tisdag 22 mars 2016

Hells Angels-advokaten Ismo Salmi, 51, tjänar miljontals kronor på flyktingar. Grattis

Expressens granskning visar att han fakturerade Migrationsverket över fem miljoner kronor förra året.
– Det är inte så stor vinst i advokatverksamhet, jag önskar att det vore bättre, säger Ismo Salmi.

Advokat Ismo Salmi har varit Hells Angels advokat vid ett flertal tillfällen - bland annat i en fastighetstvist där Karlstad kommun vräkte det kriminella mc-gänget från en gård där de haft sin verksamhet.
HA betalade inte någon försäkring för gården och därför fick kommunen uppdraget att vräka dem.
– Hells Angels är inte kriminella, de är en fredlig herrklubb, säger Ismo Salmi.
Men Salmi företräder också flyktingar som söker asyl i Sverige.
2015 låg hans advokatfirma i topp på listan över de byråer som fakturerade Migrationsverket mest pengar för att företräda asylsökanden.

Har klarat av 404 ärenden

Hans advokatbyrå Åberg och Salmi i Stockholm AB skickade fakturor på 5,2 miljoner kronor till Migrationsverket.
Men Ismo Salmi sköter inte själv några asylärenden. Han har en anställd jurist som sedan 2011 ensam har klarat av 404 asylärenden för advokatbyrån.
Bara under 2015 har juristen handlagt 80 ärenden och Ismo Salmi hyllar sin anställde:
– Han jobbar sex dagar i veckan och är ett föredöme för andra jurister, säger Salmi.

"Gick i personlig konkurs"

Men när Expressen granskar juristens ekonomi framkommer det att han har också stora skatteskulder hos kronofogden. I dag uppgår hans skatteskuld till 1 670 563 kronor och enligt Skatteverket har han endast haft en lön på 226 152 kronor per år under de två senaste åren. Det innebär att han netto varje månad får en lön från Ismo Salmis bolag på cirka 13 000 kronor.
– Jag gick i personlig konkurs för några år sen och har inget annat val än det här jobbet, säger juristen.
Känner du dig inte utnyttjad när Salmis bolag tar hand om vinsterna?
– Jag är tacksam för det här jobbet.
Ismo Salmi är även vice ordförande för nättidningen Payback, som enligt polisen bland annat är Hells Angels forum på internet.
– Här framställer man de kriminella grupperna som vanliga bikers som bara tycker om att åka motorcykel, har Lars Öjelind, chef för underrättelsesektionen vid NOA, tidigare sagt till Expressen.

Är medlem i en mc-klubb

Salmi är även medlem i mc-klubben Overdooze. Klubben är godkänd av bland annat Hells Angels enligt den så kallade Sverigemodellen.
HA var med och grundade Sverigemodellen för att få ordning och struktur på mc klubbar med ryggmärken på sina västar och jackor. Och varje klubb måste också genomgå en provperiod.
Salmi är också kommunpolitiker i Upplands Väsby för Kristdemokraterna.
Expressen besöker Salmi på hans advokatkontor i centrala Stockholm.
– Polisen har inte så mycket kunskap om Payback eller hojvärlden. Man tror att man har det, men det har man inte, säger Salmi.

Har betalat ut 342 miljoner

På Migrationsverket anser man inte att det är något problem med att en jurist både företräder Hells Angels och flyktingar.
– Så länge han håller sig inom de ramar som advokat och advokatsamfundet inte har några invändningar så har jag svårt att se att vi skulle diskvalificera honom, säger presschef Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.
Totalt betalade Migrationsverket ut drygt 342 miljoner kronor till juridiska ombud under 2015 - nästan motsvarande en miljon kronor per dag.
Bara de tjugo största byråerna fick under 2015 sammanlagt 58,2 miljoner kronor i intäkter.
http://www.expressen.se/nyheter/ha-advokaten-gor-miljonklipp-pa-flyktingar/

High Chaparrals grundare "Big Bengt" är död

High Chaparrals grundare Bengt Erlandsson, mer känd som "Big Bengt" har avlidit. Han avled på måndagskvällen 93 år gammal. Saknad av många, särskilt av hojfolk.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22488432.ab

söndag 13 mars 2016

Tidigare Red & White Crew-medlemmen pekar i förhör ut den Hells Angels-kopplade 48-åringen som Antons mördare.

Den medåtalade yngre mannen vittnade i dag mot sina egna i Anton-målet. Han menar att 48-åringen, huvudmannen, misshandlat och sedan kört en kniv i Antons lår.
Vittnesförhöret hölls från en videolänk då mannen känner sig hotad.
– Det gick inte att ha någon kontakt med honom överhuvudtaget, säger mannen om 48-åringens tillstånd vid händelsen.

Det är tre personer, två män och en kvinna, som står åtalade, misstänkta för delaktighet i bortförandet av Anton. De två männen anklagas också för delaktighet i själva mordet.
En 48-årig torped med kopplingar till Hells Angels åtalas misstänkt för mord, medan en yngre man, vid brottstillfället medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew, står åtalad för medhjälp till detsamma.
Han vittnade under måndagen mot sina egna i rättssalen och menade att det är den 48-årige HA-kopplade torpeden som varit pådrivande i hela händelseförloppet.

"Började misshandla honom"

Den yngre mannen menar att han själv följde med utan att veta vad som skulle hända.
– Han blir bara ombedd av 48-åringen att möta honom för att vara med vid en diskussion. Han kände inte till att det skulle vara våld eller liknande, sa mannens advokat Jan Elgemark under rättegången.
Det var i Askim som misshandeln och det misstänkta bortförandet startade.

– När vi kom fram gick (48-åringen) ut och slog sönder bilrutan. Sedan drog han ut Anton ur bilen och började misshandla honom. Jag gick ut ur bilen och ställde mig bredvid. Jag utdelade ett slag mot Anton. Han drog in han i bilen och jag stängde dörren efter, säger den tidigare Red & White Crew-medlemmen.

"Tar upp en kniv"

Efter händelsen vid Askim har Anton förts till Sisjön, i närheten av en badplats.
– När vi kommer fram i Sisjön står han redan utanför bilen, sa den tidigare Red & White Crew-medlemmen om 48-åringen och fortsatte:
– Han ber mig att vi ska gå upp till skogsplätten. Där fortsätter han misshandla honom. När Anton faller ner tar han upp en kniv som han hugger Anton med.
Åklagaren frågade mannen vad han tänkte efter att de lämnat Anton liggandes med ett knivhugg i låret.
– Förmodligen att han hade dött.
48-åringen och den medåtalade kvinnan befann sig i en annan sal under förhöret med den yngre mannen. Det för att mannen upplever en hotbild.
– Han vågar inte berätta fullständigt när övriga åtalade och åskådare finns i salen. Det kan skada honom själv, har advokaten Jan Elgmark sagt.
http://www.expressen.se/gt/han-pekar-ut-hells-angels-torpeden/

Bandidosbossen om våldet och samvetet

Han tillhör enligt polisen Bandidos toppskikt i Europa.
I sex år satt Mehdi Seyyed, 41, inlåst på Sveriges säkraste fängelseanstalter, efter att ha beordrat två bilbomber som detonerade i Göteborg 2006.
I Kumlabunkern påbörjade Seyyed sin debutroman.
För GT berättar nu Bandidosledaren om boken, samvetet, fängelsestraffen – och våldet.
– Mitt samvete är rent – de personer jag gett mig på har förtjänat det.

Enligt polisen fungerar Mehdi Seyyed sedan ett par år som ”sargento de armas” – ansvarig för säkerhet och vapen – för Bandidos i hela Europa. Lars Öjelind, kommissarie och gängexpert på dåvarande Rikskriminalpolisen, sa i samband med att Seyyeds nya roll blev känd:

– Har man blivit utsedd till det på Europanivå, då är det högt.
Seyyed har dömts till fängelse sex gånger sedan han kom till Sverige från Iran 1989.
Senast 2009 dömde hovrätten honom till sju års fängelse för anstiftan till försök till grov misshandel. Fallet gällde de två bilbomber som detonerade i Göteborg tre år dessförinnan. En på Storgatan och en på Hisingen. Den ena måltavlan var enligt rätten en taxichaufför som tidigare vittnat mot Seyyed. Den andra var en vaktchef på en Avenykrog som hamnat i onåd med Bandidos.

Båda överlevde sprängattentaten.
Mehdi Seyyed avtjänade sex och ett halvt år i Kumlas respektive Halls högsäkerhetsbunkrar. Det var i Kumlabunkern som hans nyss släppta bok "Mammas son banditen" började växa fram.

Familjen försökte övertyga Seyyed

GT träffar Mehdi Seyyed, 41, på ett hotell i centrala Göteborg.
– Jag ville skriva och berätta om hur det går till. Vad det är som gör att man kan bli så förbannad och vansinnig att man går och skadar en person, säger Mehdi Seyyed.

Boken handlar om familjen Seyyeds bakgrund i Iran och om hur den yngsta sonen Mehdi kommer till Sverige 1989 och blir tungt kriminell. Hur våldet i hans umgänge trappas upp och hur Seyyed till slut, kring millennieskiftet, låter det ta över.

Men också hur familjen desperat försöker övertyga honom att byta spår.

– Ända sedan jag kom till Sverige har jag varit en buse. När jag kom ut från mitt första fängelsestraff 1999 var det mycket gnäll från morsan. Jag sa till henne: Det är inga problem, jag ska ändra på mig och bli lugn och fin, säger han och fortsätter:

– Och jag gjorde ett försök. Jag rakade av mig skägget, började jobba, tog på mig finkläder. Men det var inget liv för mig. Att jag blivit som jag blivit är inte min familjs fel och det är inte samhällets fel. Det är ingens fel. Det är mitt val.

"Den som är med i klubben måste följa reglerna"

Boken är en roman. Seyyed vägrar avslöja, inte ens för advokaten Arash Raoufi som är medförfattare, vad som är sant och inte. Han säger att han skrivit så nära sanningen som möjligt "utan att bli stans största golbög", alltså tjallare.
Ordet "Bandidos" förekommer inte i boken. Mc-klubben kallas något annat. Under intervjun vill Seyyed inte diskutera Bandidos utöver att han bekräftar sitt medlemskap. Han tycker att bilden av Bandidos som en kriminell organisation – den definieras så av svensk polis – är felaktig.
Att Bandidos är en så kallad enprocentsklubb, vilket syftar på den procent av motorcyklister som inte lyder lagen, förklarar han med att det var annorlunda "för 50 år sedan när de satte 1 %-märket".
Seyyed bekräftar däremot sin egen historia av våld.
– Om jag och ett par av mina vänner gör sådant har det inte med klubben att göra. Mina största busvänner är utanför klubben. Den som är med i klubben måste följa reglerna och många av mina vänner skulle aldrig klara det.
Vilka är de reglerna?– Det får du veta om du blir medlem.
Hur känner du kring de människor som du utsatt för våld?Mehdi Seyyed svarar efter en stunds tystnad:

Mehdi Seyyed: "Aldrig gett mig på en oskyldig"

– Säg att du blåst mig på 50 000 kronor. Då kommer jag att vilja ha mina pengar. Om du inte vill ge mig dem eller inte har dem går du till polisen. Vad säger du? Att du blåst mig och inte vill betala, eller att jag försöker tvinga dig?
Seyyed forsätter:
– Förmodligen det sistnämnda. Säg så här: Jag har aldrig gett mig på en oskyldig människa. Mitt samvete är rent – de personer jag gett mig på har förtjänat det.

Du är dömd för att ha beordrat två bilbomber som detonerade i Göteborg. Där kunde allmänheten ha kommit till skada.
– Hur ska jag säga för att det inte ska tolkas fel… Den händelsen som jag dömdes för… Nej, det får du veta i bok nummer två.
Du var på väg att säga något?– Jag har avtjänat mitt straff. Jag sitter inte och säger att jag inte hade något med det att göra, eller att den eller den personen gjorde det ena eller det andra. Jag vill inte avslöja för mycket om det där alltså.
Vem avgör vem som är "oskyldig"?– Det är det som skiljer dig och mig. Du har en uppfattning och jag har en annan. Vissa som läser boken kan förstå, medan andra tycker: ”Hur fan kan en människa någonsin göra så här?”. Jag kanske har fel, mitt sätt att tänka kanske är fel. Det är upp till läsaren.

Vägrade träffa sonen i fängelset

En stor del av ”Mammas son banditen” handlar om Mehdi Seyyeds familjs försök att få honom att byta liv. Nu har Bandidosledaren en egen son, som föddes 2005.
När sonen föddes avtjänade Seyyed ett 18 månader långt fängelsestraff efter att ha dömts för utpressning.
– Jag vägrade träffa honom i ett besöksrum för första gången. Jag väntade tills jag fick permission och när jag fick träffa honom grät jag bara. Det går inte att beskriva känslan, säger Mehdi Seyyed och formar armarna som om han höll i ett spädbarn.

"Det finns en gräns"

Sedan dömdes han i bilbombshärvan och missade ytterligare sex och ett halvt år av sonens uppväxt. Seyyed beskriver det som att han ”kom ut och hade en son som var tio år och som jag inte kände igen.”
Hur ser du på framtiden och risken att åka i fängelse igen – och missa ytterligare delar av din sons liv?– Självklart älskar jag min fru och mitt barn och tänker göra allt för att vara med dem. Men jag har mina principer och dem tänker jag inte bryta.
Vilka är de principerna?– Det håller jag för mig själv. Jag ska inte säga att jag blivit Jesus son eller något, jag är fortfarande Mehdi. Jag ska fylla 42 år och har inte ändrat mig hittills – jag kommer inte att ändra mig nu.
Han fortsätter:
– Jag tänker en gång extra på vad jag gör nu och försöker undvika vissa saker. Samtidigt kommer jag aldrig springa till fabror aina (polisen) och säga att jag har problem. Det kommer jag aldrig göra i hela mitt liv.
Du menar att du hanterar dina problem själv i stället för att blanda in polisen?– Jag försöker undvika problem. Men det finns en gräns. Går det över gränsen så går det över gränsen.

Mehdi Seyyeds två senaste år

Så här har Mehdi Seyyed spenderat sina senaste två år – från att han släpptes från Kumlabunkern till att han släppte boken "Mammas son Banditen."
MARS 2014: Varnas av fängelset
I slutet av Mehdi Seyyeds senaste fängelsestraff kan GT avslöja att Bandidosledarens aggressiva uppträdande inne på fängelset lett till att han fått flera varningar av Kriminalvården. Bland annat ska Seyyed ha sparkat sönder en kaffemaskin, hotat medfångar och försökt organisera en fängelsestrejk.
JUNI 2014: Släpps på fri fot
Sommaren 2014 släpps Seyyed från Kumlabunkern efter att ha avtjänat straffet gällande bilbomberna i Göteborg. I samband med att han släpps fångas Mehdi Seyyed på bild när han möts av vänner såväl som medlemmar i Bandidos och undergrupperingen X-team. De tar varandra i hand och klappar varandra om ryggen innan de lämnar Kumlaområdet i kortege.
SEPTEMBER 2014: Får ny topproll i Bandidos
Lars Öjelind, gängexpert på dåvarande Rikskriminalpolisen, bekräftar för GT att Mehdi Seyyed har fått en ny topproll inom Bandidos. Hans nya titel lyder "sarganto de armas" på Europanivå, det vill säga Bandidos nationella och internationella säkerhetsansvarige.
– Har man blivit utsedd till det på europanivå då är det högt, säger Lars Öjelind.
DECEMBER 2014: Stoppas med falsk polisbil
Polisen stoppar en falsk polisbil – som Bandidosledaren Mehdi Seyyed visar sig köra. Men han fick klartecken att köra vidare och någon anmälan upprättades aldrig.
– Vi har inget lagstöd för att ingripa. Det är bara att acceptera, säger kommissarie Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen.
MARS 2015: Leder fortfarande Bandidos Göteborg
För ungefär ett år sedan kom uppgifter från polishåll att Mehdi Seyyed fortfarande styr Bandidos i Göteborg. Paavo Honkavaara på Länskriminalpolisen i Västra Götaland bekräftar för GT:
– Han har kvar sin position som ledare för Göteborg i alla fall.
JANUARI 2016: Skriver ny bok
GT kan berätta att Bandidosledaren Mehdi Seyyed är aktuell med en ny bok, som till stora delar är skriven inne på Kumlabunkern. Han skriver den tillsammans med sin advokat Arash Raoufi. Anne Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet, säger:
– Det finns många saker som jag kan tycka är olämpliga men som för den saken skull inte ryms inom vår jurisdiktion, så att säga, som vi följer och rättegångsbalken, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet.
MARS 2016: Släpper boken
Mehdi Seyyeds bok "Mammas son Banditen" har nu släppts. I samband med det ger han för första gången i en intervju och berättar i GT om boken, fängelset, våldet och familjelivet.
http://www.expressen.se/gt/bandidosbossen-om-valdet-och-samvetet/