakter med Black Cobra men de har även kontakter med andra mer eller mindre organiserade nätverk, säger Peter Hejdström, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Halland.
http://www.gp.se/nyheter/halland/1.388351-langa-fangelsestraff-for-gangbrott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar