onsdag 28 december 2016

Hells Angels och Bandidos är i en kraftig expansionsfas och rekryterar nu bland kriminella.

Bandidos-ledarens mål är avdelningar i alla svenska städer.
– Om det var upp till mig skulle jag vilja ha en avdelning i varenda stad, säger Mehdi Seyyed, högste Bandidos-ledaren i Sverige.

24 lokala avdelningar spridda över hela landet.
Så ser mc-gänglandskapet ut vintern 2016 och gängen har fortsatt att sprida sig i en allt snabbare takt.
Flera nya ledare har tagit kommandot över klubbarna. Expressen har granskat mc-klubbarnas ledningar och kan avslöja hela listan på gängens tyngsta namn runtom i landet.
Senast ut på mc-kartan är Hells Angels avdelning i Hässleholm och Bandidos blivande avdelning ”prospect chapter Ljungby” i Småland.
”Vi sysslar bara med proffessionell motorcyklism”, skriver Bandidos Ljungby-presidenten Jimmy Karlqvist i ett meddelande till Expressen och hänvisar till Mehdi Seyyed, den person inom mc-klubben som har högst rang i Sverige.
Expressen når Seyyed för en intervju. Hans uttalanden vittnar om en fortsatt stark expansion – med en vision om att ha en avdelning i varenda svensk stad.
– Om det var upp till mig skulle jag vilja ha en avdelning i varenda stad. Då har jag vänner över hela landet. Varför inte? Skulle du inte vilja ha vänner i varje stad?
– Det är det klubben går ut på.

Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie och gängexpert på polisen i Stockholm, säger att Sverige har en unik situation med ovanligt många mc-klubbar och att det totala medlemsantalet i klubbarna nu växer snabbt med den höga etableringstakten i landet.


Foto: Polisen / POLISEN
HELLS ANGELS STOCKHOLM TOMAS DAHLÈN,  52

Dahlén var med och startade den första HA-klubben i Stockholm 1997 och har under många år räknats som en av HA:s tunga profiler som president för den första Stockholmsavdelningen i Bromma. Polisen uppger att han har en fortsatt ledande roll.


BANDIDOS STOCKHOLM JEFFREY ONG, 30
President i Stockholmsavdelningen enligt polisen. Jeffrey Ong står bakom en tatueringsstudio i Stockholm som haft flera kända svenska artister som kunder. Via mejl hänvisar han frågor till Bandidos centrala ledning.

En maktkamp

– En vanlig missuppfattning är att mc-gängen gått tillbaka, men de fortsätter sin etablering och det finns ett starkt intresse. Många äldre, snarare än ungdomar, kommer nu in i gängen.
– Det är väldigt många avdelningar inom Bandidos och Hells Angels jämfört med andra länder och det beror på en maktkamp om att vinna så mycket mark och anhängare som möjligt.
Polisen uppger också att det finns en ny – ännu starkare – kriminell profil bland mc-klubbarna, där främst Hells Angels utmärker sig.
– Traditionellt har Hells Angels MC i huvudsak rekryterat från den så kallade biker-kulturen men vi ser på senare år ett trendbrott där det blir vanligare med en kriminell bakgrund bland de nyrekryterade. Vad gäller Bandidos MC så ser vi en motsatt trend senaste två åren, säger Eric Stassais, gruppchef på Noa, Nationella operativa avdelningen.


HELLS ANGELS EASTSIDE JERRY SOLFELDT, 46
Jerry Solfeldt är känd som artisten ”Maskinisten” och har också en ledande roll inom HA Eastside, tidigare i Nacka numera i Länna. Senast under senhösten 2016 figurerade han på bilder med västmärket ”sergeant at arms” och har därmed den tunga rollen som säkerhetschef. ”Jag varken kan eller vill prata om min tillhörighet. Vidarebefordrar”, skriver han i ett sms.



Foto: - - / OKÄND
HELLS ANGELS MALMÖ KENT SJÖBLOM, 51
Malmö-avdelningen kallas internt ”mother chapter” och var den första HA-etableringen i Sverige. Avdelningen leddes tidigare av HA-profilen Thomas Möller, 52, men den inflytelserika avdelningen leds numera av nuvarande presidenten Kent Sjöblom, 51.

Våldsam profil

Mc-gängen har en våldsam profil och Expressens granskning visar att flera i gängens ledningar bär västmärken med innebörden att de för klubbens räkning begått våldsdåd eller gjort våldsamt motstånd mot polisen.
Inom Hells Angels kallas märket ”Filfthy Few”. Bandidos kallar sitt märke ”Expect No Mercy”. Båda märkena är interna utmärkelser sedan medlemmen begått mord eller mordförsök. Bandidos har även märket ”Dequiallo”, buren av minst en av de högsta ledarna i Sverige, som är en utmärkelse efter våld mot poliser.
Polisen menar i en rapport om Hells Angels att gänget uppfyller alla kriterier för organiserad brottslighet med strävan efter makt, disciplin och kontroll över medlemmarna samt inslag av exempelvis otillbörlig påverkan, penningtvätt, våld och hot.


Så gjorde vi granskningen

Personerna på listan är de personer som pekas ut som ledande personer i varje avdelning av Bandidos och Hells Angels i Sverige. Uppgifterna om positionen är den senast tillgängliga informationen från polisen. Kompletterande research har gjorts i rättshandlingar, sociala medier och genom intervjuer med gängmedlemmar och juridiska företrädare. I de flesta fall är personerna klubbarnas så kallade president. I flera fall står klubbarna dock under organisatoriska förändringar och i dessa fall saknas uppgift om ledare eller anges den person som av polisen och andra källor pekas ut som ledande i klubben. Expressen har sökt samtliga ledare. Bandidos ledare kommenterar i de fall det anges, medan Hells Angels genomgående avböjt att kommentera.
http://www.expressen.se/nyheter/de-leder-mc-gangen-dar-du-bor---har-ar-listan/

söndag 25 december 2016

Hölls fången av Bandidosmän - i flera timmar

Mannen i 25-årsåldern ska ha genomlidit flera timmar av skräck på gården - som ägs av en man med koppling till Bandidos. Under dödshot ska han ha tvingats försöka samla ihop pengar för en skuld som mannen påstås ha haft till klubben. – Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig, vädjade mannen i ett telefonsamtal. På tisdagen dömdes Bandidosmännen till fängelsestraff.

Mannen i 25-årsåldern var hemma hos en kompis när det knackade på dörren och flera personer kom in i lägenheten. De ska ha påstått att mannen i 25-årsåldern ska ha hotat någon i Bandidos namn och på så sätt fått pengar insatta på sitt konto.
Nu krävde besökarna att mannen skulle ge dem 100 000 kronor. Han fick tre dagar på sig.
LÄS MER: Kidnappade mannen: "De har en pistol riktad mot mig" 

Hölls fången i flera timmar

Efter tre dagar blev han upphämtad med en bil. När det kom fram att han inte hade fått ihop pengarna fördes han till en gård ute på landet, tillhörande en ledarfigur för Romanos mc som är en av Bandidos supportergrupperingar.
I förundersökningen finns en rapport om Bandidos där det framgår att Romanos är en supporterklubb till den kriminella mc-klubben: "Romanos lyder under Bandidos mc", skriver de bland annat.
Här på gården utanför en ort i Skaraborg hölls han fången under flera timmar.
Enligt misstanken ska offret ha fått höra att om han inte betalade skulden så skulle han inte komma därifrån.
Gärningsmännen ska, enligt misstankarna, ha hotat offret med en elpistol och ett pistolliknande föremål. De ska också ha hotat med att skära av hans fingrar om han inte betalade. Samtidigt ska en av kidnapparna ha viftat med en kniv.

"De har en pistol riktad mot mig"

Mannen tvingades ringa sin familj och vänner för att få ihop pengarna:
– Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig. De hotar att klippa av mig fingrarna och skicka till er, ska mannen ha vädjat i ett samtal enligt mamman.
Mamman larmade polisen efter samtalet. Hon misstänkte direkt att sonen hade kidnappats. Hon reagerade på att sonen lät stressad och som att han hade panik. För polisen berättade hon att sonen bett henne ta ut pengar - 20 000 kronor.
Trots flera samtal kunde mannen inte få ihop pengarna, då hittade han i stället på att han skulle råna folk på pengar och ge pengarna till sina kidnappare - något kidnapparna gick med på.

Kompisens saker i pant

Efter nio timmar togs mannen med från huset. Tillsammans med Bandidosmännen åkte de hem till en kompis till offret där de ska ha plockat på sig en tv, dator och ett playstation - som pant tills mannen betalat sin skuld.
Sedan blev han avsläppt.
Under de kommande dagarna träffade offret Bandidosmännen flera gånger för att lämna över pengar till dem. Det rörde sig om både kontanter och pengar som swishades över.
Men när pengarna börjar ta slut vågade han inte gå till mötet av rädsla att de skulle ta honom igen.
När han lämnat över totalt 63 000 kronor, enligt åklagaren, valde han att fly och gömma sig.
Då ska Bandidosmännen ha gett sig på offrets mamma och hennes sambo. Enligt misstankarna ska en kvinna i 45-årsåldern ha åkt hem till dem och sagt att de kan komma att få besök och att otrevligheter kan inträffa om de inte talar om var offret fanns.

Tre åtalades

Tre personer åtalades sedan för inblandning i de olika händelserna. Mannen i 40-årsåldern som har en ledande roll i Romanos mc och en man i 20-årsåldern åtalades för människorov, rån och grov stöld. Tillsammans med en kvinna i 45-årsåldern åtalas de också för utpressning. Kvinnan åtalas också för medhjälp till olaga frihetsberövande samt olaga hot för att ha hotat offrets mamma och hennes sambo.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att hoten mot offret bestått i att han var i "numerärt underläge, berövats möjligheten att påkalla hjälp genom att fråntas sin mobil och sina konto- och id-kort". Åklagaren skriver också att "den hotfulla situationen har påtagligt förstärkts genom att han bibringats information om att de inblandade är medlemmar av sammanslutningen Romano".

"Där av egen fri vilja"

I åtalet står det att fler personer ska ha varit inblandade i kidnappningen men det är endast dessa som åtalas.
De åtalade har under förundersökningen förnekat brott. Enligt deras version påstår de att offret köpt en halskedja av en av dem. Halskedjan ska ha kostat mellan 60 000 och 65 000 kronor - pengar som mannen inte betalade. De påstår att de bara har "uppmanat" mannen att betala sin skuld.
– Jag blir väldigt förvånad att ni säger att jag kidnappat honom, säger mannen i 40-årsåldern i förhör.
– Han var där av egen fri vilja, jag frågade honom flera gånger om han ville åka hem men han ville vara kvar och göra upp sin affär, fortsätter mannen.
Mannen i 20-årsåldern säger att det inte var "frågan om något hot som gjorde att han följde med. Man erbjöd honom mat". Enligt hans version ska han inte ha tvingat in mannen i bilen, han ska inte ha rört honom: "om man frågar om han vill ha kaffe och mat. Det finns folk som kan intyga det", säger han i förhör.
Kvinnan påstår också att hon inte förstår varför hon åtalas.
– Jag vet inte varför jag är misstänkt för utpressning, jag lagade ju bara mat, säger hon.

Fängelsestraff för trion

Under tisdagen kom domen. Samtliga inblandade dömdes.
Mannen i 45-årsåldern döms till fängelse i tre år. Han döms dock inte för människorov utan för olaga frihetsberövande. Han döms också för vapenbrott, olaga hot, rån, utpressning, vapenbrott, och brott mot inkassolagen, bland annat.
Mannen i 20-årsåldern döms till fängelse i två år och nio månader för olaga frihetsberövande, olaga hot, rån, och utpressning, bland annat.
Kvinnan döms för medhjälp till olaga frihetsberövande, olaga hot samt utpressning till fängelse i ett år och sex månader.
Tingsrätten skriver i domen att de bedömer det som att mannen känt sig tvingad att träffa männen och sedan följa med dem i bilen. De anser dock inte att att han förts bort på ett sådant sätt så att det ska dömas som människorov.
Trots att männen är medlemmar i Romanos anser de inte att det innebär att "brotten varit organiserade eller systematiska i brottsbalkens mening" och därför påverkar det inte straffvärdet. De konstaterar dock att mannen i 40-årsåldern är den som "haft bestämmande inflytande över händelserna".
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/h%C3%B6lls-f%C3%A5ngen-av-bandidosm%C3%A4n-i-flera-timmar-1.4055600

Bandidos Ifrågasätts av Dansk media

Danska Bandidos delade på julafton ut julmat till behövande i Köpenhamn.
Omedelbart efteråt pressades mc-klubben med tuffa frågor av tidningen Ekstrabladets reporter.

– Det är sinnessjukt dumma frågor du ställer, utbrister Bandidos presstalesperson till Ekstrabladets journalist.
Alla har inte råd med att storartat julbord. Så resonerade det kriminella mc-gänget Bandidos – och begav sig ut på torget i Christiania för att dela med sig av fläsk.

Välgörenhet, beskriver man själv det som på sin Facebook.
"Lille juleaften var dagen hvor vi bød de hjemløse  på  flæskestegssandwich og kold øl/sodavand. Vi gik i køkkenet fra kl 14.00  og serverede herlighederne kl 17.30 til stor glæde for både hjemløse og  de borger der lystede lidt godt til ganen.. vi takker alle dem der hjalp  med maden og takker for lånet af køkkenet.. Rigtig god jul til alle.."

Ifrågasätts

Men varför Bandidos egentligen valde att ställa sig på ett kallt torg den 23:e december har ifrågasatts.
Mc-gänget har många dömda medlemmar, är ofta iblandade i skottlossningar – och är en kriminell organisation.
– Det spelar ingen roll vad jag säger till dig, svarar Kent "Kemo" Sørensen när Ekstrabladets reporter frågar om det är ett pr-trick.
Men var kommer pengarna i från? 
– Frågar du seriöst om det? Var pengarna kommer i från?

"Sinnessjukt dumma frågor"

Enligt Bandidos presstalesperson kommer finansieringen för eventet från egen ficka. Han menar att pengarna är lagligt intjänade.
Men den danska reportern ger sig inte – vilket får "Kemo" att ilskna till.
– Det är sinnessjukt dumma frågor du ställer. Det är massor av människor som menar att det här är ett pr-trick, men för vad? Vad skulle vi få ut av det? Vi har ingenting att vinna. De enda som vann något var de människor som lever på botten av samhället som fick något att äta.

Ekstrabladet: Vi kan ju inte ignorera att folk med anknytning till Bandidos och HA är involverade i skottlossningar?
– Nej, det ska vi inte heller göra. Jag tycker också det är förkastligt när folk skjuter på gatorna. Men du går aldrig in och tittar på vad vi gör. Jag har inte lust att lägga dyrbar tid på att berätta om vad som pågår i mc-miljöer. Var någonstans var du när vi tidigare samlade in pengar till cancer, till exempel?
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidos-pressas--efter-pr-trick/

Den 57-årige Hells Angels-mannen blev villorkligt frisläppt efter haschdomen - men gav sig direkt in i knarkhandeln igen.

Nu har han dömts till sex års fängelse för inblandning i en enorm knarkhärva i Köpenhamn.
Totalt döms fyra män till 17 års fängelse, skriver Ekstrabladet.

57-åringen är enligt Ekstrabladet fullvärdig medlem i mc-gänget Hells Angels och en av de fyra som nu döms för sin inblandning i en av de större knarkhärvorna i Köpenhamn under de senaste åren.
Härvan rullades upp under förra året och inledningsvis häktades 11 personer. Med måndagens fyra domar är totalt tio personer dömda, skriver tidningen.
Enligt polis och åklagare har ligan importerat, innehaft och sålt vidare över två ton hasch, totalt 2 142 kilo.

Putin och Porsche

Knarket sålde de under olika kodnamn som V12, Porsche, Putin och TPF (förkortning för Köpenhamnspolisens särskilda insatsatsstyrka mot droghandeln på Pusher street i Christiania, Task Force Pusherstreet).
Den 57-årige HA-mannen har enligt domstolen hanterat i vart fall 323 kilo hasch i härvan och han döms till sex års fängelse. Straffet motiveras med att han fortfarande hade 609 dagar kvar att avtjäna på det femåriga straff han dömdes till 2012 för att ha handlat med närmare ett ton hasch.
Den senare handeln satte han, enligt polisen, i gång med i början av förra året, då hade han varit villkorligt fri sedan augusti 2014.
Enligt åklagaren gjorde de inblandade en vinst på upp till till tre kronor per sålt gram hasch.

Stora värden i beslag hos Hells Angels-mannen

Tingsrätten i Köpenhamn anser att vinsten var betydligt mer beskedlig, en krona per gram, vilket innebär att 177 000 danska kronor som beslagtagits hos honom konfiskeras
Ytterligare 600 000 danska kronor som också togs i beslag samt två lyxbilar, lösvärden och dyrbara smycken kvarstår i beslag. Polis och åklagare yrkar på att beslagen kan användas för att täcka hans rättegångskostnader.
Även när han greps 2012 togs stora värden i beslag, bland annat en Lamborghini. Bilen, och andra värdeföremål, fick han dock behålla eftersom han kunde visa upp en lottovinst på över fem miljoner danska kronor, skriver Ekstrabladet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/hells-angels-medlem-salde-323-kilo-hasch/

En av två män som dömts för ett brutalt rån i mc-gänget Rock Machines klubblokal i Hyllstofta får nu sin dom mildrad från 20 till 15 månaders fängelse.

Rånet inträffade i mc-gänget Rock Machines dåvarande klubblokal i Hyllstofta för dryg två år sedan. Sedan polis tillkallats pekade en ung man från Klippan ut två män från Helsingborg, 21 och 23 år gamla. Duon hade enligt Klippanbon rånat honom på hans telefon och misshandlat honom med slag och sparkar mot huvudet och kroppen.
 
I tingsrätten dömdes 21-åringen till ett års fängelse medan 23-åringen fick fängelse i 20 månader. I domen ingick även straff för andra brott. Mannen överklagade till hovrätten som nu mildrat straffet till 15 månaders fängelse.
http://www.hd.se/2016-12-23/mildrad-dom-for-ran-hos-mc-gang

Stor razzia mot mc-klubbar - 14 anhållna

Polisen i Danmark ha slagit till hårt mot ett mc-gäng över hela Sjælland. Minst 14 personer från gänget är anhållna. - Vi har slagit till på totalt 30 olika adresser, säger Torben Svarrer, chef för organiserad brottslighet vid Köpenhamnspolisen, till Ekstrabladet.

Polisen i Köpenhamn bekräftar under onsdagseftermiddagen att 14 personer har anhållits efter en genomgång av hela landet på gängkriminalitet, skriver Ekstrabladet.

- Vi har slagit till på totalt 30 olika adresser i samband med en mc-klubb som har hållit sig kring Köpenhamn och Sjælland och genomfört flera sökningar vid adresserna, säger Torben Svarrer, chef för organiserad brottslighet vid Köpenhamnspolisen, till tidningen.
Personerna ska ha anknytning till flera kriminella grupper i Danmark.

Brottsubriceringarna är många, bland annat vapeninnehav, utpressning och misshandel, för att nämna några.
Några av de grupperingar som polisen har slagit till emot är bland annat den nyetablerade gruppen Osmanen Germania, Gremion. Även mc-gruppen Mongols, som danska TV2 tidigare skrivit om, som ligger bakom flera skottlossningar som har inträffat i staden den senaste tiden är inblandad i dagens tillslag.
En annan grupp soom är en rival till Hells Angels är Satudarah, som GP tidigare har skrivit om. Den mc-gruppen är ytterligare en av de grupper där flera personer har anhållits.
LÄS MER: Polis död - sköts i huvudet

Påträffat flera föremål

Polisen har vid flera adresser påträffat allt från laddad pistol, knivar, gaspistoler, pepparsprej, cannabis, amfetamin, kokain och flera andra droger.
Polisen befinner sig även på en adress i Kastrup där en sökning kommer att påbörjas.
Tidigare under onsdagen har en 32-årig man gripits, efter ett upplopp vid en fastighet i Frederiksberg.
- Jag kan bekräfta att vi har varit närvarande vid en adress i Frederiksberg, där vi har gripit en person, säger Torben Svarrer till tidningen.

Fick tillgodose rullstol

Polisen har också ryckt ut till ytterligare en adress i Frederiksberg med civila bilar och hundar sökte igenom bostaden, det beställdes även en medicinsk transport till adressen.
- Den anhållne sitter i rullstol, därför fick vi tillgodose transport av patient, bekräftar Torben Svarrer.
En annan person som under onsdagen har gripits är misstänkt för mordförsök från en händelse som inträffade i november, vilket Ekstrabladet tidigare har skrivit om.
Vid den händelsen var två bröder i 25-årsåldern inblandade och knivhöggs på en gata i Köpenhamn.

Här är polisens egen kartläggning kring hur Hells Angels och Bandidos är organiserade.

Mc-klubbarna är hierarkiska med presidenter som ledare – samtidigt som deras upplägg jämförs med två välkända hamburgerkedjors.
– Ska man raljera är det lite som McDonald's och Burger King, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd.

Hells Angels och Bandidos har fullvärdiga avdelningar på totalt 13 orter i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. De är alla uppbyggda på liknande sätt.
I toppen sitter en president.
Under sig har denne en vicepresident.
Därutöver finns flera betydande roller, bland annat den som går under benämningen "sergeant at arms". Den personen har en nyckelroll inom Hells Angels och Bandidos genom att ansvara för att säkerheten och att de uppsatta reglerna följs. Det är den rollen som Mehdi Seyyed, som grundade Göteborgs första Bandidosavdelning, enligt polisen haft för Bandidos i Europa sedan ett par år tillbaka.

LÄS MER: Bandidosbossen om våldet och samvetet

– Har man blivit utsedd till det på Europanivå, då är det högt, sa kommissarien och mc-experten Lars Öjelind efter att Seyyed blivit utsedd till det.

Medlemmar kan straffas

Polisens nationella avdelning (NOA) skriver i sin rapport om Bandidos att det är respektive avdelnings "sergeant at arms" som bestraffar den som bryter mot lagarna.
"Polisen har noterat att 'sergeant at arms från olika avdelningar varit nyckelpersoner vid konflikter mot andra grupperingar. De organiserar den egna grupperingen samt är på plats i konfliktzoner", förklarar NOA.

Så styrs Hells Angels & Bandidos

I Sverige finns Hells Angels- och Bandidos-avdelningar på 13 olika orter. Varje avdelning styrs på liknande sätt:
- President
Är respektive klubbs högste ledare och den som sköter kontakten med andra klubbar.
– Vice president
Är ställföreträdande president och tar hand om presidentens uppgifter när denne inte är där.
– Sergeant at arms
Den som ansvarar för säkerheten inom respektive avdelning. "Sergeant at arms" ser till att de interna reglerna följs och bestraffar den som bryter mot dem. Det är också "sergeant of arms" som har hand om vapnen och aktioner mot rivaler. "Polisen har noterat att 'sergeant at arms från olika avdelningar varit nyckelpersoner vid konflikter mot andra grupperingar", skriver polisens nationella operativa avdelning i sin Bandidos-rapport.
– Secretary
Sekreteraren. Fyller en viktig funktion. För protoll på möten och har hand om exemplevis medlemslistor och röstningsresultat.
– Treasurer
Kassören som har hand om avdelningens konto och ser till att alla olika avgifter betalas in.
– Road captain
Den resenasvarige i klubben. Är bland annat den som organiserar och leder mc-korteger. Det är denne som pratar med polisen vid sådana tilfällen, om det skulle vara nödvändigt.
– Nomad
En person som inte tillhör någon specifik geografisk avdelning. Inom Bandidos är nomaderna i Europa knutna till den europeiska organisationen och har hög status. Bandidos-nomaderna har en roll som medlare om en avdelning har interna konflikter.
– Taking care of business
En funktion som vissa inom Bandidos har. De anses vara "speciellt dugliga i vissa avseenden", enligt polisen. "Taking care of business"-personer har varit livvakt åt Sverigepresidenten.
Källa: Polisen

Medlemmarna som sitter i nyckelpositioner går under benämningen "officerare".
– Det är hierarkiskt i den meningen att de är utpekade som "officerare". Sedan har man ett veckomöte, vad gäller Hells Angels ligger det oftast på onsdagar. Där lyfter man vissa av frågorna där man behöver ha ett avgörande, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd.

Hells Angels är hårda

Det är i Hells Angels som regelverket är som hårdast och de ledande HA-männen i Sverige har även framstående positioner även utanför landets gränser, enligt Patrik Andersson.

LÄS MER: Bandidosbossen Mehdi Seyyeds nya makt

– De håller strikt på sin hierarki och vissa individer har stort inflytande nationellt. Det finns ett par som väger ganska tungt. Vi tror också att de ingår i den europeiska delen, där man har det ungefär som i EU, säger han.
Där folk från olika länder är med och bestämmer?
– Ja, precis.
Hur är det inom Bandidos?
– De har plankat Hells Angels och försökt göra samma sak som dem, att rekrytera ur sina undergrupper. Men man har väl alltför tydligt sett att de här undergrupperna inte riktigt håller måttet. Hells Angels har varit striktast i sin rekrytering, de håller benhårt på reglerna och sparkar ut dem som avviker. I Bandidos har man lite fler chanser.

Hells Angels organisation i korthet

– Hells Angels är en hierarkisk organisation, men huvudprincipen är att varje medlem har var sin röst när det sker omröstning i någon form.
– Hells Angels har vad som polisen kallar för en egen grundlag, "world wide constitutional", som funnits med sedan Hells Angels grundades. I den finns ett stort antal lagar och riktlinjer att förhålla sig till.
– Förutom grundlagen finns det också europeiska och svenska HA-lagar som de svenska avdelningarna måste följa.
– Varje lokal avdelning har samtidigt ett visst självstyre så länge de rättar sig efter organisationens regler, enligt Patrik Andersson på polisens regionala underrättelseenhet.
– Ska någonting i "grundlagen" förändras krävs det att 90 procent av alla HA-medlemmar i världen röstar ja till det.
– Varje vecka håller de lokala avdelningarna möte, så kallade "church meetings". Man måste vara fullvärdig medlem för att vara med på ett sådant.
– Två gånger varje år hålls "World officers meet". "European officers meet" hålls fyra gånger om året. Patrik Andersson på polisen liknar "European officers meet" med ungefär en EU-kommission.
Källa: Polisen

I kartläggningen av Hells Angels, som publicerades för några år sedan, beskriver Rikskriminalpolisen – föregångaren till NOA – att mc-klubben i grund och botten styrs av ett antal grundlagar som har sitt ursprung från när Hells Angels bildades.

Etablerades i Skåne

Det finns också speciella lagar inom Europa och inom Sverige, men de lokala avdelningarna har ändå möjlighet att styra över sin egen verksamhet.
– Varje klubb i sig är oberoende, men oftast brukar man prata om "mother chapter". Det är den första etablerade avdelningen. I Sverige är det Hells Angels i Malmö respektive Bandidos i Helsingborg. Där har man per definition haft mer inflytande, säger Patrik Andersson.
– Sedan har det jämnat ut sig med åren. Nu är kanske Hells Angels-avdelningen i Göteborg och Helsingborg ganska starka.

Bandidos organisation i korthet

– Har en liknande uppbyggnad som Hells Angels, så väl nationellt och internationellt. I "Bible of Bandidos", finns regler som den enskilde medlemmen har att rätta sig efter. Det finns också lokala regler.
– Precis som inom Hells Angels är det krav att de fullvärdiga medlemmarna ska ha tillgång till en Harley-Davidson.
– Den europeiska förgreningen av Bandidos styrs av "Nationalen", som består av cirka 35 personer från olika länder i Europa. Nationalpresidenten väljs i fyraårsperioder.
– Det finns också Nationalen i Nordamerika, i Australien och i Asien.
– Bandidos i Sverige är hierarkiskt och toppstyrt – enligt polisen rör det sig om fyra–fem personer med den absoluta makten.
– "Toppstyrning och totalitarism samt sättet att leda organisationen tros vara en av anledningarna till organisationens förhållandevis höga omsättning av medlemmar", skriver polisens Nationella operativa avdelning i sin rapport om Bandidos.
Källa: Polisen

Jämförs med McDonald's

Patrik Andersson beskriver Hells Angels och Bandidos som stora företag.
Han jämför med mindre franchisetagare som är en del av en större, global kedja.
– Lagarna är stiftade i USA och ska man raljera är det lite som McDonald's och Burger King. De får betala för att använda märket. Även om klubbarna varit med länge betalar de fortfarande till moderklubbarna i USA, säger Patrik Andersson.
Följer man inte reglerna kan man uteslutas ur mc-klubbarna.
http://www.expressen.se/gt/polisen-hells-angels-ar-som-mcdonalds/

fredag 16 december 2016

Karlstad kommun försöker enträget sparka ut Hells Angels från deras lokal i Härtsöga.

Karlstad kommun försöker enträget sparka ut Hells Angels från deras lokal i Härtsöga.
Nu är det ännu en ödesdag i den infekterade tvisten – när kommunen och det kriminella mc-gänget ställs mot varandra i rätten.

– Skulle de bli vräkta här kommer de flytta troligtvis närmare stan, då kan man fundera på det vettiga att driva det här, säger Hells Angels advokat Ismo Salmi med tydlig adress till polisen och politiker som han tidigare menat sprider rykten om klubben.

Striden mellan Karlstad kommun och Hells Angels har pågått i flera år.
Kommunen vill bli av med klubben genom att tvinga bort dem från lokalen i Härtsöga utanför kommunen.
Och det har bedrivits två olika rättsprocesser.
Den ena, som gick hela vägen upp till Högsta domstolen, vann Hells Angels. Den andra pågår fortfarande och under fredagen möts parterna i hovrätten för Västra Sverige. Hela dagen är avsatt för tvisten.
– I och med att hovrätten tagit upp det här har de väl tyckt att det finns anledning att titta på domens riktighet, säger Hells Angels ofta anlitade advokat Ismo Salmi när vi möter honom utanför rättssalen i Göteborg.
Det är formellt Solstaden Motorsport, som drivs av Hells Angels, som är hyresgäster i den aktuella fastigheten. Enligt hyresavtalet är det hyresgästen som ska hålla den försäkrad, något som Solstaden Motorsport inte gjort.

LÄS MER: Hells Angels måste flytta från sin lokal

"Vi har en fri marknad"

Tingsrätten gick på kommunens linje och slog fast att Hells Angels därmed brutit mot avtalet och måste flytta. I domen framgick det att mc-klubben försökt få fastigheten försäkrad, men utan framgång. Enligt vad klubbens advokat Ismo Salmi tidigare sagt i intervjuer för att polis och politiker "spridit ut ryktet att det är en kriminell organisation".
Men domen överklagades och inför hovrättsförhandlingen menade Ismo Salmi hovrättsförhandlingen att oavsett utgången kommer kommunen inte bli av med Hells Angels.
– Skulle de bli vräkta här kommer de flytta troligtvis närmare stan, då kan man fundera på det vettiga att driva det här, säger Ismo Salmi inför förhandlingen.

Om man utgår ifrån att det skulle vara syftet menar du?
– Ja, det är den strategi polisen har att får man bort lokalerna så tror man att klubbarna inte ska finnas av. Men vi har en fri marknad och det finns massa hyresvärdar som vill hyra ut till de här.
I en inlaga till hovrätten skriver Salmi, som ofta företräde att "Solstaden och Hells Angels är att likställa med kamratföreningar".

Har kostat miljoner

Kommunens kamp mot Hells Angels har kostat skattebetalarna i Karlstad miljontals kronor. Enligt kommunalrådet Per-Samuel Nisser är det viktigt att kommunen ändå agerar på det sätt som de gör.
– De goda krafterna ska vinna i längden och i dag var fallet så, att de här fick lämna lokalen. Om framtiden i livet vet varken du eller jag, men att inte arbeta så här ser inte vi som ett alternativ, sa Per-Samuel Nisser efter tingsrättsdomen.
http://www.expressen.se/gt/hells-angels-hot--till-politikerna/



Polisens markering mot Hells Angels i NY




Polisen slog under tisdagen till mot Hells Angels högkvarter i New York. Foto: Justin Lane / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Polisen slog under tisdagen till mot Hells Angels högkvarter i New York. Tillslaget ska ha varit en markering mot klubben efter en skjutning där ingen från klubben ville prata med polisen, skriver New York Post.

Fler än 30 poliser stormade klubbens lokal i New York under tisdagen. "Det genomfördes för att jävlas med dem", uppger en poliskälla, skriver New York Post. Eftersom ingen vid klubben vill samarbeta med polisen, som utreder en tidigare skjutning, sätts hårt mot hårt, enligt källan.

Tog bort krukor och bötfällde

Polisen delade ut böter bland annat för utplacerade krukor på trottoaren och för att registreringsskyltar på motorcyklar inte var korrekta, skriver tidningen.
Dessutom skar polisen bort en metallramp och tog bort en bänk vid klubbhuset.
Bakgrunden till tillslaget ska vara en skjutning som utfördes under söndagen. Koner var utplacerade utanför klubben och då en man skulle flytta en kon för att komma förbi med bil ska det ha blivit bråk. Flera medlemmar ur klubben var inblandade. En man ur Hells Angels-sfären slogs till marken varefter han ska ha dragit fram ett vapen och skjutit ner en 25-årig man, rapporterar New York Post.

"Alla vittnen är rädda"

Offret ska dock inte ha fått livshotande skador, men ska ha varit rädd för att berätta för polisen vad som hände.
"Alla vittnen är rädda", säger en poliskälla till tidningen.
En polis berättar för tidningen att tisdagens tillslag var tänkt som en markering mot klubben.
"De äger inte kvarteret och har ingen rätt att blockera en parkeringsplats. Det är en allmän plats", säger polisen till tidningen
http://www.expressen.se/nyheter/polisens-markering-mot-hells-angels-i-ny/

Karlstads kommun och Hells Angels åter i rätten

Idag startar rättegången mellan Karlstads kommun och Solstadens motorsport (Hells Angels) i hovrätten i Göteborg.
Senast parterna möttes i rätten var i december i fjol, när Värmlands Tingsrätt gav kommunen rätt att avhysa Hells Angels från gården i Härtsöga utanför Karlstad. Det beslutet överklagade Solstadens motorsport alltså till Hovrätten. Skulle hovrätten gå på kommunens linje så kommer Hells angels att flytta från Härtsöga.

– Rent konkret så innebär det att Hells angels måste flytta från sin klubblokal. Men skulle å andra sidan hovrätten gå på Hells angels linje så får kommunen stå ut med Hells angels som hyresgäster i femton år till, säger Ismo Salmi som företräder Solstadens motorsport.

Överklagandet som Solstadens motorsport nu gör handlar om vem som var skyldig att försäkra fastigheten på Härtsöga utanför Karlstad.

Tingsrätten gav Karlstads kommun rätt i att det var Solstadens motorsport som var skyldig att försäkra fastigheten. Fastigheten som fortfarande inte är försäkrad.

– Kommunen har använt försäkringsfrågan som ett svepskäl bara för att bli av med en hyresgäst och det menar vi, att så är det inte tänkt att hyreslagstiftningen skall användas, säger Ismo Salmi
Solstaden motorsport menar att man har försökt att försäkra fastigheten men att det inte har gått, dels på grund av att ingen har velat försäkra en fastighet som används som klubblokal åt Hells Angels och för att fastigheten är i dåligt skick.

– Är det så att vi vinner så kommer vi naturligtvis förvänta oss att de flyttar ut därifrån. Men då har ju motparten möjlighet att överklaga till högsta distans. Och skulle vi inte vinna det här, då kommer vi säkert att överklaga också. Så det finns en risk att det blir en nivå till, sett ur hur detta landar. Men målet är detsamma, de hyresgästerna ska inte vara kvar i de lokalerna, det ska vi se till på något sätt till slut, säger Per-Samuel Nisser, kommunalråd i Karlstads kommun.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6588419

lördag 10 december 2016

Hovrättsdom om gängåtal mot Cannonball i dag

Helsingfors hovrätt ger i dag sin dom i ett mål där medlemmar i mc-gänget Cannonball står åtalade för deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet. Domstolarna har sällan tillämpat den så kallade gängparagrafen.

Tingsrätten dömde i fjol en del av de åtalade enligt paragrafen. Rätten ansåg att Cannonball är en organiserad sammanslutning som grundats i syfte att begå allvarliga brott.

Domstolen motiverade sin dom med bland annat de åtalades tidigare straffregister. De tydde enligt tingsrätten inte på att Cannonball skulle ha grundats enbart i syfte att främja motorcykelhobbyn.
Tingsrätten lyfte också fram gängmedlemmarnas interna hierarki och arbetsfördelning samt vapen och narkotika som hittats i en klubblokal.

Fallet handlar utöver gängparagrafen också om drift av en lönnkrog samt ett antal vapen- och narkotikabrott.

Bland de åtalade som dömdes i tingsrätten fanns både Cannonball-ledare och vanliga medlemmar. De bestred mertalet av åtalen. Den längsta domen var tio månaders fängelse, medan tingsrätten friade en del av de åtalade helt.

Efter tingsrättsprocessen sade professorn i straff- och processrätt Matti Tolvanen till FNB att domen för tillämpningen av gängparagrafen är ett steg framåt.

– Om hovrätten håller fast vid domen så anser jag det vara till stor hjälp för åklagare och polis i deras jobb, sade Tolvanen till FNB.

Deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet kan ge böter eller högst två års fängelse.

Lagen definierar också termen kriminell sammanslutning. Med en organiserad kriminell sammanslutning avses en strukturerad sammanslutning, inrättad för en viss tid, bestående av minst tre personer, som handlar i samförstånd för att begå en viss typ av brott. Brotten i fråga kan vara antingen sådana som kan ge minst fyra års fängelse eller så kan det handla om hot mot rättegångsvittnen eller hets mot folkgrupp.

Definitionen gör det i princip möjligt att tillämpa gängparagrafen också på till exempel rasistiska organisationer. 

https://www.hbl.fi/artikel/hovrattsdom-om-gangatal-mot-cannonball-i-dag/ 


Helsingin hovioikeus antoi tänään ratkaisun jutussa, jossa liivijengi Cannonballin jäseniä syytettiin järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Yhtään syytettyä ei kuitenkaan tuomittu hovissa tämän niin sanotun jengipykälän perusteella. Käräjäoikeudessa osa oli tuomittu järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Hovioikeus arvioi samassa jutussa myös esimerkiksi salakapakan pyörittämistä, aserikoksia ja huumausainerikoksia. Yksi mies tuomittiin muun muassa rynnäkkökiväärin, rynnäkköhaulikon, useiden muiden aseiden ja sirpalekäsikranaatin hallussapidosta. Cannonballin tiloissa myytiin Virosta tuotua alkoholia ja muita juomia ja vältettiin tuhansien eurojen verot.

Lisäksi yksi syytetyistä tuomittiin törkeästä kiristyksestä.

Yhden henkilön, kerhon upseeristossa käräjäoikeuden mukaan asekersanttina toimineen miehen osalta käräjäoikeuden tuomio järjestäytyneen rikollisryhmään toimintaan osallistumisesta jäi voimaan. Hänen asiaansa ei edes käsitelty hovioikeudessa, sillä hänen tuomiostaan ei valitettu.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet myös kahdesta ampuma-aserikoksesta ja kätkemisrikoksesta.

Mies oli jo vuonna 2014 tuomittu 10 vuoden vankeusrangaistukseen Cannonballin ja virolaisliigan huumejutussa.

"Cannonball on järjestäytynyt rikollisryhmä"

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tulkinnan siitä, että Cannonball on järjestäytynyt rikollisryhmä. Hovioikeus kaatoi kuitenkin syytteet rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta sillä pelkästään osallistuminen Cannonballin toiminnan yleiseen organisointiin ei riitä siihen, että henkilöiden voitaisiin katsoa osallistuneen järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan.
Syyttäjä haki tuomiota osallistumisesta toisen, vuonna 2014 annetun tuomion perusteella. Tuolloin hovioikeus tuomitsi viisi miestä törkeästä huumausainerikoksesta, joka oli tehty osittain Cannonballin lukuun.
Jengin toimintaan osallistuminen olisi kuitenkin vaatinut oikeuden mukaan näyttöä siitä, että törkeän huumausainerikoksen ja toimintaan muutoin osallistumisen välillä olisi yhteys. Nyt ei ollut oikeuden mukaan näyttöä siitä, että esimerkiksi kerhon johto olisi tiennyt rikoksesta.

Onko laissa kuollut kirjain?

Käytännössä osallistumispykälän soveltaminen on osoittautunut erittäin haastavaksi. Rikosoikeuden professori Jussi Tapanin mukaan sitä voitaisiin soveltaa tapauksissa, joissa joku on osallisena rikoksen tekemiseen, mutta häntä ei tuomittaisi tästä rikoksesta tai avunannosta siihen.
– Sanoisin näin, että soveltamisedellytykset ovat niin vaikeat, että on poikkeuslaatuista, jos sellainen vastuu pystytään toteamaan. Yksi opiskelijani teki tutkielman pykälästä. Sellaisia konkreettisia tilanteita, jossa pykälää voisi käyttää, on erittäin vaikea löytää.
Syynä tähän on, että osallistumispykälästä ei voida tuomita, jos päärikoksesta säädetään vähintään yhtä ankara rangaistus, eli enintään kaksi vuotta vankeutta.
Jotta jengiä taas voitaisiin pitää rikollisryhmänä, pitää ryhmän tehdä yhteistoimin rikoksia, joista voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta.
Käytännössä toinen pykälä näyttää siis kumoavan toisen.
http://www.ksml.fi/kotimaa/Cannonball-jengisyytteet-meniv%C3%A4t-nurin-hovioikeudessa/884308

Ex-gangsteri Marko Lönnqvist yllätti Cannonball-kerholaiset: En edes nähnyt joulukinkkua!

Pahamaineinen, rikollisjärjestöksi luokiteltu Cannonball MC -moottoripyöräkerho jakoi tänään Helsingin Myllypurossa 1000 ilmaista joulukinkkua ja -kalkkunaa. Myös kerhosta väkivaltaisesti eronnut ja ajastaan ammattirikollisena menestyskirjan Elämäni gangsterina kirjoittanut Marko Lönnqvist haistoi tilaisuuden saada ilmainen joulukinkku

– Ajattelin mennä moikkaamaan vanhoja kavereita ja katsomaan, miten he reagoivat, jos käyn läpällä kysymässä kinkkua. Ihmiset jonossa tunnistivat ja hymyilivät, mutta jengiläisiltä ei hymyä irronnut, Marko nauraa.

– Eräs tuntemani jengiläinen, jota en ollut nähnyt sitten vuoden 2011, sanoi, että minun pitäisi poistua, koska hän ei halua kanssani yhteiskuviin. Kysyin, että tarkoittaako tämä sitä, että minun ei kannata jonottaa kinkkua ja hän sanoi, että kyllä. Hänen ilmeensä oli aika yllättyneen näköinen, Marko hekottaa.

”Halusin haistella tunnelmaa”

Joulukinkutta jääminen ei Markoa haitannut.
– Yhtään joulukinkkua en edes nähnyt, mutta en ole pettynyt. Kyllä minulla on rahaa ostaa kinkku itsekin, Marko toteaa.

Marko kertoo, että tarkoituksena ei ollut provosoida ex-jengiään, jonka jäsenet yrittivät ampua hänet, kun hän erosi jengistä vuonna 2011.

– Halusin haistella tunnelmaa ja moikata vanhoja kavereita. Lisäksi olen kuullut, että kylillä puhutaan, etten uskaltaisi liikkua ulkoa, koska en ole juuri yöelämässä viime aikoina käynyt, joten ajattelin käydä näyttäytymässä, Marko kertoo.
https://www.seiska.fi/Uutiset/Ex-gangsteri-Marko-Lonnqvist-yllatti-Cannonball-kerholaiset-En-edes-nahnyt-joulukinkkua 

Ex-Cannonball-jengiläinen Marko Lönnqvist järjestää nykyään gangsterimatkoja – huh, mikä video!

Elämäni gangsterina -kirjan äskettäin julkaissut Marko Lönnqvist pulpahti kirjan myötä koko Suomen tietoisuuteen. Nyt Markolla on mielessä uudet bisneskuviot.

– Seuraava liikekuvioni on Elämäni gangsterina -risteilyt. Vien turisteja Tallinaan kokemaan gangsterielämää, Marko paljastaa Seiskalle.

- Nettisivut eivät ole vielä pystyssä ja pyöritän hommaa tällä hetkellä sosiaalisen median kautta.
Seiska pääsi mukaan Markon ensimmäiselle testiristeilylle, ja meininki todella oli kuin Hollywood-elokuvasta.

– Det er veldig leit om jeg har likt det. Jeg vil ikke assosieres med denne type virksomhet

Lilleøkseth er svært lei seg for hendelsen, som hun mener må bero på en feil.  – Jeg klarer ikke å huske at jeg har likt dette bildet. Jeg skroller på Facebook på telefonen, og må ha kommet borti med tommelen, sier ordføreren til Hamar Arbeiderblad.  

– Det er veldig leit om jeg har likt det. Jeg vil ikke assosieres med denne type virksomhet, sier Lilleøkseth. tar avstand  Hun forklarer at hun ble kjent med det nyopptatte Hells Angels-medlemmet i 2012, da han var personlig trener på treningssenteret Lilleøkseth bruker. Men Lilleøkseth var ikke kjent med vedkommendes tilhørighet til MC-klubben, som holder til på Bergshøgda i Ringsaker.  

– At han har en assosiasjon til Hells Angels, er jeg ukjent med. Hells Angels er så langt unna de verdier og normer jeg mener samfunnet skal inneholde, sier ordføreren, som vil fjerne både den virtuelle tommelen og den aktuelle personen fra vennelista.  I tillegg har hun publisert en forklaring på sin egen Facebook-side.

Har møtt lensmannen  

– Jeg vil rydde opp i en stygg sak, og takker for at jeg har blitt gjort oppmerksom på bildet. Jeg er veldig tydelig på at jeg sterkt tar avstand fra Hells Angels, sier Lilleøkseth.  Hun har grunnet hendelsen vært i kontakt med lensmann Jan Kampenhøy i Løten, for å få råd til hvordan hun kan få bedre kontroll på Facebook-vennene.  

– Jeg har hatt kontakt med lensmannen i Løten for å undersøke hvilke muligheter det finnes innenfor lovverket for å unngå personer tilknyttet kriminelle organisasjoner på vennelista, sier Lilleøkseth. omstridt mc-gjeng  Hells Angels på Bergshøgda har bakgrunn i Screwdrivers MC som ble etablert i 1985. I 1999 ble klubben tatt opp som fullverdig medlem i Hells Angels.  

