måndag 16 mars 2015

Hells Angels och supportergruppen Red & White Crew skapade, enligt polisen, kaos på krogar under tatueringsmässan i Trollhättan.

Tatueringsmässan i Trollhättan lockade långt fler än vad man kanske tänkt.
Under mässhelgen cirkulerade ett 40-tal personer från såväl Bandidos som Hells Angels på mässan och på stadens krogar.
Och enligt polisen ska Hells Angels och undergruppen Red & White Crew ha skapat kaos både fredagen och lördagen under krogrundorna.

En man i greps en av dagarna misstänkt för misshandel.

Den årliga tatueringsmässan Tattoo Meltdown höll hov i Folkets hus i Trollhättan i slutet av februari. Men förutom de runt 90 tatuerarna från hela världen som fanns på plats fanns det andra tillresta.
I samband med mässan hade Bandidos prospect chapter Trestad bjudit in Bandidos Sweden till fest. Enligt uppgift från polisen dök mellan 30 och 40 personer med kopplingar till Bandidos och supporterklubben X-team upp på mässan för att sedan dra vidare på ett antal krogar innan de begav sig till sin festlokal.

 

"Support 81"

Men de var inte Bandios som skulle störa ordningen under kvällen – utan deras största konkurrenter Hells Angels. Snabbt efter att Bandidos lämnat de lokala krogarna anlände konkurrenterna. Främst från Red & White Crew, som är en undergrupp till Hells Angels.
Enligt polisen ska de ha ställt till med bråk både under fredags- och lördagskvällen under mässhelgen. På lördagen skedde också en misshandel och en man i 30-årsåldern greps. Vid gripandet hade han en tröja med texten "Support 81" – ett klassiskt HA-supporter tryck.
Det var inte allt för länge sedan som både Bandidos och Hells Angels etablerade sig i Trestad. GT skrev i juli 2013 om den då nya avdelningen Hells Angels Three Town och hur den välkomnades av mc-klubben på internationell nivå. Då berättade polischef Anders Buhlin att mycket folk från HA rör sig längs med Bohuskusten.

 

Ska störa dem

– De rör sig mycket i ute- och krogmiljön. De flesta sköter sig dock så tillvida att de i de flesta fall hänger västen i garderoben, även om det finns de som inte heller gör det, sa han.
Även Bandidos är nyetablerade i området, så sent som i september i fjol välkomnade man på Bandidos hemsida den nya avdelningen Prospect chapter Trestad.
– Det blir en av våra mer prioriterade uppgifter att störa dem, sa Jörgen Nygren, presstalesman vid polisen i Östra Fyrbodal vid etableringen.
http://www.expressen.se/gt/massa-lockade-mc--gang--skapade-brak/

tisdag 10 mars 2015

Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed, 40, stoppades nyligen i en falsk polisbil. Nu säljs det uppmärksammade fartmonstret på Blocket.


Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed, 40, stoppades nyligen i en falsk polisbil.
Nu säljs det uppmärksammade fartmonstret på Blocket.
– Intresset är jättestort, säger säljaren.
Det var en minst sagt paradoxal syn som förra året mötte Göteborgspolisen - gängledaren Mehdi Seyyed bakom ratten på en polisbil. Utryckningsfordonet var inte äkta men trots det väckte händelsen starka reaktioner inom polismyndigheten. Seyyed gavs nämligen klartecken att köra vidare utan att en anmälan upprättades.
– Vi har gjort vad vi kan. Det är bara att acceptera att människor kan leka polis i trafiken, sa kommissarie Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen.

 

"Tio till 20 intressenter"

Bilen ägs inte av Mehdi Seyyed utan av en bilförsäljare som gängledaren enligt uppgift jobbar för. Nu har ägaren bestämt sig för att sälja det till polisbil förklädda hastighetsvidundret, en Nissan GT-R Premium.
– Jag har inte räknat men vi har haft tio till 20 intressenter. Bilen är så gott som såld men jag säljer den inte förrän efter april, säger säljaren som lagt ut en annons på Blocket.
Priset är 599 000 kronor. Värt varenda krona, menar ägaren.
– Bilen är i nyskick. Det är Sveriges snabbaste bil.

 

"Ute efter att provocera"

Det var i slutet på förra året som Mehdi Seyyed - som ingår i Europaledningen för den kriminella organisationen Bandidos MC och som nyligen frigivits från ett långt fängelsestraff för sprängdåd - påträffades i bilen.
På fordonets sidor står ordet "polis" i samma typsnitt som polisen använder och intill sitter myndighetens välkända vapen. Också färgfält och reflexer leder tanken omedelbart till polisens egna bilar.
– Vi tolkar det som att Seyyed och andra är ute efter att provocera, sa en av de poliser som bekämpar den organiserade brottsligheten i Västsverige.

 

Polisen: "Kriminella kan gå till attack"

På grund av en två år gammal dom i Svea hovrätt tvingades polisen låta Bandidos-ledaren passera. En 34-årig kriminell friades efter att ha kört omkring i en Volvo med polisdekaler. Domen slog fast att det visserligen är olagligt att utge sig för att vara polis. Men att bara köra omkring i ett polismålat fordon är inte tillräckligt för att bryta mot lagen.
Trots det avråder polisen allmänheten från att maskera sina bilar till polisfordon.
– Kriminella som inte gillar polisen kan gå till attack. I värsta fall kan det sluta som i Malexander, har Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen tidigare sagt.
En stund efter intervjun med säljaren av bilen kräver han att få läsa hela texten på förhand för att medverka. GT har erbjudit mannen att ta del av sina egna citat.
http://www.expressen.se/gt/bandidosbossen-stoppad-i-falsk-polisbil--nu-saljs-den/

Bandidos-mannen hade redan avsatt ersättningen på 127 000 kronor för en lyxresa till sig och sin son, men nu har åklagaren överklagat ersättningsbeslutet.

Förra veckan vann Bandidos-mannen Brian Sandberg ersättningstvisten mot staten och får 127 000 kronor skattefritt för att ha suttit oskyldigt häktad.
Men nu väljer åklagaren att överklaga beslutet.
"Systemet gör allt för att irritera och förfölja min person", skriver Brian Sandberg på Facebook som citeras av Ekstrabladet.

Bandidos-bossens tystnad kan stå honom dyrt – i alla fall om åklagaren får bestämma.
I förra veckan vann Brian Sandberg ett ersättningsärende mot staten, men än verkar saken långtifrån avgjord.
I samband med ett stor gängrelaterat ärende satt Bandidosmannen felaktigt häktad och ska därför få 127 000 danska kronor i ersättning för tiden han suttit frihetsberövad. Men för att få ut pengarna ska Brian Sandberg först avtjäna ett två månader långt fängelsestraff som han har hängande över sig från en tidigare knarkdom.

 

Överklagar domen

Men nu vill åklagaren, Henrik Aagaard, att Bandidosmannen blir helt utan ersättning och har överklagat ersättningsbeslutet.
Anledningen: Att Brian Sandberg själv valt att inte samarbeta under rättsprocessens gång.
– Vi menar att rådande praxis från Højesteret (den danska motsvarighet till Högsta domstolen reds. anm.) är att man får skylla sig själv om man inte väljer att uttala sig vid häktningsförhandlingar, till polisen eller i den efterföljande rättegången, säger Henrik Aagaard till Ekstrabladet.

 

Advokaten: "Vi vinner igen"

Brian Sandberg ser däremot överklagandet som ett direkt angrepp mot sin person. På sin Facebook, som citeras av Ekstrabladet, beskriver han rättssystemet som ruttet och anser att de ägnar sig åt rena trakasserier.
"Nu ska det till ännu en rättegång för att detta vanvett ska stoppas. Detta stinker lång väg och det är tydligt att systemet gör allt för att irritera och förfölja min person!!"
Bandidosmannens advokat, Michael Juul Eriksen, är däremot inte förvånad över åklagarens överklagan.
– Det gör ont hos vissa personer att de först förlorat saken och sedan förlorar ersättningsärendet. Men jag litar på att vi kommer att vinna en gång till, säger han till Ekstrabladet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mc-bossens-kamp-for-sina-fangelsepengar/

Gäng & Klubbar i Östergötland

HA-mannens skuld: 1,9 miljoner

En ledande medlem i Hells Angels i Norrköping, som utvandrat, har låtit över 1,9 miljoner kronor i felparkeringsböter, fordonskatter och trängselskattavgifter gå vidare till indrivning.
I ett tättskrivet, sex sidor långt fax från Kronofogden finns hans 451 felparkeringsavgifter, 29 fordonskatter och 12 trängselskattavgifter som gått vidare till indrivning registrerade. Sammanlagt uppgår skulden till 1 935 417 kronor.
Sammanställningen visar att oerhört många felparkeringsavgifter trillat in vissa dagar. Den 7 juni 2013 fick han exempelvis 34 felparkeringsböter à 600 kronor och den 30 augusti 2012 var de ännu fler – 55 stycken.

 

16 fordon skrivna på mannen

Förklaringen kan vara att den fullvärdige HA-medlemmen agerar som bilmålvakt och låter andra skriva sina fordon på honom, eftersom han sedan 2010 är utvandrad eller överförd till obefintlighetsregistret. Därmed är det svårt för Kronofogden att utmäta hans tillgångar även om de gör en bosättningsutredning för att utröna var han egentligen bor och om det finns några utmätningsbara tillgångar.
Enligt Transportstyrelsen är 16 fordon skrivna på mannen, som angett en Norrköpingsadress, trots att han utvandrat.
Det är inga nya bilar som står på honom, utan ett gäng bilar från 1990-talet. De äldsta två är en mörkgrå VW Golf respektive en vit Volvo 944 av 1991 års modell och den nyaste en ljusgrå Peugeot 206 GTI.

 

1,6 miljarder i skulder

Genom att använda en bilmålvakt slipper fordonets verklige ägare betalningsansvaret för fordonsrelaterade skatter och avgifter eftersom bilmålvakten är betalningsskyldig.
Bilmålvakten betalar dock aldrig varken skatter eller avgifter, vilket leder till att staten går miste om stora intäkter. Vid årsskiftet var det sammanlagda skuldebeloppet för de fordonsrelaterade skulderna i landet över 1,6 miljarder kronor, enligt Kronofogden.
100 personer stod ensamma för över 340 miljoner kronor av totalsumman.
Men har Kronofogden försökt göra något för att driva in skulderna i det här fallet?
Enligt en handläggare på Kronofogden har inget gjorts i fallet på sistone, men påpekar att den aktuella mannen hade en inkomst från ett Norrköpingsföretag från 2014. Handläggaren kan dock inte säga mer utan hänvisar NT till specialverkställighetsgruppen, där Krister Jokela är chef.

 

Kan komma åt bilmålvakter

För Krister Jokela är fenomenet med att en person som har problem med svenska myndigheter utvandrar men fortsätter vara verksam i Sverige inget nytt. Han har dock inte tittat på det här specifika fallet och kan därför bara uttala sig om vad Kronofogden kan göra för att driva in skulden i generella termer.
–  Vi kontrollerar om personen ifråga har några konton i Sverige som vi kan utmäta. Vi tittar också på om han finns på någon adress. Om det finns kan vi utmäta på besittning, det vill säga utmäta de saker som han har på sig eller de saker som finns i lägenheten.
Sedan den 1 juli 2014 har Kronofogden fått ökade lagliga möjligheter att komma åt så kallade bilmålvakter och Kronofogden utreder i första hand om utmätning av fordonet, för de skulder som finns restförda hos Kronofogden, är möjlig.
– Om utmätning med stöd av utsökningsbalken inte är möjlig kan kronofogden enligt den nya lagen ianspråkta fordonet och sälja det för att betala fordonsskulderna.
Fotnot: Vi har sökt HA-medlemmen för en kommentar. Han meddelar via sin advokat, Mikael Abrhamsson, att han inte vill svara på några frågor.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/ha-mannens-skuld-19-miljoner-10768501.aspx

Slut- tvättat i Estland?

Ledare När NT förra året försökte hitta Peter Holfves (tidigare president Hells Angels Norrköping) bolag i Tallinn kammade vi noll. Inte ens en brevlåda fanns på adressen. Det var alltså fråga om brevlådeföretag som bara fanns på pappret.

Som det går att läsa på nyhetsplats i dagens NT har Holfve registrerat ett nytt bolag, på samma adress. Fast det betyder inte att dylika företag inte bedriver verksamhet. Bara att denna verksamhet ofta är svart och går ut på att tvätta pengar vita genom omfattande transaktioner över flera länder. Härvidlag utnyttjas luckor i lagar och regelverk, olika nationella särbestämmelser och ibland också statlig slapphet i bekämpningen av ekonomisk brottslighet.

Det är tråkigt att Estland figurerat i dylika sammanhang, men samarbetet mellan Stockolm och Tallinn har förbättrats. Enligt Pia Bergman på Skatteverket går de illegala penningströmmarna därför numera mer till Lettland och Litauen. Fast också dessa stater håller på att skärpa kampen mot den organiserade brottsligheten.

Till detta kan man lägga att många av de tradtionella skatteparadisen och de så kallat insynsfria bankerna i Schweiz numera utgör allt osäkrare miljöer för kriminell verksamhet. Utmärkt. Fast tyvärr inga garantier för slutseger mot brottslighet. Det finns många länder med tveksamt rykte i dylika sammanhang, kanske också inom EU. Ju besvärligare det blir för brottslingar att tvätta sin smutsiga byk, desto mer är vunnet i kampen mot organiserad kriminalitet.
http://www.nt.se/opinion/ledare/slut-tvattat-i-estland-10801589.aspx

HA-ledare fortsätter driva företag från Estland

Norrköping Hells Angels tidigare president i Norrköping har fortfarande ett bolag i Tallinn, på samma adress som han för ett år sedan hade ett annat brevlådeföretag. Se grafik över upplägget.
För ett år sedan avslöjade NT och Corren att Peter Holfve, fullvärdig medlem och tidigare president i Hells Angels
i Norrköping, hade utvandrat till okänt land och bildat bolag i Estland.

Ett år senare har han fortfarande – enligt registren Äriregstri och E-krediidiinfo – åtminstone ett estniskt bolag, MC Bygg AB OÜ, som bildades den 2 oktober 2014.

Bolaget finns på samma adress, Väike-Karja 6-3, som de två bolag med HA-anknytning som NT ifjol letade efter där, men inte hittade ett spår av. På adressen fanns ingen som helst verksamhet, utan det var brevlådeföretag som bara finns på pappret.
– Jag vet inte vad han använder just det här bolaget till. Men vad man kan se ibland är att andra svenska företag använder osanna fakturor som kommer från den här sortens bolag, säger Pia Bergman, nationell samordnare för kontroll av grov ekonomisk brottslighet.

Ett sätt för det svenska bolaget att frigöra svarta pengar.
–  Med osanna fakturor menar jag att de låtsas köpa bemanningen från till exempel ett företag i Estland, men hela fakturan är fejk. Istället är det ett sätt att frigöra pengar och betala den egna svarta arbetskraften. Det är inget ovanligt upplägg.

För besväret får det estniska bolaget en slant.
För ett år sedan hade Skatteverket upptäckt ett nytt fenomen, med estniska bolagsbildare som med aggressiv marknadsföring lockade personer som hade problem med de svenska myndigheterna, hade näringsförbud eller flera konkurser bakom sig.
Bolagsbildarna är fortfarande aktiva, men i dag vet Skatteverket mer om vad som ligger bakom dem.
–  Det har hänt lite sedan dess. Vi har inlett utredningar på ett 25-tal olika personer och företag som har knytning till Estland och som tidigare föll utanför vår radar, men det tar tid eftersom man ska utbyta information mellan länder, säger Pia Bergman.
Kan utredningarna leda till åtal för bokföringsbrott eller skattebrott?

– Det blir nog en påse blandat, bland annat grova skattebrott.
En överenskommelse mellan svenska och estniska skattemyndigheter, som träffats under året, om regelbundet informationsutbyte har gjort att Skatteverket numera slipper leta med lupp efter de verksamheter som startas i Estland, men är verksamma i Sverige.

I juni gick Skatteverket ut med ett pressmeddelande och berättade om att man tog hjälp av skattemyndigheten i Estland mot ekonomisk brottslighet. Det gav eko.

– Direkt efter sommaren syntes en förändring i penningströmmarna, som tidigare gick mot Estland. Nu gick de lite mer söderut. Först mot Lettland och senare mot Litauen, säger Pia Bergman, som leder ett nätverk som arbetar med penningtvättfrågor där många banker och finansinstitut finns med.

– Vi diskuterar vad vi ser för penningströmmar som kan vara riskfyllda. Vi tittar på trender och tendenser, inte på företag eller personer.

Penningströmmarna mot Lettland och Litauen ledde till att Skatteverket försökte få till ett informationsutbyte med deras skattemyndigheter också.

Med Lettland fungerar det redan och ett liknande avtal är på gång med Litauen.
– Om penningströmmarna tar nya vägar gör vi det också.
I somras visade Skatteverkets provkörning av 600 personer som bor i Sverige men finns i det estniska bolagsregistret att hälften hade varit föremål för utredningar rörande ekonomiska oegentligheter i Sverige.

– Vi tror att det fortfarande är någorlunda lika, men när vi ökar kontrollerna trycker vi de oseriösa företagen mot nya länder.
Men kommer ni åt personer som är utvandrade eller överförda till obefintlighetsregistret?

–  Ja, vi ska ju kontrollera att folk är folkbokförda på rätt ställe och jag vet att folkbokföringen har ett särskilt fokus på att undersöka vilka som finns i obefintlighetsregistret och var de finns egentligen. De försöker göra bosättningsutredningar, men de är ofta svåra att göra.

För att motverka skatteflykt arbetar Skatteverket tillsammans många stora branschaktörer* för att införa en rapporteringsskyldighet för dem som anlitar utländska bolag.
– Förekomsten av en svart sektor är besvärande och leder till snedvriden konkurrens, exploatering av arbetskraft och till att farliga arbetsmiljöförhållanden uppstår. Det innebär också att trygga vita jobb inte erbjuds i den utsträckning de skulle kunna, säger Pia Bergman.

Det vill de ändra på.
– Vi anser att arbetsgivaravgiften måste redovisas på individnivå och så anser vi att skatteverket måste få komma ut och göra oannonserade kontroller av vilka som finns på arbetsplatsen.
Fotnot 1: Vi har sökt Peter Holfve för en kommentar. Han meddelar via sin advokat, Mikael Abrahamsson, att han inte vill svara på några frågor.

Fotnot 2: I samarbetet för schysta konkurrensvillkor deltar förutom Skatteverket LO, Svenska Transportarbetareförbundet, Fastighetsanställdas förbund, Kommunal, Sveriges byggindustrier, Sveriges åkeriföretag, FLA – den gröna näringen, Svenska Taxiförbundet, Sveriges tvätteriförbund och Almega.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/ha-ledare-fortsatter-driva-foretag-fran-estland-10763404.aspx

Hells Angels inblandat i olagligt spel för miljonbelopp

Hells Angels i Norrköping är inblandat i olagligt spel som genererat miljontals kronor de senaste åren. Nu har åtal väckts mot en företrädare för My Way på Kungsgatan, där en ledande medlem i Hells Angels Norrköping jobbar.

Över 30 spelautomater och hundratusentals kronor togs i beslag när polis, åklagare och Skatteverket den 7 oktober gjorde ett gemensamt tillslag mot fyra näringsställen där Lotteriinspektionen vid upprepade tillfällen under flera års tid konstaterat att det förekommer olagligt spel.

Vid tillslaget pågick det olagliga spelet för fullt. Spelautomater och stora summor kontanter, som fanns i spelmaskinerna eller på annat sätt kunde hänföras till det olagliga spelet, togs i beslag.
– Lotteriinspektionen är väldigt mån om att få stopp på det olagliga spelet, därför vände de sig till polisen. Men det är inte något prioriterat område och straffvärdena för de här brotten är låga, säger kammaråklagare Annika Tiensuu, som nu väckt åtal för brott mot lotterilagen, alternativt grovt brott mot lotterilagen, när det gäller företrädaren för företaget Norrköpings Video som driver My Way-butiken på Kungsgatan.


Låga straff
Men även om straffen för brott mot lotterilagen inte brukar ge mer än 40–60 dagsböter i straff, vilket är något högre straff än vad ett bruk av narkotika brukar leda till, finns en ambition att störa det olagliga spelet.
– Om vi hittar en rutin så att vi kan väcka åtal om det här rullande, gör vi det svårare för dem som håller på. Då får vi i alla fall tillfälligt bort maskinerna och hanteringen, säger Annika Tiensuu.
I My Way-Butiken på Kungsgatan arbetar, enligt NT:s uppgifter, en fullvärdig medlem i Hells Angels som är folkbokförd som utvandrad och har låtit skulder över 1,9 miljoner kronor gå vidare till Kronofogden.
I polisförhör vittnar bland andra bolagets revisor om att han är anställd där.
”XX verkar vara insatt i företaget och han frågar om saker i bokföringen om uppgifter som han inte tycker stämmer”, säger revisorn. Däremot vet revisorn inte vilket förhållande han och den nu åtalade företrädaren för bolaget har.
Även företagets företrädare säger i förhör att den fullvärdige Hells Angels-medlemmen får månadslön för sitt arbete i butiken.


Flera tusen i veckan
Hells Angels-medlemmen är tillsammans med företagsföreträdaren och en yngre person också misstänkt för bland annat försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott, vilket utreds av Ekobrottsmyndigheten i Linköping.
– Det här är ett delat ärende, där två förundersökningar pågår parallellt, säger
kammaråklagare Susanne Hedberg Norén vid Ekobrottsmyndigheten.
De återkommande kontroller som Lotteriinspektionen gjort under 2013 fram till maj 2014 visar att det i verksamheten funnits ett antal, åtta–nio, illegala spelmaskiner i lokalen. En spelmaskin beräknas generera cirka 5 000 kronor per vecka i nettointäkter. Nettoomsättningen för spelmaskinerna är då cirka två miljoner kronor mellan den 1 mars 2013 och 30 juni 2014.

I förhör säger företrädaren för bolaget att omsättningen varierar mellan 50 000 till 200 000 kronor per månad på maskinerna, men att företaget Casino Companiet i Enköping KB som tillhandahåller spelmaskinerna vet mer exakt.
Han säger också att Casino Companiet lovat lösa eventuella problem med myndigheterna.
”Jag har sagt att om det är några problem vill jag inte ha dem. De har sagt att de har licens och att allt är okej.”
Samhällsproblem frodas i staden

Casino Companiets företrädare säger å sin sida i polisförhör att bolagen SJ Bet och Yez Gaming LTD äger maskinerna, medan de själva sköter service och avräkning av maskinerna. Yez Gaming uppges vara licensierade på Malta, men Lotteriinspektionens motsvarighet där slår fast att det inte stämmer. De har ingen licens där.
Ida Skoog på Lotteriinspektionen anser att olagligt spel är ett samhällsproblem, som frodas i Norrköping.

– Inkomsterna som de som placerar ut de här automaterna och de som har dem i sina lokaler får in på olagligt spel, kan bli väldigt omfattande. Så det är ju högmotiverande verksamhet att fortsätta bedriva, trots att den är olaglig. Straffen är dessutom relativt låga i förhållande till inkomsterna.

I kölvattnet av det olagliga spelet finns också sociala problem, som kan leda till spänningar i bostadsområden.

– Vi har sett de som har spelat bort 90 000 kronor som man lånat från familjen eller särskilda lånehajar på plats i spellokalerna. Man har varit så säker på att man ska vinna tillbaka pengarna att man fortsatt låna och spela. När man sedan inte gör det känner man sig lurad.

Problem bland skolungdomar

Andra konsekvenser är att det inte finns några garantier för att den som vinner ska få några pengar.

– Det finns inget konsumentskydd, eftersom det är de som har maskinerna som bestämmer över spelen.

Det finns också risk för att minderåriga börjar spela.

– De får en väldigt tidig infart i sitt spelande och kanske lånar pengar på plats, och redan som ung får skulder till sådana som man inte bör ha skulder hos. Vi har fått indikationer om att det finns en sådan problematik bland skolungdomar i Norrköping.

Fotnot: Vi har sökt HA-medlemmen för en kommentar. Han meddelar via sin advokat, Mikael Abrahamsson, att han inte vill svara på några frågor.

Vi har utan att lyckas sökt företrädaren för My way för en kommentar.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/hells-angels-inblandat-i-olagligt-spel-for-miljonbelopp-10752638.aspx 

Istället för att lägga krutet på spelmonopolet, borde krafterna inriktas på att bekämpa verkligt illegala verksamheter.

I skrivande stund är det oklart vilka som låg bakom trippelmordet i Uddevalla, än mindre känner vi till orsakerna. Däremot vet vi att grovt våld de senaste åren ofta tagit sig allt mer drastiska uttryck. Inte minst har de kriminella gängens användning av skjutvapen ökat. I dag är det inte svårt för en person med de rätta kontakterna att skaffa sig en illegal pistol, ja till och med en k-pist eller automatkarbin. Allt medan våra makthavare tycks ägna den största mödan åt att bekämpa de legala vapeninnehaven.

Något påminner detta om spelvärlden, där den högst prioriterade verksamheten tycks vara att slå vakt om spelmonopolet. Trots att det finns en verkligt illegal spelverksamhet som årligen omsätter miljardbelopp, inte minst genom enarmade banditer.

Som det går att läsa på nyhetsplats i dagens NT är Hells Angels bara i Norrköping inblandad i illegal spelverksamhet som genererat många miljoner kronor. 7 oktober förra året slog åtminstone polis, åklagare och Skatteverket till mot fyra näringsställen i staden där det pågick illegalt spel.

Förhoppningsvis stör dylika tillslag verksamheten, kanske upphör rentav densamma – för en kortare tid. På längre sikt brukar emellertid det illegala spelandet återuppstå. Avskräckningseffekten är låg. Dels eftersom de skattefria vinsterna ofta är mycket stora. