måndag 22 mars 2010

Läkare som misstänks skriva sjukintyg på beställning löper liten risk att åka fast.


Sjukintyg underskrivna av dessa läkare granskas extra noggrant, framför allt av kontrollenheten som är specialiserad på grovt kriminella grupper.

– Även om vi ser att det uppenbarligen handlar om falska sjukdomar och krämpor är det sedan jättesvårt att bevisa uppsåt. Vi har provat olika vägar men kan tyvärr inte göra speciellt mycket mer än att ifrågasätta själva sjukskrivningen. Det är beklämmande, säger Svante Borg, som tror att det finns olika skäl till att läkarna skriver felaktiga intyg.

– Det kan handla om alltifrån att ta extra betalt för intygen till att
läkaren på något sätt känner sig hotad och inte tycker sig ha något val.

För fyra år sedan blev en läkare i Älvsjö varnad av HSAN sedan Försäkringskassan anmält honom till Socialstyrelsen. Hans undermåliga intyg och bristfälliga journaler rörde i flera fall medlemmar i Hells Angels. Sedan dess har inget hänt.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svart-avsloja-lakarbluff-1.1065118

I dagens tidning rapporteras om beställda sjukintyg och om 45-årige ”Peter” som varit grovt kriminell och sjukskriven samtidigt. Vad kan man göra åt det?

Här finns dubbla skäl för samhället att agera.

Dels förstås för att det är stötande att någon som är tillräckligt frisk för att ägna sig åt grov organiserad brottslighet sam­tidigt anser sig för sjuk för vanligt löne­arbete. Dels för att det finns ett värde i att komma åt den organiserade brottslig­heten där det går. Det ska vara besvärligt att vara yrkeskriminell. Det är bättre att jaga notoriska värdetransportrånare för obetalda p-böter och skattebrott än att inte jaga dem alls.

Så här arbetar polisen sedan ett par år tillbaka. Genom att på alla tänkbara sätt ligga på och flåsa Sveriges grövsta brottslingar i nacken. Försäkringskassan är en del av detta samarbete och på ett par håll i landet finns särskilda enheter med specialanställda som arbetar just med denna grupp. Det är en utmärkt strategi. Frågan är om det räcker eller om mer finns att göra.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/fortsatt-flasa-bara-1.1065084

Peter krävs på 1,2 miljoner kronor

Han går hos en av läkarna på Försäkringskassans svarta lista. Nu krävs han på 1,2 miljoner kronor eftersom han anses ha arbetsförmåga och sakna rätt till sjukersättning.

– Även om sjukersättningen har handlat om ganska lite pengar varje månad har det fått mig att hålla mig från kriminalitet, säger Peter, som han vill kallas i artikeln.

Peter är 45 år. Hans tidsbegränsade sjukersättning stoppades för ett år sedan. Samtidigt kom återkravet på 1,2 miljoner kronor för den sjukersättning och delvis det bostadstillägg han fått i nio år.

– Jag anses ha arbetsförmåga eftersom jag varit en grov brottsling som tjänat pengar på kriminell aktivitet.

Peter säger att han lämnade kriminaliteten efter en besvärlig skottskada 2000. Men de flesta vännerna finns fortfarande i den kriminella världen.

– Jag kommer ur ett samhällsskikt där nästan alla är kriminella. Vad har jag för alternativ?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/peter-kravs-pa-12-miljoner-kronor-1.1065119

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar