söndag 19 juni 2016

Polisen river haschbodar i Christiania

Köpenhamnpolisen har i ett stort tillslag börjat riva alla haschbodar inne på Pusher Street i Christiania. Sjutton personer har anhållits.

Enligt polisen har aktionen gått fredligt till, förutom en del äggkastning. Tidigare har det hänt att polisen mötts av stenkastning när den gjort tillslag i Christiania.
Poliskommissarie Poul Kjeldsen säger till Danmarks Radio att de organiserade kriminella, som enligt polisen står bakom haschhandeln, nu är så pressade att tiden var mogen för att gå in och riva bodarna.
Det är polisens särskilda aktionsgrupp mot haschhandeln inne i fristaden, Task Force Pusherstreet, som nu flyttar fram positionerna.
Gruppen har sedan 2012 regelbundet gjort tillslag inne på Pusher Street och mot köpare på väg ut från Christiania. Haschförsäljarna har det senaste året börjat maskera sig, och haschbodarna har täckts med skyddande nät. I fredagens aktion revs 30 bodar.
Köpenhamnspolisen beräknar att haschhandeln inne i Christiania omsätter cirka en miljard kronor om året, pengar som i huvudsak går till kriminella ligor. De boende i Christiania har tidigare värnat om haschhandlarna, och haft strikta regler mot tyngre droger. Polisaktioner inne i fristaden har mötts av kompakt motstånd.
Men numera finns en växande kritik även bland christianiterna mot personer utan anknytning till området, som ibland förvarar vapen i haschbodarna.
Under 2016 har Task Force Pusherstreet anhållit sammanlagt 116 personer för haschhandel i Christiania, av dem har 56 blivit häktade.
http://www.sydsvenskan.se/2016-06-17/polisen-river-haschbodar-i-christiania

Ismo Salmi har gjort sig känd som Hells Angels advokat.




Ismo Salmi är dessutom vice ordförande i Payback Sverige, en organisation för bikers rättigheter, och organisationens pressansvarige. År 2012 publicerade Payback en presentation av Ismo Salmi där han själv skrev att han som vice ordförande i organisationen vill bära sitt "strå till stacken för att motverka den diskriminering och kränkande behandling som bikers utsätts för från främst polisens, men även andra myndigheters sida".

Bland annat har han stått på mc-klubbens sida under den fleråriga striden med Karlstads kommun rörande HA-gården Härtsöga. I flera medier har han förnekat att Hells Angels sysslar med brottslighet och hävdar i stället att det är en "herrklubb".

I presentationen framgår det också att han är medlem och Sergeant at Arms i Overdooze mc. Klubben är godkänd av bland annat Hells Angels enligt den så kallade Sverigemodellen.

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/h%C3%A4r-%C3%A4r-stj%C3%A4rnadvokaterna-som-f%C3%B6rsvarar-g%C3%A4ngens-medlemar-1.2763591

HA-man drev lyxfirma – täckmantel för knark

Utåt drev den tidigare Hells Angels-mannen en limousine-firma som erbjuder diskreta och säkra VIP-transporter.
I dag ställs han inför rätta utpekad som huvudmannen bakom en västsvensk cannabisodling som, enligt polisen, bedrivits i industriell skala.
– Han förnekar allting, säger den utpekade huvudmannens advokat Patrik Lindh.

Det var under ett rutinuppdrag i mitten av januari som en polispatrull beslöt sig för titta närmare på den ensligt belägna industrilokalen i halländska Vessigebro.
Och polispatrullen behövde bara rulla in framför lokalen för att fatta misstankar om att allt inte stod rätt till.
Någon hade slagit upp plywoodskivor för fönstren. Till och med fönstren fyra meter upp doldes av plywood.
“Vilket kändes märkligt”, skrev polismännen i sin rapport senare och noterade även andra märkvärdigheter: Alla små springor runt lokalen hade tätats med hårt isolerande byggskum.
Men det dolde ändå inte lukten.
“Vi kunde även förnimma en svag doft av cannabis när vi luktade vid ett ventilationshål på den östra sidan av fastigheten”, skriver polismännen.
Efter att åklagare kallats in gjordes en hemlig husrannsakan. Polisen bröt sig in och fann, vad de kallar för en “avancerad fabrik för framställning av narkotika”.

"Fört över stora belopp"

I skenet av sina ficklampor tog poliserna de första bilderna inne i den 250 kvadratmeter stora industrilokalen, full med fullvuxna cannabisplantor, minst ett hundratal sticklingar och mängder av ventilations- och värmeutrustning, växtnäring och annat som krävs för att odla cannabis i industriell skada.
Sedan gjorde de allt i ordning, lämnade lokalen och satte sig för att vänta med uppsikt över ingången.
Några dagar senare dök en av de sju män upp som nu står åtalade i Varbergs tingsrätt för grovt narkotikabrott. Mannen greps på bar gärning när han pysslade om små sticklingar med cannabisplantor.
Alla åtalade nekar inför att rättegången inleds under måndagen i Varbergs tingsrätt.
En göteborgare i 40-årsåldern pekas ut som huvudman i härvan. Han ska, enligt åklagaren, ha hyrt lokalen för cannabisodling och fört över stora belopp för inköp av maskiner, byggmaterial och annat som han ska ha gett andra personer i uppdrag att köpa.
– Han förnekar allting, säger den utpekade huvudmannens advokat Patrik Lindh och berättar att hans klient kommer ge en förklaring till vad överföringarna av pengar var avsedda för först under rättegången.
– Han medger att han fört över pengar, men det har inte varit med det här syftet, han har inte varit medveten att man använt de här pengarna till någon cannabisodling eller vad de nu har gått till.

"Stora mc-knuttar med stora bilar"

Den utpekade huvudmannen var under många år medlem av den kriminella mc-organisationen Hells Angels, men ska sedan lite över än ett år tillbaka stå utanför organisationen. Han ska ha lämnat i så kallad god ställning till klubben - "left".
Utåt sett har mannen det senaste året, fram till att han greps och häktades haft ett välordnat liv och drivit en egen limousine-firma som enligt bolagets hemsida erbjuder säkra och diskreta VIP-resor med lyxbilar åt den som betalar. Enligt bekanta som förhörs i utredningen har huvudmannen kört genom den kritiserade miljardkoncernen Uber som möjliggör för enskilda och företag att bedriva taxiverksamhet utan att vara ansluten till några av de större taxiväxlarna eller bolagen.
Telefonnumret som limousine-firman använt som kontaktnummer har hittats hos flera av de medåtalade i härva och har använts i kontakterna.
Utredningen visar att cannabisligan gjort en rad misstag under den period från 1 maj 2015 till januari 2016 som de var verksamma. I bygden vittnar flera om att det synts märkliga människor vid den gamla industrilokalen den senaste tiden.
– Två göteborgare, stora mc-knuttar med stora bilar, berättar ett kvinnligt vittne om.
Och i en byggfirma i närheten har inte personalen glömt inköpen från de misstänkta när polisen förhör dem sju månader senare. Två gånger var de inne i byggfirman och köpte virke, gips, isolering och mycket annat för 30-50000 kronor.

"Reagerade starkt"

Det personalen såg som udda var att köparen lade upp en platslåda på bandet full med sedlar och började plocka ihop till den stora summan kontant.
Flera cannabisodlingar avslöjas genom att verksamheten är enormt energislukande. För att inte elräkningen skulle skjuta i höjden allt för mycket köptes därför ett dieselaggregat för att driva alla fläktar och värmeaggregat. Men förhören med en av de åtalade visar att planen inte lyckades fullt ut.
Runt julhelgen förra året dök det upp en elräkning på drygt 20000 kronor hemma hos en av de åtalade.
– Vi reagerade starkt på det, säger mannen som fick räkningen för betalning.
I industrilokalen fall polisen 147 stora cannabisplantor, 200 sticklingar och 119 krukor med stammar från en tidigare skörd som misstänks ha sålts vidare. Om den avbrutna odlingen hade fått växa färdigt hade den, enligt polisen, tillsammans med den tidigare skörden kunnat ge upphov till cirka 30 kg cannabis.
http://www.expressen.se/gt/ha-man-drev-lyxfirma--tackmantel-for-knark/

Vittnade trots Hells Angels

Trots en stor rädsla bland vittnena kunde rättegången mot de två Hells Angels-medlemmar som misstänks för grov misshandel genomföras under onsdagen.

Förhandlingen hölls i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt och åhörarplatserna var till stor del uppfyllda av supportrar till de åtalade, 39 och 41 år, som misstänks för att ha misshandlat en man med hammare och försökt slå en annan man med en träkäpp.
Läs mer:Åtalet

Varför männen attackerades utanför sin bostad, har inte framkommit, men det kan röra sig om en varning, som antingen gäller dem själva eller andra.

Först strax innan klockan 20 på onsdagskvällen kunde förhandlingen avslutas. Att det drog ut på tiden berodde till delar på att man var tvungen att säkra situationen för målsägare och vittnen.

Målsägarna vill inte låta sig höras utan medhörning, liksom huvudvittnet, som efter att ha meddelat förseningar gång på gång, till sist vågade låta sig höras sent på eftermiddagen.

Förhöret kunde genomföras först efter att samtliga åhörare fått lämna rättssalen och via medhörning.
– Det visar att det går att genomföra rättegångar under förhållanden där vittnen och målsägare är utsatta för hot. Ordningsvakterna vid Linköpings tingsrätt är oerhört duktiga på att lösa sådana här situationer och det är viktigt att vi skickar signaler att det inte går att skrämma vittnen till tystnad, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

De åtalade nekade via sina försvarare. Själva vägrade de att uttala sig eller svara på en enda fråga under hela rättegången.

– Jag har aldrig genomfört ett så snabbt förhör av misstänkta, när man inte ens svarar på uppenbart raka frågor som varför målsägandes blod finns på den åtalades tröja, så insåg jag at jag inte kommer att få svar på några andra frågor heller, säger Torsten Angervåg.

De båda åtalade är även misstänkta för inblandning i skottlossningen vid Hels Angels lokal i julhelgen. 41-åringen var misstänkt för ett mord 2012, men friades i hovrätten.

Efter många pauser, där rätten överlade om hur säkerheten för målsägare och vittnen skulle stärkas och förmå dem att vittna trots sin rädsla, kom beslut om datum för när dom meddelas.

De åtalades advokater, Mikael Nilsson och Slobodan Jovicic yrkade inte på att deras klienter skulle försättas på fri fot, vilket de inte heller gjorde. Båda två ska fortsatt vara häktade med restriktioner tills dom faller den 22 juni.
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/vittnade-trots-hells-angels-om4180602.aspx

Därför försvarar de gängmedlemmarna

De har försvarat mördare och grovt kriminella. Dessutom har de har ytterligare en sak gemensam - när medlemmar i de kriminella gängen misstänks för brott är det dessa som begärs som försvarare. Och utan att tveka ställer de upp. – Alla som är misstänkta för brott har rätt till bästa försvaret de kan få, säger advokat Hans Palm.

Alla som misstänks för brott har rätt till en försvarare. Du kan antingen begära en specifik advokat själv, eller så utser domstolen en.

Göteborgs-Posten har undersökt vilka advokater som medlemmar i de kriminella gängen, såsom Bandidos och Hells Angels, men även Original Gangsters och Brödraskapet Wolfpack, begär när de behöver rättslig hjälp.

Det är en lång rad namn som är återkommande. En av de kanske mest kända gangsteradvokaterna är Anders Lindstrand.

Han har bland annat försvarat en medlem i det kriminella gänget Red & White crew, supportorganisation till Hells Angels, när denne ställdes inför rätta för mordet på en polsk gästarbetare. Gästarbetarne misshandlades grovt med slag och yxhugg innan de hällde bensin på mannen för att sedan tända på.

Dessutom har Anders Lindstrand hyllats av nättidningen Payback, en organisation som strider för bikers rättigheter. År 2012 skrev de på sin hemsida att Lindstrand "verkar i Paybacks anda och står upp för bikers rättigheter och tar klar och tydlig ställning för bikerkulturen och emot polisens arbetsmetoder och resurser. Mycket bra arbetat!". Anders Lindstrand står även med namn och nummer under rubriken "Juridiska ärenden" på Paybacks hemsida.

GP har varit i kontakt med Anders Lindstrand som inte vill kommentera.

"Ingen kriminell organisation"

En annan som ofta företräder Hells Angels och deras medlemmar i domstol är advokat Ismo Salmi, även han är ansluten till Payback. Mest känd är han som Hells Angels advokat i den uppmärksammade, och utdragna, konflikten mellan mc-gänget och Karlstad kommun om gängets klubblokal.
Enligt honom är Hells Angels inte en kriminell organisation.
– Det finns ingen tillstymmelse till att organisationen begår brott, säger Ismo Salmi.
– Min syn är väldigt enkel. Intill dess att polisen har bevis på att de är kriminella så är de för mig inte kriminella.
Han betonar att enskilda medlemmar begår brott, ja, men organisationen är inte kriminell. Detta trots att polisen utgår från EU:s definition för vad som räknas som ett kriminellt gäng när de säger att de faktiskt är det.
Han har en annan beskrivning av HA.
– Det är en sluten förening av motorcykelentusiaster som värnar hojkulturen.

Företräder inte kriminella organisationer

Han är den enda av advokaterna som GP pratat med som säger att han ser ett problem med att försvara en kriminell organisation.
– Visa mig att det finns misstankar på att det är en kriminell organisation, då måste jag fundera på om jag kan företräda dem för jag kan inte företräda kriminella organisationer, det går inte, säger Ismo Salmi.
Att han är advokat och ansluten till Payback ser han inga problem med. Istället konstaterar han att det finns advokater som är medlemmar i andra organisationer, exempelvis Lion och Amnesty.
– Jag jobbar inte för HA, jag är inte styrd av HA på något sätt och Payback är definitivt inte styrt av HA.
Ismo Salmi är den enda som GP pratat med som påverkats av sin roll som HA-advokat. Aldrig i sin yrkesroll och i kontakter med rättsväsendet, men som privatperson blir han ofta stoppad vid en hel del trafikkontroller.

Gör inga värderingar

I GP:s kartläggning har det även framgått att det finns advokater som inte är knutna till ett och samma gäng.
En av dessa är Hans Gaestadius som haft klienter i både Hells Angels, Bandidos och Asir, exempelvis.
– Jag har ingen sådan verksamhetsinriktning mot någon speciell gruppering och det visar sig också för jag har företrätt olika gäng som kan ha motstridiga intressen, berättar han och säger själv att det visar att han är neutral som försvarare.
Hans Gaestadius har bara begärda uppdrag och just dessa, med gängkriminella klienter, utgör bara en liten del.
– Det är kanske tio procent av min totala verksamhet så det är väldigt liten del, säger han.
Dessutom har han ställt sig på den andra sidan - offrets - under rättegången mot den man som misstänks ha mördat Alexandra Mezher på ett HVB-hem. Här representerar han som målsägarbiträde Alexandras familj.
Till skillnad från andra mål han är inblandad i är dessa mål med gängmedlemmar ofta omskrivna av olika anledningar.
Gaestadius tvekar aldrig på att acceptera dessa uppdrag.
– Det är inte min uppgift att göra sådana värderingar det får andra stå för. Om en klient begär mig så beror det på att den personen önskar mig som försvarare, handlingen som sådan och gärningen är ointressant i det läget, det handlar om personer. Jag lägger inga värderingar åt vare sig det ena eller det andra hållet.

Allas rätt till ett bra försvar

Han jämför sitt yrkesval med sin brors, en kirurg.
– Om det kommer in en med väst kan han ju inte säga "honom behandlar vi inte".
Varför tror du att de begär dig?
- Jag är som sagt begärd av olika sidor så det gör, att jag säkerligen, eller jag måste uppfattas som neutral för samtliga. Jag gör inga sådana värderingar det är personen som har begärt mig, säger Hans Gaestadius och fortsätter.
– Det är för att man uppträder ibland i lite uppmärksammade fall, det är väl det och man visar engagemang och det är väl det som utmärker en advokat som man vill ha antar jag.
Gaestadius inställning till jobbet som försvarsadvokat är att alla har rätt till ett bra försvar.
– Det är givet. Det är ett fundament i rättsamhället. Om en försvarare skulle börja schackla och välja bort vissa typer eller vissa saker då blir det, tycker jag, lite snett. Då är man inte neutral då är man inte en riktig försvarsadvokat tycker jag.
De gånger Gaestadius själv valt bort att ta sig an en klient har det handlat om vilken typ av brott denne misstänks ha begått.
– Jag tycker att det är ganska jobbigt att sitta och förhöra vissa personer som har varit utsatta för olika saker, då tänker jag på sedlighetsmål, sexualbrottsmål.

"Gjort ett bra jobb"

Försvarsadvokaten Hans Palm är en annan som företrätt representanter från olika gäng, såväl Bandidos och Hells Angels.
– Den stora merparten är inte återkommande återfallsförbrytare på det sättet. Det kan vara att de sett mig vid en rättegång och gillar vad de ser eller att de har en kompis som har haft mig som försvarare och att de tycker att jag har gjort ett bra jobb, jag hoppas att det finns sådana anledningar som ligger bakom det, berättar Hans Palm.
Inte heller han gör någon skillnad mellan dessa klienter jämfört med dem som står utanför ett kriminellt gäng och som inte begår brott i ett mc-gängs namn.
– Det finns ingen skillnad där jämfört med något annat mål, säger han.
Liksom Gaestadius anser Palm att alla har rätt till ett bra försvar.
– Självklar, säger han och utvecklar.
– Alla som är misstänkta för brott har rätt till bästa försvaret de kan få, oavsett bakgrund eller vem de är, vad de har gjort eller är misstänkta för.
LÄS OCKSÅ: Här är advokaterna som försvarar gängmedlemarna

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/d%C3%A4rf%C3%B6r-f%C3%B6rsvarar-de-g%C3%A4ngmedlemmarna-1.2763566

Bandidos-medlem åtalas för penningtvätt

Genom fejkade bilaffärer på Blocket och andra transaktioner via bankkonton lyckades paret tvätta hundratusentals kronor, pengar som döljts och härrör från brottslig verksamhet. Nu åtalas en 30-årig Bandidos-medlem och en 25-årig kvinna misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Det är TTELA som skriver om bandidosmedlemmen och hans flickvän. Enligt åtalet ska de vid cirka 200 tillfällen under perioden januari 2015-april 2016 tagit emot pengar på sina respektive konton för att sedan föra över delar av dessa till andra personer.

I april i år gjorde polisen tillslag mot två adresser i Vänersborg, varav ett gjordes mot en industrilokal i Mannkärr, Öxnered, som fungerar som Bandidos Probationary Chapter Trestads klubblokal och där mannen är verksam. Det andra tillslaget gjordes mot kvinnans bostad i Vänersborg.

LÄS OCKSÅ: Häktad Bandidosman anses yrkeskriminell
Detta sedan banker i februari hört av sig till Finanspolisen och slagit larm om transaktioner från kvinnans konton, som gjorde att det fanns skäl att misstänka penningtvätt.

En anmälan upprättades och snart drogs också hennes pojkvän in i utredningen kring de mystiska överföringarna, som gjordes i olika belopp och ofta.
Enligt åtalet ska de vid cirka 200 tillfällen under perioden januari 2015-april 2016 tagit emot pengar på sina respektive konton för att sedan föra över delar av dessa till andra personer. Sammanlagt har mannen mottagit cirka 730 000 kronor genom insättningar och swish och kvinnan har tagit emot cirka 562 000 kronor på samma vis.

Under perioden har mannen överfört 314 000 kronor till andra personer än kvinnan, som i sin tur har överfört 338 000 kr till andra personer än mannen. Sinsemellan har de också överfört pengar till varandra.
LÄS OCKSÅ:  Två misstänkta för grov penningtvätt
Utredningen visar att ett flertal fordon som den misstänkta mannen sålt på Blocket inte har medfört några direkta inbetalningar på parets konton, kopplade till försäljningarna.

Däremot har flera andra, både större och mindre insättningar gjorts i närtid.
Även köpet av kvinnans bostad misstänks ha skett med tvättade pengar.

Efter att paret gripits och husrannsakan genomförts häktades de båda på sannolika skäl misstänkta för grovt penningtvättsbrott. Mannen har suttit häktad sedan dess, medan hovrätten beslutade att släppa kvinnan ur häkte den 29 april.

Åklagaren skrivet i åtalet att brottet ska anses som grovt eftersom det sammanlagda beloppet avsett betydande värden och att brottsligheten varit systematisk.

Den åtalade 30-åringen förekommer sedan tidigare i 45 avsnitt i belastningsregistret. Då har det gällt bland annat trafikbrott, såsom hastighetsöverträdelser och olovliga körningar, skadegörelse och våldsamt motstånd. Han var även inblandad i en utpressningshärva för några år sedan, då han var medlem i en annan undergrupp till Bandidos i Vänersborg.


fredag 17 juni 2016

Par i Bastu i Stockholm Södermalm för morgonpigga par & tjejer

Klubben Par i Bastu startade en kall januaridag 2016. Allt är mycket enkelt, vi som gillar att basta, värme, trevnad och nakenhet träffas & bastar. Detta sker mellan 09:00 till 12:00 Lördagar hella sommaren.

Premiär för kvällsträff i Stockholm Lörd 9 juli - Par i Bastu. 

Öppet 22-03, insläpp till 23:00


Givetvis finns det inga krav på utlevnad men det är varmt, lite mörkt & sexigt på klubben. Soffor, säng, sling, mm.

Diskretion och ömsesidig respekt är en hederssak och en förutsättning för verksamheten.

Entre 100:- per person, du får en handduk & en nyckel till omklädningsskåp. Vi bjuder på kaffe
Mer info:
www.PariBastu.se
facebook.com/paribastu/ 

måndag 13 juni 2016

MC-klubb blir trossamfunn for å få bli i bedehuset

Motorsykkelklubben Gremium registrerer seg som trossamfunn i håp om ikke å bli kastet ut av misjonshuset de holder til i.

Det er avisa Raumnes som omtaler MC–klubbens kreative forsøk på å løse konflitken som har oppstått etter at de etablerte seg i et gammel misjonshus på Haga i Nes for et par år siden.
Kommunen har forsøkt å tvinge MC-klubben, som fryktes å være svært kriminell, ut av bedhuset de kjøpte i 2014.
Nå har klubben registrert trossamfunnet "Gremium Misjons Center Oslo" i Brønnøysundregistrene.
Husets uttalte til RB i januar at huset skulle bli bedehus igjen, og nektet for at det var et skalkeskjul.

Tror på sju

– Vi tror på den hellige kraften i tallet sju, uttaler talsperson for trossamfunnet Gremium Misjons Center, Johan Amundsen, til Raumnes nå, og svarer slik på spørsmålet om han forventer at folk skal ta dette seriøst:
– Ja, det synes jeg de skal gjøre.
Amundsen legger ikke skjul på at manøveren er gjort for å frata kommunen et viktig argument i kampen for å få klubben ut av bedehuset.
– Kommunen har forsøkt å nekte oss å være der som MC-klubb. Men de kan ikke nekte oss å være der som troende forsamling. Nå er vi registrert som trossamfunn, og bruken av eiendommen vil dermed videreføres i tråd med hva den var som misjonshus, sier han til avisa.

Knytter dem fortsatt mot kriminalitet

Amundsen tilbakeviser påstanden om at han representerer en kriminell motorsykkelklubb. Han mener poltiet stigmatiserer dem fordi de kjører motorsykkel.
Det avviser lensmann Bernt–Ingar Jahren.
– At de nå definerer seg som trossamfunn endrer ikke min oppfattelse av denne klubben. For oss er dette fortsatt en énprosentklubb som vi knytter opp mot kriminalitet, sier han.
http://www.rb.no/mc-kriminalitet/nyheter/nes/mc-klubb-blir-trossamfunn-for-a-fa-bli-i-bedehuset/s/5-43-306388

Flera av de kriminella gängens verksamhet kan beskrivas som ett pyramidspel

Ledarna tjänar pengar medan de andra är förlorare - de kriminella mc-gängens verksamhet kan beskrivas som ett pyramidspel. – Det hela går ut på att roffa åt sig så mycket som möjligt och att utnyttja varumärket och utnyttja varandra, säger Amir Rostami, polis och gängforskare.

I Sverige finns det framförallt - Hells Angels och Bandidos. Enligt polisen uppfyller de båda gängen EU:s definitioner för grov och organiserad brottslighet.
I en rapport från polisen från år 2015 framgår det att de sysslar med olika typer av brottslighet såsom utpressning, bedrägerier, narkotikabrott och beskyddarverksamhet, exempelvis. De skriver att Bandidos "är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige".

"En idé om gemenskap"

När Bandidos och Hells Angels startade var det inte kriminaliteten som var det primära.
– När dessa organisationer ursprungligen startades var kriminalitet inte i huvudfokus. Visst var det individer som begick brott, men det var andra värden som förde individer ihop.
Amir Rostami menar att de vilar på en grund som innebär att de har ett större behov av identitetsskapande.

– Det handlar om en idé om gemenskap. En idé om att motorcykeln är livets mittpunkt, man hör ihop, man ska ha rolig ihop. Man är fri och inte knuten någonstans. De idéerna är ju grunden för mc-klubbarna. Den idén och föreställningen om dem är fortfarande jättecentrala men den biten har blivit mer underordnad med tiden.

I dag har de ett annat fokus och det är här kopplingen till pyramidspelen kommer in, enligt Amor Rostamis tolkning.
– Det är inte det här att man kommer till en gemenskap och att det blir en ny familj. Folk jobbar åt sig själva. På senare år har de kriminella elementen och intressena blivit mer viktiga än vad de har varit traditionellt.

Amir Rostami fortsätter.
– Även om broderskap finns, idén om broderskap, så går det hela tiden ut på att roffa åt sig så mycket som möjligt och att utnyttja varumärket och utnyttja varandra.

"Egna företagare"

Hells Angels är en hierarkisk organisation, även om beslut fattas demokratiskt och varje fullvärdig medlem har en röst vid omröstningar. Bandidos är mer toppstyrd och de enskilda avdelningarna är mindre självständiga.
– Hierarkin finns, som i alla andra organisationer. Vill man göra karriär måste man skämma bort det övre ledarskiktet. Då blir det så att man blir utnyttjad eller tillåter sig att bli nyttjad, det kan de flesta som har lämnat vittnat om. En jag intervjuade sa "så fort jag blev medlem så insåg jag att alla var som egna företagare". Det är varumärket som håller ihop dem, säger Amir Rostami.
Gemensamt för mc-klubbarna är att de bär västar där klubbens namn och symboler är tydligt framträdande. Dessa signalerar sammanhållning.

Internationellt har Bandidos och Hells Angels haft två stora uppsving - efter Andra världskriget och efter Vietnamkriget.
– Det säger sig själv att man sökte sig efter den gemenskapen man hade i krigen. I en nordisk kontext, de mc-klubbarna som existerade här, de drog till sig Hells Angels och Bandidos. Många tror att de kom hit själva och etablerade sig i Sverige men de blev hitdragna av personer som ville ha deras varumärken och gemenskap. Inledningsvis var medlemmarna i Norden så kallade "bikers" och sedan med tiden har de kriminella elementen tagit över allt mer.

Vad ledde till att de gick över till kriminalitet?
– Det är en väldigt svårt fråga. Jag tror att det delvis har att göra med vilket inslag medlemmarna som har kommit in har tagit.
Amir Rostami berättar att mc-kriget i norden där mc-klubbar som ville etablera sig stötte på motstånd vilket ledde till flera mord och mordförsök har en del i detta.
– Det innebar att i nystarten var man tvungna att ta in personer som var tungt kriminella som klarade av de här konflikterna. Konflikterna formade organisationerna i en mer krigisk, stridande eller kriminell inriktning än det här med att vara bikers, förklarar Amir Rostami.

 

"Tusen fiender"

Hells Angels och Bandidos, och även Original Gangsters, utger sig själva för att vara enprocentgäng. Men vad detta innebär finns det olika teorier om. En tes är att Amerikanska motorcykelförbundet försvarade mc-förare efter ett upplopp år 1947 med att säga att 99 procent av mc-förarna är laglydiga medborgare och en procent är kriminella.

– Men det stämmer inte. När jag ställt frågan till dem så säger de att de inte gjort det uttalandet, säger Amir Rostami.
De kriminella mc-klubbarna själva gör en annan tolkning.
– Det är den procenten som är laglösa i den bemärkelsen att de är fredlösa, de vilda nomaderna på två hjul, som tillsammans med sina bröder väljer att stå utanför samhällets uppsatta normer, att de väljer motorcykeln före livet själv. Det betyder inte per automatik att de är den procenten som begår brott även om det har blivit synonymt på senare tid.

Vad är din tolkning?
– Jag skulle säga att i dagsläget står enprocenten för en symbol som inrymmer ett budskap att man besitter förmågan till att använda våld. I dag har det blivit så. Det har blivit ytterligare ett attribut som förmedlar ett skrämselkapital, säger Amir Rostami.

Den sammanhållande faktorn, enligt gängen, är just gemenskapen. Men i stället kan livet som medlem i ett mc-gäng vara ett helvete, som flera avhoppade medlemmar vittnat om. Det är en lång process att bli fullvärdig medlem under den här tiden handlar det om att förtjäna de andras respekt.
Detta kan man göra genom att städa toaletter under fester, agera chaufför och begå brott i klubbens namn - brottsvinsten går till klubben. Det vill säga man får göra grovgörat.

För alla inom gänget, oavsett nivå, är det tydliga regler som gäller. Sköter man sig inte kan man straffas - både fysiskt och psykiskt men även genom bötning.

– En av mina respondenter uttryckte sig väldigt tydligt: "Jag trodde att jag skulle få tusen vänner när jag blev medlem men jag fick tusen fiender i stället. Alla andras fiender blev mina fiender också". Det är alla mot alla, säger Amir Rostami.


Amir Rostami, polis och gängforskare. Bild: Clément Morin/Stockholms universitet. 
I en nysläppt rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, skriver de att det i de kriminella gängens struktur finns inslag av pyramidspel: "De som är högst upp i grupperingens hierarki tjänar pengar på de personer som är längre ner". De skriver också att det för några av dessa grupper har varit själva "affärsidén".
Något som Amir Rostami, polis och gängforskare, delvis bekräftar.
– Om vi tar Original Gangsters exempelvis. Det var verkligen ett pyramidspel, det är de fortfarande.
Amir Rostami säger att OG dock skiljer sig från Bandidos och HA. De två sistnämnda vill han inte likna med ett pyramidspel i alla delar. Han anser att skillnaden är vad man hade för intention när man grundades.
– OG är tydliga med att det handlar om att utnyttja de här unga som kommer in. "Låt dem betala så får de följa oss".

http://www.gp.se/nyheter/sverige/pyramidspelet-inom-mc-g%C3%A4ngen-1.2090056 

Man misstänkt för trippelmord hittad död

En av de sex män som suttit häktade som misstänkta för trippelmord i Köpenhamn tros ha tagit sitt liv. Mannen, en 24-årig medlem i mc-gänget Bandidos, hittades på fredagen död i sin cell i Holbæk Arrest.
"Vår älskade bror har gått bort. Love, Loyalty and Respect", skriver klubben på sin Facebook.
Köpenhamnspolisen bekräftar dödsfallet för tidningen Ekstrabladet.
Suhaib Jaffar, Philip Rasmussen och Mike Vinther hittades mördade i en lägenhet på Christian Paulsens Vej på Frederiksberg den 11 november 2015. Kropparna låg i sängar eller på en madrass och polisen utgick från att männen skjutits i sömnen.
Sex män häktades i slutet av april i Köpenhamn som misstänkta för delaktighet i morden. Flera av dem är fullvärdiga medlemmar i Bandidos – en av dem var alltså den nu avlidne 24-åringen. Alla sex nekade till brott.

Tre i lägenheten – tre utanför

Enligt åklagaren ska bara tre av dem ha befunnit sig inne i den lägenhet där männen mördades. Men misstanken är den samma mot alla sex – att de gemensamt och i samförstånd har planerat och varit delaktiga i de tre morden.
Ingen av de misstänkta pekas alltså direkt ut för att ha hållit i ett vapen och avfyrat något av de dödande skotten. Polisen har tidigare avslöjat att mördarna använt både en revolver och ett hagelgevär.
Först troddes dådet vara en del i en pågående konflikt mellan mc-gängen Hells Angels och Bandidos. Men efter hand har teorin förändrats så att morden snarare förmodas vara en intern uppgörelse.
En medlem i Bandidos i Köpenhamnsregionen hade tidigare blivit knivstucken. Trippelmordet skulle enligt danska medier kunna vara en hämnd för det dådet.

Polisen bekräftar dödsfallet

På fredagskvällen hittades alltså 24-åringen död i sin cell i Holbæk Arrest.
– Vi kan bekräfta att en av de frihetsberövade i ärendet om trippelmordet i går kväll hittades död i sin cell. De anhöriga har underrättats, sa Hans Erik Raben vid Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet på lördagen.
Enligt tidningen hanteras dödsfallet som ett självmord. Kroppen ska obduceras. Det är Mitt- och Västsjällandspolisen som utreder dödsfallet eftersom Holbæk ligger i det polisdistriktet.
Att Köpenhamnspolisen uttalar sig om dödsfallet beror på att den myndigheten utreder trippelmordet som 24-åringen misstänktes ha varit delaktig i.
Hyllningen till 24-åringen på Bandidos Facebooksida hade sent på lördagskvällen kommenterats över 100 gånger – av folk från både Danmark och andra länder. Även Hells Angels deltog i sorgen.
http://www.expressen.se/kvallsposten/man-misstankt-for-trippelmord-hittad-dod/

Hells Angels-medlem misshandlad med påk

Den 45-årige Hells Angels-medlemmen misshandlades svårt med ett påk-liknande föremål och lämnades sedan under en stor ek.

När mannen hittades var han mycket svårt skadad och har vårdats i respirator.
Enligt källor till Ekstrabladet har mannen fått lämna klubben i "bad standing" efter en ekonomisk tvist.

Misshandeln skedde natten till torsdagen i friluftsområdet Dyrehaven norr om Köpenhamn.
Den 45-årige mannen, som enligt Ekstrabladets upplysningar är fullvärdig medlem av Hells Angels, blev utsatt för en brutal misshandel. Enligt polisen ska någon form av påk-liknande föremål ha använts och våldet ska ha koncentrerats till mannens överkropp.
Den svårt skadad 45-åringen påträffades av en förbipasserande som slog larm 01.25 natten mot torsdag vid foten av en stor ek utanför Dyrehaven.
45-åringen fördes med ambulans till sjukhus. Där lades han i respirator. Under måndagen beskrevs hans tillstånd som fortsatt allvarligt, men stabilt.

Polisen: Siktat mot huvudet

Våldsdådet beskrivs som osedvanligt brutalt och polisens förundersökningsledare, Henrik Gunst, säger sig aldrig ha sett något liknande under sin karriär.
– Det är ingen tvivel om att man har riktat in sig på hans huvud, säger Henrik Gunst till Ekstrabladet.
Till följd av mannens allvarliga skador har han ännu inte kunnat förhöras av polis.
Men enligt uppgifter till Ekstrabladet ska misshandeln ha föregåtts av en ekonomisk konflikt inom klubben. Den 45-årige mannen uppges ha blivit svartlistad och skulle slängas ut ur klubben i så kallad "bad standing".
"Bad standing" innebär att den tidigare medlemmen lämnar klubben i ovänskap och i praktiken är laglös.

Vinkelslip och avklippta fingrar

Personer som lämnat mc-gäng i "bad standing" tvingas göra sig av med alla klubbsymboler och tatueringar. I många fall har avhopparna också drabbats av dryga böter, misshandel, bilbomber eller försvunnit spårlöst.

Exemplen är många.
I slutet av 1990-talet fick en utkastad HA-medlem sin gängtatuering borttagen med en vinkelslip samtidigt som han hade ett hagelgevär riktat mot sig.
1999 respektive 2000 försvann Morgan "Molle" Blomgren, 37, och Fredrik Lindberg, 30, spårlöst från Hells Angels i Helsingborg. Båda tros ha blivit mördade på uppdrag av klubben.
Häromåret vittnade också Preben N i dansk press om mc-gängens brutala metoder. Preben hade en knarkskuld på 18 000 kronor plus 40 000 kronor i ränta. Bara ett par veckor senare fick han besök av ett flertal gängmedlemmar som under pistolhot klippte av hans lillfinger med en häcksax. Därefter brände de ner hans hus.

Söker vittnen från kvällen

Exakt vad som legat bakom torsdagens brutala våldsdåd vill inte polisen kommentera i nuläget.
Hells Angels talesperson vill inte heller lämna några uppgifterna kring mannens gängtillhörigheter. Under helgen sa sig mc-gänget inte ens känna till händelsen, enligt Ekstrabladet.
Henrik Gunst kan bara bekräftare att den misshandlade mannen utsatts för våld med ett truppigt vapen.
– Men vi har varken någon misstänkt eller gripen i saken för närvarande, men vi kan se på spåren runt fyndplatsen att det också är brottsplatsen, säger Henrik Gunst till Ekstrabladet.
Samtidigt efterlyser polisen uppgifter från människor som rört sig i området under onsdagskvällen. Polisen är extra intresserade av teaterbesökare som sett föreställningen Kong Arthur i Ulvedalene i Dyrehaven. Detta eftersom besökarna passerat platsen där 45-åringen senare hittades.
http://www.expressen.se/kvallsposten/hells-angels-medlem-misshandlad-med-pak/

Advokat: Många vill hyra ut till Hells Angels

De långdragna juridiska processerna kring Hells Angels-gården i Härtsöga utanför Karlstad är meningslösa, anser hyresgästen Solstadens motorsports advokat Ismo Salmi. Han uppger att mc-klubben har gott om andra alternativ, om man tvingas lämna gården.
– Även om nu Solstadens motorsport inte skulle få finnas kvar i lokalerna som de har suttit i under snart ett kvarts sekel, så innebär det inte att Hells Angels som klubb kommer att försvinna från Karlstad. Egentligen är det en strid om påvens skägg, som vi håller på med här, säger Ismo Salmi till P4 Värmland.

Igår vann Hells Angels-klubben Solstadens motorsport en delseger i Högsta domstolen i en av tvisterna med Karlstads kommun.

Men en annan process återstår. Enligt en tingsrättsdom får kommunen vräka mc-klubben, eftersom man inte har försäkrat fastigheten. Domen har överklagats till hovrätten.
Men om Hells Angels tvingas flytta finns det andra fastighetsägare som vill hyra ut till klubben, enligt Ismo Salmi.

– Varje månad får jag kontakt med ett antal fastighetsägare, de tar kontakt med mig för att höra om inte Hells Angels kan hyra deras lokaler. Hells Angels är en väldigt populär hyresgäst, klubben sköter sina hyresbetalningar, sköter om lokalerna minutiöst och framför allt brukar det bli ganska lugnt i områden där de håller till, säger Ismo Salmi.

Men påståendet att processen om Ha-gården är meningslös får Per-Samuel Nisser, moderat kommunalråd i Karlstad, att reagera.

– Om han hotar med att grupperingar som är kopplade till kriminella organisationer, om inte han vinner sitt fall, kommer att agera och finnas kvar i samma stad... Ett mycket märkligt uttalande från hans sida. Om han så att säga är hyresförmedlare åt Hells Angels, det får stå för honom, men jag har aldrig hört talas om någon advokat som jobbar på det sättet, säger Per-Samuel Nisser.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6451141&playaudio=5736739

HA fick rätt mot Karlstad kommun

Karlstad kommuns segdragna kamp mot en Hells Angels-klubb fortsätter. Nu har mc-klubben fått rätt i en av de pågående tvisterna. Högsta domstolen går på tingsrättens och hovrättens linje och slår fast att kommunen inte kan vräka klubben från dess lokaler, rapporterar P4 Värmland. Detta eftersom kommunen i det här fallet missade att nämna att hyresgästen kan begära medling i hyresnämnden. Domen innebär också att kommunen får stå för mc-klubbens rättegångskostnader.
Samtidigt pågår en annan tvist där tingsrätten i vintras gav kommunen rätt att vräka klubben eftersom Hells Angels inte har försäkrat fastigheten. Den domen har överklagats till hovrätten.

söndag 12 juni 2016

Divelli privat - En sån som jag. Den här bloggen kommer antingen orsaka skada eller uppskattning.

Det som människor inte vet är att mc-fester hos de högst rankade klubbarna inte är som på tv. Det är oftast väldigt städade tillställningar där stora och hårda mc-killar står och tittar på varandra. De flesta är nyktra, även jag. 

Klubbarna ligger avsides och det är bäst att alltid ha bilen med sig. Man får inte säga eller göra fel, men vad som ingår i beteckningen ”fel” kan skifta från en gång till en annan. Allt jag kan säga är att mc-fester hos de tyngsta klubbarna är ren och skär terrorbalans. 

Ingen vill bete sig illa. Att komma så långt att man får ryggmärken till klubbvästarna har krävt så mycket disciplin, pengar och hårt arbete att ingen riskerar sin position genom att mopsa mot en rödvit 81-gud. 

Det jag tyckte om med festerna var att ingen lägre stående klubbmedlem raggade utan ”tillstånd” från en högre rankad klubbmedlem. Ingen tafsade, ingen pratade om pengar och ingen betedde sig illa. Visst förekommer undantag, precis som på alla ställen, men i stora drag kände jag mig trygg i umgänget….så länge jag följde reglerna, men även där brast det till slut.  
 
I kommande inlägg ska jag berätta hur jag fattade det medvetna beslutet att bege mig in i en destruktiv värld utan gränser. Jag ska berätta om hjärntvätt, utanförskap, isolering och paranoia; ett aktuellt ämne, eftersom samma tekniker används inom all destruktiv rekrytering.

Jag ska berätta om hur det är att komma hem och inse att dörren är upplåst. Hur känns det när man inser att någon brutit sig in? En klubbmedlem hade blivit intresserad av mig och behövde gå igenom min lägenhet; jag kunde ju ha varit snut. Man kan aldrig vinna över paranoia.
https://divelliprivat.wordpress.com/