Politiet har flere ganger gått til aksjon mot lokalene i Furnes, og flere medlemmer av klubben ble dømt etter bomben mot Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i 1997.  Begge de to mistenkte i voldssaken mot HamKam-spiller Franck Semou har i avhør med politiet forklart at de var innom MC-klubben i slutten av september. 46-åringen, som er medlem av Hells Angels, har forklart at han ankom lokalene 30. september, samme dag som Semou ble overfalt utenfor Briskeby. 

Da var han etter egen forklaring med på en fest for å feire et nyinnsatt medlem.  Hamar Arbeiderblad har forsøkt å komme i kontakt med personen på bildet Lilleøkseth likte, uten hell.  

har møtt lensmannen

– Jeg vil rydde opp i en stygg sak, og takker for at jeg har blitt gjort oppmerksom på bildet. Jeg er veldig tydelig på at jeg sterkt tar avstand fra Hells Angels, sier Lilleøkseth.
Hun har grunnet hendelsen vært i kontakt med lensmann Jan Kampenhøy i Løten, for å få råd til hvordan hun kan få bedre kontroll på Facebook-vennene.
– Jeg har hatt kontakt med lensmannen i Løten for å undersøke hvilke muligheter det finnes innenfor lovverket for å unngå personer tilknyttet kriminelle organisasjoner på vennelista, sier Lilleøkseth.

omstridt mc-gjeng

Hells Angels på Bergshøgda har bakgrunn i Screwdrivers MC som ble etablert i 1985. I 1999 ble klubben tatt opp som fullverdig medlem i Hells Angels.
Politiet har flere ganger gått til aksjon mot lokalene i Furnes, og flere medlemmer av klubben ble dømt etter bomben mot Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i 1997.
Begge de to mistenkte i voldssaken mot HamKam-spiller Franck Semou har i avhør med politiet forklart at de var innom MC-klubben i slutten av september. 46-åringen, som er medlem av Hells Angels, har forklart at han ankom lokalene 30. september, samme dag som Semou ble overfalt utenfor Briskeby. Da var han etter egen forklaring med på en fest for å feire et nyinnsatt medlem.
Hamar Arbeiderblad har forsøkt å komme i kontakt med personen på bildet Lilleøkseth likte, uten hell.
- See more at: http://www.h-a.no/nyhet/ordforer-ga-tommel-opp-for-hells-angels#sthash.mzmqzSnW.dpuf

Lilleøkseth er svært lei seg for hendelsen, som hun mener må bero på en feil.
– Jeg klarer ikke å huske at jeg har likt dette bildet. Jeg skroller på Facebook på telefonen, og må ha kommet borti med tommelen, sier ordføreren til Hamar Arbeiderblad.
– Det er veldig leit om jeg har likt det. Jeg vil ikke assosieres med denne type virksomhet, sier Lilleøkseth.

tar avstand

Hun forklarer at hun ble kjent med det nyopptatte Hells Angels-medlemmet i 2012, da han var personlig trener på treningssenteret Lilleøkseth bruker. Men Lilleøkseth var ikke kjent med vedkommendes tilhørighet til MC-klubben, som holder til på Bergshøgda i Ringsaker.
– At han har en assosiasjon til Hells Angels, er jeg ukjent med. Hells Angels er så langt unna de verdier og normer jeg mener samfunnet skal inneholde, sier ordføreren, som vil fjerne både den virtuelle tommelen og den aktuelle personen fra vennelista.
I tillegg har hun publisert en forklaring på sin egen Facebook-side.
- See more at: http://www.h-a.no/nyhet/ordforer-ga-tommel-opp-for-hells-angels#sthash.mzmqzSnW.dpuf
Lilleøkseth er svært lei seg for hendelsen, som hun mener må bero på en feil.
– Jeg klarer ikke å huske at jeg har likt dette bildet. Jeg skroller på Facebook på telefonen, og må ha kommet borti med tommelen, sier ordføreren til Hamar Arbeiderblad.
– Det er veldig leit om jeg har likt det. Jeg vil ikke assosieres med denne type virksomhet, sier Lilleøkseth.

tar avstand

Hun forklarer at hun ble kjent med det nyopptatte Hells Angels-medlemmet i 2012, da han var personlig trener på treningssenteret Lilleøkseth bruker. Men Lilleøkseth var ikke kjent med vedkommendes tilhørighet til MC-klubben, som holder til på Bergshøgda i Ringsaker.
– At han har en assosiasjon til Hells Angels, er jeg ukjent med. Hells Angels er så langt unna de verdier og normer jeg mener samfunnet skal inneholde, sier ordføreren, som vil fjerne både den virtuelle tommelen og den aktuelle personen fra vennelista.
I tillegg har hun publisert en forklaring på sin egen Facebook-side.
- See more at: http://www.h-a.no/nyhet/ordforer-ga-tommel-opp-for-hells-angels#sthash.mzmqzSnW.dpuf
Lilleøkseth er svært lei seg for hendelsen, som hun mener må bero på en feil.
– Jeg klarer ikke å huske at jeg har likt dette bildet. Jeg skroller på Facebook på telefonen, og må ha kommet borti med tommelen, sier ordføreren til Hamar Arbeiderblad.
– Det er veldig leit om jeg har likt det. Jeg vil ikke assosieres med denne type virksomhet, sier Lilleøkseth.

tar avstand

Hun forklarer at hun ble kjent med det nyopptatte Hells Angels-medlemmet i 2012, da han var personlig trener på treningssenteret Lilleøkseth bruker. Men Lilleøkseth var ikke kjent med vedkommendes tilhørighet til MC-klubben, som holder til på Bergshøgda i Ringsaker.
– At han har en assosiasjon til Hells Angels, er jeg ukjent med. Hells Angels er så langt unna de verdier og normer jeg mener samfunnet skal inneholde, sier ordføreren, som vil fjerne både den virtuelle tommelen og den aktuelle personen fra vennelista.
I tillegg har hun publisert en forklaring på sin egen Facebook-side.
- See more at: http://www.h-a.no/nyhet/ordforer-ga-tommel-opp-for-hells-angels#sthash.mzmqzSnW.dpuf
Lilleøkseth er svært lei seg for hendelsen, som hun mener må bero på en feil.
– Jeg klarer ikke å huske at jeg har likt dette bildet. Jeg skroller på Facebook på telefonen, og må ha kommet borti med tommelen, sier ordføreren til Hamar Arbeiderblad.
– Det er veldig leit om jeg har likt det. Jeg vil ikke assosieres med denne type virksomhet, sier Lilleøkseth.

tar avstand

Hun forklarer at hun ble kjent med det nyopptatte Hells Angels-medlemmet i 2012, da han var personlig trener på treningssenteret Lilleøkseth bruker. Men Lilleøkseth var ikke kjent med vedkommendes tilhørighet til MC-klubben, som holder til på Bergshøgda i Ringsaker.
– At han har en assosiasjon til Hells Angels, er jeg ukjent med. Hells Angels er så langt unna de verdier og normer jeg mener samfunnet skal inneholde, sier ordføreren, som vil fjerne både den virtuelle tommelen og den aktuelle personen fra vennelista.
I tillegg har hun publisert en forklaring på sin egen Facebook-side.
- See more at: http://www.h-a.no/nyhet/ordforer-ga-tommel-opp-for-hells-angels#sthash.mzmqzSnW.dpuf

JO: Tillslag mot Hells Angels var fel

Uppsalapolisen får kritik av JO för tillslaget mot Hells Angels hösten 2015. JO menar att polisen inte hade någon rättslig grund att genomföra husrannsakan.
Det var i september 2015 som polisen stoppade en bil i Uppsala. Polisen tyckte att föraren verkade narkotikapåverkad och man misstänkte att mannen nyss varit på besök hos Hells Angels. Strax därefter gjordes en husrannsakan i mc-klubbens lokaler, en gård norr om Uppsala.

Den stoppade mannen menar att misstankarna var konstruerade i syfte att ge polisen skäl för husrannsakan. Fallet anmäldes till justitieombudsmannen, JO, som nu kritiserar polisen.
För att bevisa att mannen var påverkad hade det räckt med att analysera provsvaren från kroppsbesiktningen av mannen. Det fanns alltså inga skäl att undersöka Hells Angels lokaler, menar JO.

Senare visade analyser att mannen inte alls hade narkotika i kroppen. Vid husrannsakan hittade polisen ett malningsredskap för tobakstillverkning som polisen menar kan användas för att tillverka narkotika.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6583941 


Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot Polismyndigheten efter en husrannsakan mot en mc-klubbs lokaler i fjol. Enligt JO saknade polisen skäl för en husrannsakan.

I september i fjol genomförde polisens fordons- och förarkontroller på en plats i Uppsala kommun. En manlig bilist stoppades och misstänktes omgående för ringa narkotikabrott och drograttfylleri. Polisbefälet på plats fattade beslut om husrannsakan i den lokal som den stoppade mannen nyss lämnat. Vid husrannsakan i fastigheten, som fungerar som klubblokal för en mc-klubb, påträffades en så kallad grinder, ett verktyg som används för att finfördela tobak, men också marijuana.

Mc-klubben anmälde ingripandet till JO och Polismyndigheten har i efterhand backat, vilket UNT skrivit om tidigare.

Nu får mc-klubben också medhåll från JO. I sitt beslut skriver man att det "saknats anledning att besluta om husrannsakan".
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/jo-kritik-efter-razzia-mot-mc-klubb-4466303.aspx
– Polismyndigheten ska därför kritiseras för att genomfört en husrannsakan i mc-klubbens lokaler utan att det fanns grund för det, skriver JO.

onsdag 7 december 2016

Vi har hørt det før - ex-rocker Brian Sandberg er ikke længere kriminel eller med i en rockerklub - se i klippet, hvorfor han selv synes, man skal tro på ham nu

- Jeg forsøger at blive en lovlydig borger. Det er min sværeste kamp at få lov at komme tilbage til det almindelige samfund, siger den tidligere rocker, Brian Sandberg.

Han er i bad standing hos både Hells Angels og Bandidos, men hans bedste venner er medlem af rockergruppen Satudarah. Alligevel nægter han, at han er kriminel mere eller vil blive rocker igen.

Har løjet førBrian Sandberg har tidligere proklameret, at han ikke ville vende tilbage til rockermiljøet for kort tid efter at blive optaget i en ny rockerklub.
Da du kom ud af Hells Angels sagde du også, at nu var det helt slut med det miljø. Alligevel kom du et par måneder efter ind i Bandidos. Hvorfor skal vi tro på dig nu, når du før har løjet?
- Jeg har været ude af miljøet i næsten to år nu. Hvis jeg havde villet tilbage, havde jeg gjort det for længst. Jeg kæmper for at blive en almindelig borger, siger Brian Sandberg.

Sex-chat fik ham i bad standingI dag udkommer tredje bog om Brian Sandberg, Exit Sandberg, som er skrevet af forfatter og journalist Søren Baastrup. I bogen fortæller Sandberg sin version af, hvorfor han blev smidt i bad standing hos Bandidos i marts 2015.
Her skrev han til en Bandidos-rockers eks-kone og opfordrede hende til sex. Noget hun straks afslog. Besked-korrespondancen fik Brian Sandberg sendt ud af klubben i bad standing for at have forbrudt sig mod klubbens regler.

Vil hjælpe ungeDen tidligere rocker er nu flyttet til Spanien for at forfølge et liv som poker-haj. Senere drømmer han om at hjælpe unge mennesker videre efter de er droppet ud af rocker-miljøet.
Er du den rigtige til at hjælpe unge videre - du har jo selv fået dem ind i miljøet?
- Jeg kan give dem en hjælpende hånd. Der mangler nogen, som kan snakke med dem, det kan jeg, jeg har selv stået i samme situation, siger Brian Sandberg.

Se hele interviewet med Brian Sandberg nedenfor.
http://ekstrabladet.dk/wap/112/sandberg-efter-rocker-exit-jeg-lyver-ikke-mere/6432141

Ska polisen medla mellan kriminella gäng?

För att hindra våldsspiralen mellan kriminella gäng bör polisen göra medlingsförsök, tycker poliser och politiker i Malmö. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte att polisen går in som medlare.

Hör intervju med Anders Ygeman och samtal med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö, Amir Rostami, polis som forskar om gängkriminalitet, och Manne Gerell som forskar om utsatta bostadsområden. Hör även intervju med Thorkild Höyer, advokaten som framgångsrikt medlade mellan mc-gängen Bandidos och Hells Angels i Danmark.


"Polisen vet nog ganska väl vilka som är inblandade (25 min)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6580549

24-åring klättrade på polishusets tak

Polishusets larm gick och en obehörig person hittades på taket. Nu har en 24-årig man åtalats för olaga intrång.

På eftermiddagen den 25 juni i år utlöstes taklarmet på Motalas polisstation. Kameraövervakningen visade att en man gick på taket över kafédelen och några poliser på entréplanet sprang upp en våning och tog sig ut via ett kontorsfönster. Mannen, enbart iklädd shorts, lade sig direkt på mage och belades med handbojor. Enligt poliserna var han lugn, men hävdade att han var förföljd. När den misstänkte skulle föras till fönstret började han kränga med kroppen och kom loss. Han hoppade ned på innergården, öppnade en dörr och sprang in på stationen. Poliserna sökte av korridorerna och hittade honom så småningom gömd i en garderob.

Nyligen åtalades 24-åringen för olaga intrång, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott. I polisförhör har mannen uppgett att han hade tagit internetdroger i pulverform och börjat känna sig jagad av ett kriminellt mc-gäng. När han sökte hjälp hos polisen blev han dock ännu mer paranoid och trodde att polismännen samarbetade med förföljarna.

Mannen förnekar brott och har sagt att det enda han hade i huvudet var att fly för sitt liv.
http://corren.se/nyheter/24-aring-klattrade-pa-polishusets-tak-om4407027.aspx

Medlemmar i Bandidos supporterklubb misstänks för att ha kidnappat mannen i 25-årsåldern och fört honom till ett hus på landet.

Betalade han inte den påhittade skulden skulle han inte komma därifrån, enligt åklagaren. Mannen tvingades ringa sin familj och vänner för att få ihop pengarna: "Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig. De hotar att klippa av mig fingrarna och skicka till er", ska mannen ha vädjat i ett samtal.

Kvinnan larmade polisen efter ett samtal med sin son. Hon trodde att sonen hade kidnappats. För polisen berättade hon att sonen bett henne ta ut pengar - 20 000 kronor.
Hon reagerade på att sonen lät stressad och som att han hade panik: "Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig. De hotar att klippa av mig fingrarna och skicka till er", ska han ha sagt i samtalet.
LÄS MER: Så lyckades polisen stoppa Bandidos etablering

Fick samtal från Romanos

Men allt började några dagar tidigare, den 20 september i år. Offret ska då ha varit hemma hos en vän när sex-sju personer kom in i lägenheten. De ska ha sagt att mannen hotat någon i Bandidos namn och för det ska han ha fått pengar insatta på sitt konto. Nu krävde besökarna att mannen skulle ge dem pengarna - 100 000 kronor.

Mannen fick tre dagar på sig, det vill säga till den 23 september, enligt förhör med offret.
De tre dagarna gick, sedan bestämde de träff med offret. Men mannen kom utan pengar till mötet. Då beordrades han att följa med i bilen. Männen tog då ifrån offret hans mobiltelefon, hans id-kort och bankkort. Under resan fick mannen prata med en av medlemmarna i Romanos mc. En man i 40-årsåldern.
I förundersökningen finns en rapport om Bandidos där det framgår att Romanos är en supporterklubb till den kriminella mc-klubben: "Romanos lyder under Bandidos mc", skriver de bland annat.
Mannen i 40-årsåldern ska ha sagt att offret var tvungen att komma till hans hem.
LÄS MER: Bandidos nya avancemang i Västsverige

Dödshotades

Efter en stund var de framme vid huset som ligger på landet utanför en stad i Skaraborg. I huset ska flera personer ha befunnit sig. De ska, enligt misstankarna, ha hotat offret med en elpistol och ett pistolliknande föremål. De ska också ha hotat med att skära av hans fingrar om han inte betalade. Samtidigt ska en av kidnapparna ha viftat med en kniv.
Och om han inte ordnade 20 000 kronor direkt, genom kontakter, skulle han inte komma därifrån. Enligt misstankarna ska de också ha dödshotat honom.
Den kidnappade mannen ringde flera personer i sin närhet utan att få fram pengarna.
Offret hittade då på att han skulle råna folk på pengar och ge pengarna till sina kidnappare - något kidnapparna gick med på.
Efter nio timmar togs mannen med från huset. Tillsammans med sina kidnappare åkte de hem till en kompis till offret där de ska ha plockat på sig en tv, dator och ett playstation - som pant tills mannen betalat sin skuld.
Sedan blev han avsläppt.
LÄS MER: Nederländerna: Totalförbjud Bandidos

Lämnade pengar till kidnapparna

Under de kommande dagarna träffade offret sina kidnappare flera gånger för att lämna över pengar till dem. Det rörde sig om både kontanter och pengar som swishades över.
Men när pengarna börjar ta slut vågade han inte gå till mötet av rädsla att de skulle ta honom igen. Det sista mötet fick mannens flickvän åka till själv. Efter det hade han gett dem totalt 63 000 kronor, enligt åklagaren.
Sedan flydde paret till hemlig ort.
Då ska kidnapparna ha gett sig på offrets mamma och hennes sambo. Enligt misstankarna ska en kvinna i 40-årsåldern ha åkt hem till dem och sagt att de kan komma att få besök och att otrevligheter kan inträffa om de inte talar om var offret fanns.
LÄS MER: Bandidos nya metod för att tjäna pengar

Kände till Bandidoskopplingen

På måndag startar rättegången. Tre personer står åtalats för kidnappningen. Mannen som pekas ut som president och en man i 20-årsåldern åtalas för människorov, rån och grov stöld. Tillsammans med en kvinna i 45-årsåldern åtalas de också för utpressning. Kvinnan åtalas också för medhjälp till olaga frihetsberövande samt olaga hot för att ha hotat offrets mamma och hennes sambo.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att hoten mot offret bestått i att han var i "numerärt underläge, berövats möjligheten att påkalla hjälp genom att fråntas sin mobil och sina konto- och id-kort". Åklagaren skriver också att "den hotfulla situationen har påtagligt förstärkts genom att han bibringats information om att de inblandade är medlemmar av sammanslutningen Romano".
I åtalet står det att fler personer ska ha varit inblandade i kidnappningen men det är endast dessa som åtalas.
LÄS MER: Polisen: Det betyder märkena på Bandidosvästarna

Nekar till brott

De åtalade förnekar brott. Enligt deras version påstår de att offret köpt en halskedja av en av dem. Halskedjan ska ha kostat mellan 60 000 och 65 000 kronor - pengar som mannen inte betalade. De påstår att de bara har "uppmanat" mannen att betala sin skuld.
– Jag blir väldigt förvånad att ni säger att jag kidnappat honom, säger mannen i 40-årsåldern i förhör.
– Han var där av egen fri vilja, jag frågade honom flera gånger om han ville åka hem men han ville vara kvar och göra upp sin affär, fortsätter mannen.
Mannen i 20-årsåldern säger att det inte var "frågan om något hot som gjorde att han följde med. Man erbjöd honom mat". Enligt hans version ska han inte ha tvingat in mannen i bilen, han ska inte ha rört honom: "om man frågar om han vill ha kaffe och mat. Det finns folk som kan intyga det", säger han i förhör.
Kvinnan påstår också att hon inte förstår varför hon åtalas.
– Jag vet inte varför jag är misstänkt för utpressning, jag lagade ju bara mat, säger hon.
GP har sökt de åtalades advokater samt åklagaren.
https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/kidnappade-mannen-de-har-en-pistol-riktad-mot-mig-1.4001687 

LÄS MER: Pyramidspelet inom mc-gängen

En 46-årig Hells Angels-medlem från Trelleborg ska lämnas ut till norsk polis för utredning, har Högsta domstolen beslutat.

HA-mannen och en 24-åring från Danmark misstänks för ett överfall på en fotbollsspelare i Norge den 30 september.
Fotbollsspelaren Franck Semou, 24 – dansk mittfältare i norska division 2-klubben HamKam – överfölls och misshandlades svårt i staden Hamar på väg hem från en träning den siste september.
Semou har berättat att han blev nertvingad på marken och slagen i huvudet med hammare av två män. De hade först frågat om han kände en viss person och sedan gått till attack när han sa nej.
Spelaren fick ett brott på skallen och tvingades tillbringa natten på sjukhus. Han var så pass illa skadad att han missade resten av säsongen.

 

Tog fel person?

Eftersom Semou hävdat att han inte känner mannen som männen frågade efter var polisens första teori att gärningsmännen kan ha tagit fel på person.
– Polisen har inga upplysningar som pekar på att någon skulle ha något otalt med offret, sa stationsbefälet Audun Fremstad hos polisen i Hamar till Hamar Arbeiderblad kort efter händelsen.
Omfattande utredningsarbete ledde fram till att två män med HA-anknytning häktades i sin frånvaro som misstänkta. Båda har gripits och begärts utlämnade – en i Danmark och en i Sverige.
Polisen vill dock inte säga något om vad motivet till dådet skulle ha varit.

 

Nio års fängelse

Lägre instanser har beslutat utlämna 46-åringen, som är dansk medborgare men bor i Trelleborg. På måndagen försvann sista hindret för utlämning när Högsta domstolen beslutade att inte bevilja prövningstillstånd.
HA- mannen från Trelleborg dömdes 1997 till nio års fängelse för mordförsök på en medlem i Bandidos. Han sköt mot mannen på Amager i Köpenhamn men missade. Det tilltänkta offret besvarade elden och HA-mannen träffades själv av en kula i magen.
Fyra år senare blev han själv utsatt för ett mordförsök utanför Vestre Fengsel i Köpenhamn.
http://www.expressen.se/kvallsposten/ha-man-fran-trelleborg-utlamnas-till-norge/

måndag 5 december 2016

Polisen slog till mot strippklubb och kriminella i "Operation baksmällan"

Tiotusentals kronor i kontanter och flera brottsmisstankar mot en strippklubb. Det är resultatet efter att polisen i helgen genomförde en riktad insats i "Operation baksmällan".

Operation Baksmällan heter polisens pågående insats mot kända kriminella som rör sig i krogmiljö.
Syftet är att minska våldsanvändningen i City och att identifiera och lagföra personer som är våldsamma och stör ordningen. Ett led i det hela är att tillsammans med Kronofogden utmäta och beslagta kontanter, bilar, smycken och narkotika av personer som “flashar” med sin kriminella livsstil runt de stora krogstråken trots att de saknar redovisade inkomster.

Slog till mot strippklubb

I helgen genomförde polisen ännu en riktad insats.
Det resulterade i ett flertal fordonskontroller och att 26500 kronor i kontanter i beslagtogs.
Polisen slog även till mot en strippklubb vilket resulterade i en anmälan om om brott mot ordningslagen, olovligt anordnande av offentlig tillställning och brott mot kameralagen. Även klubbens dagskassa togs i beslag.
– Det var en lyckad insats, säger John Franco som leder Operation baksmällan.

LÄS ÄVEN: Polisen i natträd mot kriminella på City-krogar

I september genomfördes den senaste stora insatsen. Då beslagtogs bland annat lyxbilar och värdesaker för hundratusentals kronor.
http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/polisen-slog-till-mot-strippklubb-och-kriminella-i-operation-baksmallan/reppkC!qsLucSUVyHxhxWxM2XpjFg/

Pilotavsnitt beställt av ”Sons of Anarchy”-spinoffen ”Mayans MC”

Mayans MC, som de såg ut i ”Sons of Anarchy”.

Nu händer det grejer i ”Sons of Anarchy”-universumet!
FX har nämligen, äntligen beställt ett pilotavsnitt av spinoffen ”Mayans MC” – som det först började surras om förra hösten. I våras beställdes ett manus till en pilot, och nu är det alltså officiellt att avsnittet också ska spelas in.
Stinker inte det något kapitalt, bör chanserna vara mycket goda för att serien blir verklighet. ”Sons of Anarchy” var trots allt FX:s största serie under sina sju säsonger.
Detaljerna kring spinoffen så här långt:

Serien utspelar sig efter Jax Tellers tid, vid gränsen mellan Kalifornien och Mexiko (i stället för som ”Sons” i norra Kalifornien), och är tänkt att följa EZ Reyes, en ”prospect” – alltså potentiell medlem – i Mayans MC. En klubb bestående av latinamerikanska, huvudsakligen mexikanska, medlemmar.
EZ tampas med ”sin längtan efter hämnd på den lokala kartellen och hans behov av att kvinnorna i hans liv ska respektera honom”.

”Sons of Anarchy”-följare känner igen klubben Mayans från moderserien, där de figurerade som både allierade och motståndare till SAMCRO.

Pilotavsnittet kommer att börja spelas in i mars nästa år, efter ett manus av ”Sons of Anarchy”-maestron Kurt Sutter och Elgin James.

– Jag ville hitta en stark, unik, latinoröst. Jag tyckte inte att en vit kille från Jersey skulle skriva om latinamerikansk kultur och latinamerikanska traditioner. Elgin är den rösten, har Sutter sagt om valet av James som partner i projektet.

Sutter regisserar piloten och är exekutiv producent, med James som medproducent.

Låt oss hålla tummarna för att det här bli av, och blir bra.
http://bloggar.aftonbladet.se/tvkoll/2016/12/pilotavsnitt-bestallt-av-sons-of-anarchy-spinoffen-mayans-mc/

söndag 4 december 2016

Vincenzo De Leoni, 44 år, från Halmstad ville få lägre straff efter att ha tagits med en skarpladdad revolver.

Vincenzo De Leoni, 44 år, från Halmstad ville få lägre straff efter att ha tagits med en skarpladdad revolver.

Han påstår att någon eller några personer hotar döda honom och hävdar att han lämnat det kriminella MC-gänget och blivit grönsakshandlare.

Tingsrätten dömde honom till ett års fängelse


Vincenzo De Leoni har under flera år utpekats som en av förgrundsfigurerna inom MC-gängets europeiska nätverk. Efter att han gripits och anhållits den 29 oktober i år med en skarpladdad revolver påstod De Leoni att han brutit med Bandidos livsstil.

De Leoni hävdar i samtal med en utredare från frivården att numera försöker han leva ett liv utan kriminalitet. De Leoni bor sedan flera år i Bulgarien och ska enligt vad han själv berättat syssla med import och export av grönsaker och frukter.

 

Dömd 27 gånger

I domen som meddelades i går i Halmstads tingsrätt verkar domstolen inte bry sig om att De Leoni säger sig ha lämnat Bandidos. Tingsrätten lade snarare vikt på att han tidigare dömts 27 gånger, senast 2014 för grov misshandel. Han blev villkorligt frigiven förra året.

Samma dag som De Leoni stoppades av polis utanför Halmstad hade han varit på det som kallas för Bandidosgården. Poliser hade sett hans bil stå parkerad på tomten och stoppade honom kort efter att han kört därifrån.

I en ficka bakom främre passagerarsätet fanns en mindre revolver, laddad med fem skarpa patroner.En polis sköt sig själv i handen när han skulle ta loss revolverns trumma. Kulan gick rakt igenom polismannens hand.

 

Hyr ut till Bandidos

Senare samma dag som De Leoni greps gjorde Halmstadspolisen razzia mot personer som kom till Bandidosgården. Bandidos hade den kvällen en stor fest. De Leoni säger i förhör att Bandidos hyr gården av honom i andra hand.

Under rättegången försökte De Leoni övertyga tingsrätten att han borde få ett lägre straff eftersom han utsatts för dödshot en vecka innan polisen grep honom.

Tingsrätten anser inte att det finns något skäl att ge honom ett mildare straff bland annat eftersom De Leoni inte ville berätta något om vem eller vilka som hotar döda honom. Han dömdes också för ringa narkotikabrott.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidosman-doms-till-ett-ars-fangelse/