torsdag 24 juni 2010

"Hjälp unga att avstå från kriminella gäng"

Polisens utredare hör ofta från unga att de mest av allt vill bryta med sina kriminella kamrater. Här måste både polisen och andra myndigheter göra ett bättre arbete. Individen behöver stöd att överge sitt kriminella liv. Det skriver polismästare Stefan Sintéus, taktisk ledare vid Polismyndigheten i Skåne.

Under den senaste femårsperioden har den organiserade brottsligheten i Skåne kommit allt mer i fokus för de brottsbekämpande myndigheterna. Antalet individer och grupperingar inom organiserad brottslighet har ökat och aktörerna inom gängmiljön har blivit fler och yngre. Gängbildningar har blivit ett sätt att skaffa maktposition inom en stadsdel eller ett brottsområde. Ökad konkurrens på den kriminella arenan tillsammans med stor tillgång på vapen innebär även en ökad risk för konflikter. Vi har sett flera exempel på sådana kraftmätningar på senare tid, främst i Malmö.

Arbetet mot grovt kriminella individer och deras nätverk bedrivs idag framgångsrikt av ett flertal myndigheter i samverkan. Men vi står inför tuffa och besvärliga utmaningar. Problematiken måste lyftas ännu en nivå för att samhället skall förhindra eller begränsa nyrekrytering till kriminella organisationer. Det behövs även en strategi för hur kriminella personer som vill lämna den kriminella världen skall hanteras. Frågan måste tas på djupt allvar om samhället skall lyckas i arbetet mot den grova, organiserade brottsligheten.
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article952344/Hjalp-unga-att-avsta-fran-kriminella-gang.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar