fredag 16 oktober 2015

Med förflutet som toppnamn i mc-gängen Outlaws och Bandidos har han nu tillsammans med två journalister skrivit boken "Bad standing" om livet i den undre världen.

Bordelldrift, knarkhandel och utpressning hörde till Sørensens vardag.
I dag lever han med så kallad bad standing efter avhoppet från Bandidos.
– Syftet med boken är att varna unga män att ge sig in i de här miljöerna, säger författaren och journalisten Carsten Norton.

Danske Mick Sørensen ägnade 35 år av sitt liv åt kriminalitet i olika former. Samtidigt som han hade ett vanligt jobb, som tv-installatör, höll han på med indrivning, sålde anabola steroider, drev bordellverksamhet och organiserade narkotikahandel.
Ett bisarrt dubbelliv som till slut ledde till framträdande positioner i Outlaws och Bandidos.
Som avhoppad gängmedlem har Sørensen nu, inte utan risk för egen hälsa, berättat om livet i mc-klubbarna för de danska journalisterna Carsten Norton och Miki Mistrati. Det blev underlaget till boken "Bad standing - en eks-rockerpræsident bryder tavsheden" som nyligen gavs ut i Danmark.

Möten på hemliga platser

Carsten Norton, kriminalredaktör på tidningen Ekstrabladet, förklarar i en kommentar till Kvällsposten varför de ville skriva en bok om Mick Sørensen:
– Det är såvitt vi vet första gången en tidigare president från två av världens största mc-klubbar träder fram med namn och ansikte och berättar öppet om sitt förflutna.
– Boken handlar om baksidan av gängens ryggemblem. Och det är Mick Sørensens uttalade förhoppning att han genom att berätta kan avskräcka unga män från att gå med i mc-gängen.
Eftersom Sørensen har ett pris på sitt huvud sedan han lämnade gänglivet, blev det många möten på hemliga platser i både Danmark och Norge innan boken var klar.
– Såvitt vi vet lever han under jorden i dag och väntar på att avtjäna ett fängelsestraff för ett narkotikabrott, uppger Carsten Norton.

Rekryter fick göra smutsjobben

Officiellt förbjuder klubbar som Bandidos medlemmarna att ägna sig åt kriminalitet i gängets namn. Men enligt Mick Sørensen är brottslighet djupt förankrad i verksamheten.
I boken berättar han om sina år i Outlaws och Bandidos i Norge. Det handlar om hur han drog in pengar till lyxbilar, motorcyklar och ett liv i sus och dus. Men det handlar också om baksidan: vapen, våld, svek och tungt knarkmissbruk.
I Outlaws ansvarade Sørensen bland annat för rekrytering av nya medlemmar. Ett jobb som gav honom personliga fördelar. Det var "rekryterna" som fick göra smutsjobben och ta riskerna när Sørensen gjorde sina narkotikaaffärer. Han tjänade pengar och minimerade risken att åka fast.
Sørensen beskriver de så kallade enprocentklubbarna som en pyramid där medlemmarna i toppskiktet skor sig medan provmedlemmarna i botten utnyttjas cyniskt och sätts i skuld till klubben.
Enligt Mick Sørensen kunde det gå till så här: Han erbjöd en provmedlem ett parti narkotika, hasch eller tyngre droger, att sälja vidare. När provmedlemmen vant sig vid snabba pengar prackade Sørensen, som ett tag var president i Outlaws, på honom mer narkotika än han hade råd till. På det viset stod "rekryten" i skuld och blev mer lojal mot klubben.

Skulle statuera ett exempel

Sørensens verksamhet innebar också många våldsamma handlingar. Vid ett tillfälle skulle han statuera ett exempel mot en person som var skyldig pengar. Sørensen använde sin kniv och skar av lilltån på den skuldsatte.
I ett av bokens kapitel minns expresidenten hur han i berusat tillstånd försökte strypa sin egen lillebror inför ögonen på brorsonen. Han fick ett utbrott över en bagatell och tog ett grepp runt halsen på brodern och drog åt. Till slut släppte han taget, men det var nära. Efteråt var han ångerfull.
I en webb-tv-intervju med Ekstrabladet hävdar Mick Sørensen, i telefon från hemlig ort, att han slogs mot sitt eget samvete när han begick våldsbrott.
– Varje gång jag hade misshandlat någon så hade jag ju mest lust att hjälpa honom upp efteråt, så jag har hela tiden haft en konflikt inom mig själv.
Efter tiden i Outlaws bytte Mick Sørensen sida och gick över till rivalen Bandidos. Planen var att han skulle tas upp av en Bandidosavdelning utanför Helsingborg i Sverige. Sørensen körde dit i början av 2010 och träffade dåvarande Europapresidenten Jim Tinndahn i klubbhuset i Råå.
Sörensen fick sina klubbdekaler och lanserade en idé om att starta en Bandidosavdelning i Norge. Han hade imponerats av Tinndahn och hans bättre organiserade och mer (jämfört med Outlaws) hierarkiskt styrda klubb.
Det blev klartecken till Norge där Sørensen verkade fram till sitt avhopp 2013.

Gjorde upp affärer på biograf

I boken ges också en inblick i hur han agerade när knarkpartier och kontanter skulle utväxlas. Mötesplatser avtalades aldrig i mobiltelefon och han tog för vana att åka kollektivt för att skaka av sig eventuell övervakning.

Ofta kunde affärerna göras upp inne på en biograf eller i ett varuhus mitt på dagen.
Sørensen använde heller aldrig kreditkort eller bank på nätet i sina affärer. Det var kontanter som gällde, och ex-presidenten beskriver hur det ibland var svårt att hitta någonstans att gömma alla sedelbuntar.
För två år sedan bestämde sig Mick Sørensen för att lägga livet i mc-gängen bakom sig.
Han hade dömts till fängelse i ett år och tio månader för narkotikabrott.
Sørensen ansökte om att få komma med i ett så kallat exit-program för avhoppade gängmedlemmar. Efter 14 månaders väntan blev han antagen.
http://www.expressen.se/kvallsposten/hoppade-av-bandidos--nu-slapper-han-bok/

Bad standing









tisdag 13 oktober 2015

Sparkad MC-ledare får fängelse för sexbrott

En man i 40-årsåldern som tidigare var en framträdande person i gängkriminaliteten i länet har dömts till en månads fängelse för sexuellt ofredande mot en ung flicka. Offret tilldöms dessutom ett skadestånd om 30 000 kronor. Mannen nekar till brott men medger viss fysisk kontakt.

Den dömdes mannen har varit engagerad i organiserad brottslighet under många år men har också drivit flera företag. Han driver även nu egen verksamhet.

För några år utsågs han till en ledande position i ett framträdande kriminellt närverk. Det upphörde när han och flera av hans kamrater i nätverket greps och dömdes för omfattande ekonomisk brottslighet. I brottsligheten hade den dömde engagerat också tidigare partners, föräldrar till de egna barnens lekkamrater och andra ostraffade personer. Vilket ledde till att han sparkades ur nätverket.
 
Själv dömdes mc-ledaren till flera års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.
De sexövergrepp han nu döms för inträffade ett halvår efter frigivningen från det nämnda straffet. 40-åringen och offret sov över i samma lägenhet. På morgonen bad mc-ledaren att få krama om offret när hon låg kvar i sängen. Sen hon gått med på det utsattes honför vad som nu bedömts som sexuellt ofredande.

Hennes berättelse får stöd av vad offret strax efteråt berättat för två kvinnor i sin bekantskapkrets samt av en kvinna som hört mc-ledaren berätta att han "gjort något jättedumt". Mc-ledaren har nekat och hävdar att offret haft skäl att förtala honom, men rätten bedömer hennes uppgifter "överlägsna" mc-ledarens.
http://www.dalademokraten.se/dalarna/falun/sparkad-mc-ledare-far-fangelse-for-sexbrott

12 personer dödades i det blodiga mc-kriget

Bullshit och Hells Angels förde en blodig kamp mot varandra i Danmark under många år. Båda ville vara det dominerande gänget.

Tolv personer dödades i mc-kriget som pågick under första halvan av 1980-talet.
– Vad som hände mellan Bullshit och Hells Angels var en föregångare till vad som skulle hända mellan Hells Angels och Bandidos, säger försvarsadvokaten Thorkild Høyer till Ekstrabladet.
Men efter mordet på Bullshit-ledaren Henning Norbert Knudsen, kallad "Makrillen", tog konflikten en annan vändning.

Mc-klubben Bullshit bildades 1979 och hade sitt högkvarter på Amager utanför Köpenhamn. Året därpå bildades den danska avdelningen av Hells Angels. En av grundarna var Jørn Jønke Nielsen, mannen som sedan skulle meja ner Bullshit-ledaren "Makrillen", Henning Norberg Knudsen, med sjutton skott en vårdag 1984.
De rivaliserande klubbarna kämpade i flera år om att vara det ledande mc-gänget i Danmark. Det var en blodig strid med många offer.
I maj 1984 var Bullshit-presidenten Henning Norbert Knudsen, även kallad "Makrillen", på väg att åka till Christiania med sin fru Pia Soldthved Larsen. Hon är i dag känd som en av deltagarna i danska Robinson.
Paret skulle sälja hasch i Christiania och gick ut för att sätta sig i bilen som stod parkerad på Agerlandsvej på Amager. Dagen innan hade de firat sin fyraåriga bröllopsdag. Tidningen Berlingske har berättat att paret känt sig stressade sedan en tid, eftersom kampen mellan mc-gängen hårdnat och vardagen var präglad av våld.

På andra sidan vägen stod en skåpbil. Plötsligt öppnades sidodörren och en man med ett maskingevär sprang ut i riktning mot parets bil.
– Först trodde jag att det var någon som skojade med oss för han vinglade så från sida till sida. Men plötsligt hörde jag skott och blev väldigt rädd. Jag kastade mig ut ur bilen och kände en smäll i ryggen. Jag trodde först att jag var träffad men det var antingen dörren eller Henning. Jag kröp in bakom bilen och låg där helt stilla medan han sköt. Det hela gick mycket snabbt, har Pia Soldthved Larsen berättat för Berlingske.
Pia, som var 22 år när mordet inträffade, flydde och tog skydd inne i en bil där det satt en kvinna. Pia såg i sidospelen hur skytten försvann från platsen på cykel. Hon kontaktade polisen och mc-klubben Bullshit och gick sedan tillbaka till brottsplatsen där hennes make hängde ut ur bilen alldeles blodig.
Pia har sagt till Ekstrabladet att hon kände igen gärningsmannen. Det var en person hon sett tidigare och hon kände framför allt igen hans ljusa hår.

Det var HA:s Jørn Jønke Nielsen.
Han lyckades gömma sig i en stuga utan att polisen kunde hitta honom, trots en intensiv jakt. Han ska sedan ha tagit bussen till Paris med falskt pass och han levde under jord i nästan fyra år, efterlyst för mordet på "Makrillen", skriver Ekstrabladet.

Knappt ett år efter mordet åtalades fyra Hells Angels-medlemmar för delaktighet i mordet och för att ha hjälpt Jønke att fly. En man dömdes till tolv års fängelse, en annan till sju års fängelse.

Den våldsamma konflikten mellan mc-klubben Bullshit och Hells Angels skördade tolv dödsoffer från 1980 till 1986, enligt Ekstrabladet. De flesta som dödades var medlemmar i Bullshit. Så bland annat efter mordet på "Makrillen" tog gruppen som en konsekvens av morden initiativ till att mc-kriget skulle avslutas. Ekstrabladet skriver att klubbens president Michael Linde ringde till Hells Angels klubbhus och förklarade att kriget var över.

Bullshit hade lagts ner och medlemmarna hade bränt sina västar.
Inte förrän 1988 dök Jønke upp i Danmark igen efter att ha gömt sig både i Frankrike och Kanada. Han anhölls direkt av polisen och dömdes året därpå till 16 års fängelse. Han erkände att han dödat "Makrillen" och gav även en utförlig beskrivning av hur mordet hade gått till, berättar Ekstrabladet.

I en intervju med Ekstrabladet 2004 förklarade Jønke att han inte direkt ångrade vad han hade gjort.
– Jag fick en dom, och domaren sa ingenting om att jag behövde ångra mig. Det handlade om en man som hade varit ute efter att slå ihjäl mig och de mina. Han var själv beväpnad och deltog i ett krig.
Sedan kan man diskutera om det var så smart. Men det hör till historien att vi var i 20-årsåldern, och det var begränsat hur kloka vi var då, sa han till tidningen.

Jønke använde tiden i fängelset till att bland annat skriva sex böcker, tre självbiografier och tre romaner. Han var både under och efter fängelsestraffet talesman för Hells Angels. Han höll också föredrag om sitt liv.

I samband med att det danska folketinget skulle arbeta med ett lagstiftningspaket om kampen mot den organiserade brottsligheten bestämdes att Jønke skulle få tala inför utskottet för rättsliga frågor. Men det blev aldrig av, på grund av att ett nytt mc-krig blossade upp efter att en Bandidos-medlem skjutits till döds vid Köpenhamns flygplats. I samband med detta blev Jønke utsatt för ett mordförsök. Två män trängde sig in på Jyderup delstatsfängelse i juni 1996 och sköt 29 skott mot Jønkes celldörr.
Jønke släpptes när han avtjänat två tredjedelar av straffet.

Medan Jønke var i landsflykt hade "Makrillens" fru Pia gått omkring beväpnad för att skydda sig själv, har hon berättat för Berlingske. Hon kände sig jagad eftersom hon sagt till polisen att det var Jønke hon sett vid mordtillfället.

– Jønke krossade mitt liv, sa hon i en intervju med tidningen.
Pia sedan lämnade mc-miljön, men berättar för Berlingske att hon har regelbunden kontakt med "Makrillens" familj.
http://www.expressen.se/kvallsposten/12-personer-dodades-i-det-blodiga-mc-kriget/

En västsvensk provmedlem i Bandidos döms till fängelse efter att ha hotat sin medelåldriga svärmor i en tvist om pengar.

Kvinnan uppger att mannen riktade en pistol mot henne och att dottern sedan uppmanade henne att inte anmäla händelsen.
Om hon anmälde skulle hon få hela klubben på sig.
- Det kändes som kolsyra i hela kroppen, säger den medelålders kvinnan till polisen.

Svärmodern, som är i femtioårsåldern, berättar i förhör hos polisen att hon inte gillat dotterns val av pojkvän, en man som under många år funnits i miljön runt det kriminella mc-gänget Bandidos och dess supportergrupp X-team. I dag är han provmedlem i Bandidos.
Och känslorna från svärmodern verkar besvarade.
En tidig morgon i början av maj i år vaknade kvinnan av att det ringde på dörren. Hon gick till ytterdörren för att se efter vad som var på gång och såg då att Bandidosmannen stod utanför.

Vågade inte anmäla

Han krävde, enligt kvinnan, att få komma in i huset för att prata med hennes man, vilket hon vägrade. Då ska Bandidosmannen ha blivit arg och, enligt kvinnan, tagit fram en pistol och riktat den mot henne med orden:
– Han kanske bryr sig om han får den här instucken i käften?
Svärmodern berättade under rättegången att hon in i det sista inte visste om hon skulle göra en polisanmälan eller inte. Dottern hade bland annat, enligt kvinnan och hennes man, vädjat om att hon inte skulle göra någon anmälan för att de då "skulle få hela klubben på sig". Men drygt två månader efter händelsen gjordes ändå en anmälan.

Flyttat runt

Svärmodern och hennes man beskriver hur de efter det valt att bo på olika adresser på grund av rädsla för vad som ska kunna hända.
- Direkt efteråt kändes det som kolsyra i hela kroppen, säger kvinnan i förhör.
Bandidosmedlemmen nekar helt till anklagelser. Han menar att flickvännens mamma och man drivs av en ovilja mot honom och att det förklarar anmälningarna.
Vid en husrannsakan hemma hos Bandidosmannen påträffades en skjutklar pistol med tre kulor i magasinet och en kula i loppet. Dessutom fann polisen dopingpreparat.

Fängelse

Tingsrätten dömer Bandidosmannen till ett år och två månaders fängelse för två fall av hot, för vapenbrott och dopingbrott. Men tingsrätten kommer fram till att det inte är helt klarlagt om han haft med sig ett vapen vid händelsen utanför svärmoderns dörr.
Bandidosmannen har tidigare dömts för en rad våldsrelaterade brott, såsom grov misshandel, människorov hemfridsbrott och övergrepp i rättssak.
I november ska han upp i ett annat mål där han står åtalad för en misshandel i Alingsås tillsammans med en av de ledande Bandidosmedlemmarna på Europanivå. I den förundersökningen framgår att den nu dömde för hotet mot svärmodern är provmedlem i Bandidos MC Karlstad.
http://www.expressen.se/gt/bandidosman-hotade-svarmor---far-fangelse/

Mc-gänget Outlaws kördes ut. Nu byggs lokalerna om till flyktingboende för ensamkommande barn.

I två veckor höll mc-gänget till i fastigheten och de hade till och med spikat upp sitt emblem på byakrogens vägg. Vellinge kommun betalade drygt 10,5 miljoner kronor för Gessie byakrog.
http://blogg.sydsvenskan.se/harivellinge/2015/10/02/byakrog-blir-asylboende/

Det dödliga gängvåldet ökar i storstäderna. Och de blir allt svårare att lösa. Bara Göteborg har 20 olösta gangstermord sedan 2010.

Endast runt 25 procent av alla gangstermord klaras upp enligt poliser och forskare Kvällsposten har talat med.
Jämförelsevis klaras drygt 80 procent av de övriga morden upp.
– Mord inom familjen och överfallsmord klaras ofta upp. Där har vi exempel på Ida Johansson och snart Lisa Holm, säger Mikael Rying, expert på grova våldsbrott.
Han har varit med och tagit fram en rapport för polisens räkning. Där kan man se en tydlig utveckling av ouppklarade gangstermord.

109 skjutningar 2013

Efter att ha ökat uppklarningen under 00-talets fem första år har trenden vänt. Samtidigt har just det dödliga våldet i storstäderna ökat.
– Huvudförklaringen är att mord har ökat så pass mycket, säger Mikael Rying.
Bara Göteborg drabbades av 109 bekräftade skjutningar under 2013:
- Två män, en född 1985 och en född 1996, sköts ihjäl i Biskopsgården på en plats som är känd för narkotikahantering.
-  Två månader senare försvinner en man född 1992 i Gårdsten. Enligt polisen är det högst sannolikt att han har blivit mördad i en konflikt mellan två rivaliserande gäng.
- Drygt en vecka senare mördas en man som tillhör det så kallade Bergsjögängets äldre falang. Även det mordet ska ha sin grund i en pågående gängkonflikt.
En förklaring från polisens sida är en ökad vapenhantering i Sverige. Och just skjutvapen ligger bakom de allra flesta av de 21 gangstermorden i Göteborg under de senaste fem åren - varav 20 är olösta.
– Det är inte stora busslaster som kommer in utan det kommer några i taget, främst från Balkan. Vi ser en ökning av illegala vapen, säger Mikael Rying.

"Ser en snabb förändring"

Men det finns även andra faktorer som gör att det dödliga våldet ökar. Tidigare var det främst mc-gäng som Bandidos och Hells Angels som polisen behövde hålla koll på. Det var och är kriminella verksamheter med en klubblokal.
Nu är gängen mer löst sammansatta utan en fast adress.
– Vi ser en snabb förändring. Man kan snabbt byta grupperingar och bli skjuten bara för det.
Vad finns det för fler motiv till en dödsskjutning?
– Det kan vara allt från att markera narkotikarevir till ren och skär svartsjuka. Det kan också vara rena bagateller som bråk om en tatuering. Saker som inte står i proportion till brottet.
Men det finns fler faktorer till att det i Göteborg är 20 stycken olösta gangstermord de senaste fem åren.
Dels är det svårt att hitta bevis, dels kan vittnen ändra sin version i en huvudförhandling.
– Det är en av frågorna vi måste arbeta hårdast med, vittnesskyddet.
Varför vågar många inte vittna i rättegångssalen?
– Det handlar dels om lojalitet mot den känner den inblandade. Men det handlar också om rädsla, säger Mikael Rying och fortsätter:
– Sverige är ett litet land – inte som USA. Man kan känna rädsla för att själv bli drabbad.
Samtidigt kan en del av de uppmärksammade gangstermorden få sig en lösning den närmaste tiden.
I Göteborg sitter nu flera personer häktade misstänkta för inblandning i gängskjutningen på restaurang Vår krog och bar i Biskopsgården. Mål för den attacken var ledande personer i ett av de kriminella gängen på Hisingen.

Inte haft tillräcklig bevisning

Samtidigt sitter personer häktade för inblandning i mordet på en släkting till en av de utpekade gängledarna på Hisingen. Men åklagaren som leder förundersökningarna i de två målen har varit mycket försiktig med att dra några förhastade slutsatser.

– Det återstår så mycket av arbete i de här utredningarna, säger kammaråklagare Johan Udén.
Det sker med vetskapen att i flera av de olösta gängmordsutredningarna har personer gripits eller suttit häktade, men polis och åklagare har inte haft tillräcklig bevisning för fällande domar.

Fortfarande pågår också utredningen av den spektakulära sprängningen av en bil i Torslanda. Där dog fyra personer, däribland en fyra-årig flicka, men det är inte klarlagt om det rörde sig om ett planerat attentat eller om en olyckshändelse där någon eller några i bilen förde med sig sprängmedel.
Ett gängrelaterat mord har lett till fällande dom. Det rör ett mord i Bergsjön där vice presidenten för Original gangsters dömdes.
http://www.expressen.se/gt/gt-granskar/fem-ar--20-olosta-gangstermord/

Brian Sandberg är en av få som varit medlem både i Hells Angels och Bandidos. Nu vill han lämna den kriminella världen – och bli lärare.

Brian Sandberg, 49, som varit medlem i både Hells Angels och Bandidos, ska nu skaffa sig ett vanligt liv. Drömyrket: Att bli lärare.
– Jag är bra på att arbeta med unga människor på glid, säger han till Ekstrabladet.

Brian Sandberg är en av få i mc-miljön som varit med i båda de kriminella klubbarna som periodvis legat i krig med varandra.
Men nu överväger han om han ska gå med i något av polisens exitprogram, ett projekt som vänder sig till personer som ingått i ett gäng och kan ha svårt att finna sig tillrätta i ett valigt liv.

Gått igenom tuff behandling

I mars sparkades han ut ur Bandidos, han har alltså tidigare även varit medlem i Hells Angels och han har suttit i fängelse för knarkbrott.
Men nu är det slut med kriminaliteten. Det var ett löfte som han avgav när han hoppade av HA också, fast då dök han efter bara några månader upp i en ny mc-klubb.
Men den här gängen är det på riktigt, säger han. Åren som har gått har förändrat honom och han är inte längre "dum nog" för att ingå i ett mc-gäng. Dessutom har han gått igenom en cancerbehandling, en upplevelse som gjorde honom till en annan människa.

Jobbat med unga

Lärare är att ett yrke som han kan tänka sig.
– Min dröm är att arbeta med utsatta unga. Försöka få dem på rätt köl, säger Brian Sandberg i Ekstrabladet.
Han har tidigare jobbat med unga men då var det i kontroversiella AK81, Hells Angels kritiserade satsning på att locka in unga i verksamheten. Frågan är om danska skolmyndigheter anser att Sandberg är rätt person att fostra unga.
– Jag är bra på att arbeta med unga på glid, som behöver input. Jag tycker själv att jag skulle kunna vara bra på att få unga i den kategorin på rätt köl. Jag är ju ute ur miljön nu, säger han.

Behöver inte utbildning

Någon formell utbildning varken har han eller anser sig behöva, säger han till Ekstrabladets reporter Sune Fischer.
– Det räcker med mitt namn. Och jag har fått min utbildning på gatan. Det måste räcka mer än väl. Det ger mig en bra grund att förstå unga med problem, säger Brian Sandberg.
http://www.expressen.se/kvallsposten/var-med-i-bandidos-och-ha--vill-bli-larare/

Høyesterett: Hells Angels får beholde «festningen»

Høyesterett har nå besluttet at Hells Angels får beholde «festningen» sin i Oslo.

Påtalemyndigheten forsøkte å innkreve huset - bedre kjent som «festningen» - til Hells Angels i Strømsveien i Oslo til fordel for statskassa.

Kravet ble først avvist av lagmannsretten. Men påtalemyndigheten anket avgjørelsen inn for Høyesterett.

Rettskraftig dom

Nå har landets øverste domstol enstemmig bestemt at påtalemyndigheten ikke får fremmet saken for Høyesterett, og avgjørelsen er rettskraftig.

Det var i januar 2011 slo politiet til mot Hells Angels hovedkvarter i Oslo - «festningen» i Strømsveien.

Det ble funnet flere skytevåpen som ikke kunne knyttes til enkeltmedlemmer av Hells Angels. Statsadvokaten i Oslo tok seinere ut tiltale mot to selskaper som knyttes direkte til Hells Angels - Capitol Eiendom og Hamcon.

Borgarting lagmannsrett dømte Hells Angels selskapet Capitol Eiendom til en bot på 100.000 kroner. Samtidig slo lagmannsretten fast at Hells Angels fikk beholde «festningen».

Våpnene og ammunisjonen som ble funnet er inndratt.

Fornøyd advokat

Advokat John Christian Elden representerer Hells Angels og har ført saken gjennom hele rettsapparater fra Oslo tingrett til Høyesteretts avgjørelse om ikke la påtalemyndigheten få fremme saken.

- Dette var et ventet og gledelig resultat for rettssikkerheten. Hells Angels er ingen kriminell organisasjon som skal forskjellsbehandles. De skal behandles som alle andre lovlige organisasjoner i Norge, sier advokat John Christian Elden.

Dagbladet har forgjeves søkt statsadvokat Carl Graff Hartmann som har prosederte saken for påtalemyndigheten.

Men etter dommen i Borgarting lagmannsrett kommenterte Hartmann dommen slik:

- Jeg vet ikke hva advokat Elden mener med at Hells Angels ikke er en kriminell organisasjon. Det er et faktum at Hells Angels Oslo ble dømt både i tingretten og lagmannsretten, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann, til Dagbladet i sommer.

Da hadde ikke Hartmann tatt stilling til om han skulle anke avgjørelsen om at Hells Angels fikk beholde «festningen». Statsadvokaten anket dommen, men nå har Høyesterett slått fast at dommen er rettskraftig. I beslutningen heter det:

Høyesteretts ankeutvalg finner enstemmig at det ikke er tilstrekkelig grunn til at ankene blir fremmet for Høyesterett. Ankene tillates derfor ikke fremmet.

 - IKKE KRIMINELL: - Hells Angels er ingen kriminell organisasjon som skal forskjellsbehandles, sier advokat John Christian Elden.
http://www.dagbladet.no/2015/10/13/nyheter/hells_angels/hoyesterett/john_christian_elden/41480050/

 

måndag 12 oktober 2015

Polisen misstänker: Här slog Bandidos till

GÖTEBORG. Här på pizzerian i välbärgade villaförorten Onsala utanför Göteborg ska mc-gänget Bandidos ha pressat småbarnspappan på 250 000 kronor.
– Vi såg din fru och barn i trädgården, dom ska vi ta och du ska få se på, sa en av männen enligt offret som nu lever med familjen på okänd ort.
Nu åtalas två män, varav en framträdande Bandidosmedlem, för försök till grov utpressning.

Den utpressade mannen säger att han hade slagit sig ned vid ett bord på restaurangen i Onsala som han brukar besöka några dagar i veckan när tre män kom fram till honom.
En av männen kände han igen som medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos och denne ska nu ha krävt honom på pengar: Först 250000 kronor, sedan 100000 i en första delbetalning.

"Skulle vilja hugga dig"

För att understryka allvaret i situationen ska Bandidosmannen ha beskrivit offrets villa, nämnt när hans fru och barn var födda och hur det sett ut då de tidigare observerat frun i trädgården.
– Jag har kniv på mig, jag skulle vilja hugga dig nu, ska Bandidosmannen sagt och förklarat att det inte var lönt att gå till polisen.
Men offret valde ändå att anmäla händelsen och att han även tidigare både hotats och krävts på pengar över telefon.

Sökte upp frun

Den utpressade mannens fru berättar för polisen att hon tidigare samma dag hade legat och solat i en vilstol på altanen framför villan i Onsala då två okända män gick nerför vägen.
Det var “två personer som inte stämmer in på övriga i grannskapet”, säger frun till polisen. De var svartklädda, kanske iklädda väst och med långt hår uppsatt i hästsvans.
- De ställde sig och pekade upp mot övervåningen, säger hon och menar att det verkade som att de ville försäkra sig om att verkligen bli sedda av henne.

Grundade Bandidos

Den åtalade Bandidosmedlemmen, som var en av grundarna av organisationen i Göteborg, nekar helt till anklagelserna. Han medger att han träffat småbarnspappan på restaurangen men klassar honom som mytoman. Även den andre åtalade mannen nekar till brott. Han säger att han ringt och förklarat för småbarnspappan hur viktigt det var att betala skulden, men att det var för att upplysa honom om att det han stod i skuld till "livsfarliga personer". Han ser sig själv som ett oskyldigt och ovetande verktyg.
Bakgrunden till skulden, eller den eventuellt påhittade skulden, är inte helt klar. Men småbarnspappan själv kopplar utpressningen till att en arbetskollega överfölls av flera okända män och en tvist om pengar som arbetskollegan haft.

Hällde olja

Vid överfallet, som skedde i en verkstadslokal i Göteborgsområdet, misshandlades kollegan svårt och angriparna avslutade med att hälla en större mängd olja över den blodige mannen.
Kort efter den händelsen, när arbetskamraten låg på sjukhus, ska en man ha sökt upp småbarnspappan på samma verkstad med ett meddelande om att det nu var han som skulle betala.
- Du är på tur, du ska betala, ska besökaren ha sagt.

Koppling till utpressning

Enligt kammaråklagare Ann-Christin Claesson finns det uppgifter som talar för en koppling mellan händelserna.
- Så vitt jag känner till har man ingen person skälig misstänkt i den utredningen. Men det finns saker som talar för en koppling men man kan inte säga att det är samma personer som är misstänkta för det här brottet.
Enligt åklagaren är det bland annat de förtäckta hoten där både frun och mannens barn i förskoleåldern blandas in som gör utpressningsbrottet grovt. Förutom de två nu åtalade så framkommer uppgifter om ytterligare personer i utredningen. En man med band till Bandidos satt tidigt anhållen i utredningen men misstänks inte längre.
– Det är flera som agerat gemensamt i det här, det är ett relativt stort belopp och det har riktats mot familjen, säger Ann-Christin Claesson.

"Stämmer inte"

Den åtalade Bandidosmannens advokat Göran Insulan har begärt en mängd extra förhör med personer som, enligt honom och hans klient, kommer visa att småbarnspappan inte är trovärdig.
– Min klient förnekar och det stämmer inte det som mannen säger, säger Göran Insulan.
Bandidosmannen är tidigare dömd för flera brott, bland annat olaga frihetsberövande.
http://www.expressen.se/gt/polisen-misstanker-har-slog-bandidos-till/

Två medlemmar i Bandidos MC och en från Rock Machine MC frias även av hovrätten för mordförsök.

Offret för attacken i september ifjol var presidenten för Rock Machine MC i Hyllstofta. Han sköts, men överlevde attentatet.

Kort efter händelsen greps, anhölls och häktades en av de ledande medlemmarna i Rock Machine MC för medhjälp till mordförsöket.

Han hade låst upp och släppt in angriparna till Rock Machines klubbhus.
Han hävdar dock att han blev tvingad av två okända män.
Enligt polis och åklagares utredning var dessa två okända män inte särskilt okända, utan medlemmar i Bandidos MC i Helsingborg.

Polis och åklagare trodde heller inte att Rock Machine-medlemmen tvingats, utan var delaktig i mordplanerna.
Samtliga tre friades av Helsingborgs tingsrätt i somras. Och nu kommer hovrätten fram till samma resultat.

– Jag visste att det var besvärligt med bevisläget när det gällde de två Bandidos-medlemmarna. Men omständigheterna var ändå sådana att jag tyckte att det var befogat att pröva tingsrättens friande dom, säger åklagaren Kerstin Eriksson

Det var lite annorlunda med Rock Machine-medlemmen. Han var trots allt på platsen och släppte in männen som attackerade presidenten i Rock Machine.

– Jag hade hoppats på en mer utförlig förklaring till varför han friades, säger Kerstin Eriksson.
Så här efter två friande domar kan man undra om Kerstin Eriksson tänker att något borde gjorts annorlunda i utredningen.

– Det har jag frågat mig själv, men det är små omständigheter som avgör och den miljön är svår. Det var ju en del ovanliga indicier och det är kanske inte helt lätt att säga vilken tyngd de har.
Dock fälls den ene Bandidos-medlemmen för grovt narkotikabrott och döms till tre år och sex månaders fängelse.

Den andre Bandidos-medlemmen fälls för grovt vapenbrott och döms till ett år tre månaders fängelse.
http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/10/06/bandidos-medlemmar-friade-igen-1/

Mc-klubbarna som sätter skräck i Västsverige

Polisen har sedan lång tid tillbaka jobbat aktivt mot mc-gängen – men de är svåra att komma åt.
På senare tid har flera allvarliga brott kunnat kopplas samman med mc-kriminaliteten. Och med hjälp av sina många undergrupperingar kan Hells Angels och Bandidos fortsätta sätta skräck i Västsverige.
– De vaknar och tänker brott och de somnar och tänker brott, säger kriminalkommissarie Sven Lindgren, expert på mc-gäng i region Väst.

Det är Bandidos och Hells Angels som är de två stora mc-gängen i Västsverige.
Båda har förgreningar, i vilka medlemmarna får göra en hel del av grovjobbet. Organisationerna är, enligt polisens mc-expert i region Väst, Sven Lindgren, strängt hierarkiska.
– Det finns regler för hur det är uppbyggt och de följs. Hells Angels och Bandidos är internationella grupperingar. Titta dig om så ser du hur det ser ut i resten av Europa och världen. Där de finns, där finns problemen, säger Sven Lindgren.

Rekryteras från grupperna

Hells Angels har två olika undergrupperingar: Red & White Crew och Red Devils. Det är därifrån moderorganisationerna rekryterar.
– Bandidos har liknande. Där det finns en Bandidos-avdelning finns det alltsomoftast en X-team-avdelning också. Det är multikriminella killar. De vaknar och tänker brott och de somnar och tänker brott, säger Sven Lindgren.

Består gängen mest av unga killar?
– Nja, det kan vara gubbar som en annan. Men när det gäller exempelvis Red & White Crew är medlemmarna inte direkt 50 år, utan de är yngre. För att gå med måste man vara minst 18 år.
En stor del av mc-gängens kriminella verksamhet består av indrivning och utpressning. För några veckor sedan ska en småbarnspappa i Onsala utanför Kungsbacka ha pressats på hundratusentals kronor av två män, varav en är en framträdande Bandidosmedlem.

"Vi jobbar förutsättningslöst"

Utpressning är också ett av de misstänkta motiven till mordet på Anton, 27, i Askim för en dryg månad sedan. En av männen som sitter häktad misstänkt för mord har täta band till Hells Angels-grupperingen Red & White Crew och har tidigare dömts till fängelse för just utpressning och olaga hot.
– Vi jobbar förutsättningslöst för att gå igenom tänkbara orsaker till att de här har hänt och en av dem kan vara att man försöker tillskaffa sig pengar av Anton, säger åklagaren Peter Larsson, som tidigt i utredningen såg kopplingar till mc-kriminalitet.
– Jag noterar att det finns kopplingar till den här miljön, sa Peter Larsson då.
Polisens mc-expert Sven Lindgren:
– På senare tid har det blivit mycket uppmärksammat med indrivningar och utpressningar. Det är en del av det och det gäller både Hells Angels och Bandidos.

Finns det någon rivalitet mellan de båda gängen?
– Nej, för tillfället är det lugnt. Det finns inget som tyder på rivalitet mellan Hells Angels och Bandidos i dagsläget.
Det är inte helt fastslaget exakt hur många som drabbas av brott som kan relateras till mc-gäng. Det kan finnas en rädsla för att anmäla, menar Sven Lindgren.
– Det är klart att det finns ett mörkertal, svar ja. Samtidigt så lever vissa av aktörerna som blir utsatta i samhällets gråzoner.

Hur stor risk är det för gemene man att bli utsatt?
– Man ska aldrig göra affärer med dem eller ha med dem att göra. Då är det en försumbar risk att du ska drabbas. Men blir man utsatt är det bara en sak som gäller: att kontakta polisen.
Sven Lindgren upplever dock att mc-gängens kriminella verksamhet är på samma nivå som tidigare. Han har länge arbetat inom området – och menar att polisen trots allt har situationen under kontroll.
– Det gäller bland annat genom att hela tiden ha det fokuset som vi har här i region Väst. Vi har det under kontroll och det tror jag att de flesta regioner har. Men det gäller att hela tiden jobba aktivt mot dem och att vara medveten om problemet, säger Sven Lindgren.
http://www.expressen.se/gt/mc-gangen-som-satter-skrack-i-vastsverige/

Presidenten som utmanar Hells Angels

På två år har holländaren Henk Kuipers öppnat två nya mc-klubbar i Danmark som konkurrerar med Hells Angels och Bandidos.
Den forne Satudarah-presidenten var själv på plats när No Surrender MC:s första skandinaviska avdelning öppnade - nu finns planer på fler i både Danmark och Sverige.
– När man inte är tillfreds med sin klubb går man vidare till en annan, säger Henk Kuipers till Ekstrabladet.

Klubben är ett av de senaste tillskotten i mc-faunan.
No surrender MC bildades så sent som i februari 2013 i Holland. Men redan nu, drygt två år senare, anses klubben ha tillräckligt många avdelningar för att kunna konkurrera med etablerade klubbar som Hells Angels, Bandidos och Satudarah.
I mitten av september slog No surrender upp sin senaste avdelning, District 26, i Danmark. Namnet anspelar på de kommuner i huvudstadsområdet vars postnummer börjar på 26 som Rødovre, Hvidovre, Glostrup och Brøndby.
På plats i klubbens nya lokal i Brøndby fanns bland annat Europapresident Henk Kuipers.
Han beskrivs som den danska gängvärldens okrönte gudfader. Så sent som 2013 var han på plats i Danmark i egenskap av ett av Satudarah-toppnamn när klubben fick sin första danska avdelning.
För ett år sedan var han Satudarah-president – nu är han i stället Europapresident för No surrender.

Tog med sig 100 man

För Ekstrabladets Sune Fischer berättar Henk Kuipers själv om valet att bryta med klubben.
– Det var en annan typ av brödraskap. Det var ett annat sätt att tänka och ett annat sätt att göra saker. Vi är inte styrda av en person. Vi är en riktig motorcykelklubb utan en ledare som berättar vad alla ska göra, säger Henk Kuipers som också beskriver Satudarah som lite gammalmodig.
När holländaren valde att lämna sin gamla klubb för att bilda en ny tog han med sig ungefär 100 man. Samtidigt avvisar han att No Surrender skulle ligga i konflikt med Satudarah.
– Jag har inget problem med någon, säger han till Ekstrabladet.
Under slutet av sommaren ställde medlemmarna upp för medierna på en bild i det nya klubbhuset – även om vissa av dem valde att vända ryggen mot kameran. Och vid förra veckans öppnande fanns både danska och utländska medlemmar på plats i det industriområde i Brøndby som klubben valt att slå sig ner i.

Presidenten: "Går vidare"

Enligt Ekstrabladet har flera av medlemmarna, precis som presidenten, bakgrund i andra mc-klubbar.
– När man inte är tillfreds med sin klubb går man vidare till en annan. När man inte är tillfreds går man vidare, säger Henk Kuipers till Ekstrabladet.
Bland No surrenders grundare finns också en före detta Hells Angelsmedlem. Medgrundaren blev dock utkastad ur HA i så kallade "bad standing" 2004.
No surrenders danska talesmän har tidigare sagt att District 26 är avsedd att bli klubbens "motherchapter" – ett slags huvudkontor för klubbens skandinaviska förgreningar. Planer finns också på att starta nya avdelningar i både Danmark och Sverige, enligt talesmännen.

Prata med dansk polis

Svensk polis följer noggrant vad som händer på andra sidan sundet.
– Det är otroligt hårt kriminellt belastade personer i Holland som har bildat No surrender, sa Lars Öjelind, chef för underrättelsesektionen vid NOA, svenska polisens nationella operativa centrum, när Kvällsposten pratade med honom tidigare i höst.
Nu är planen att prata med sina danska poliskollegor.
– Vi utbyter även information med andra europeiska kollegor genom Europol. Men vi fokuserar mer på personerna och inte så mycket på gängen.
Om ett nytt mc-gäng vill slå sig in där Hells Angels och Bandidos redan finns kan det förstås leda till bekymmer.
– Kommer de för nära och konkurrerar kan det bli reaktioner från andra gäng. Sådant har förekommit tidigare, säger Lars Öjelind.
– Men jag tycker inte vi har anledning att vara oroliga. Inte som det ser ut nu.
 http://www.expressen.se/kvallsposten/presidenten-som-utmanar-hells-angels/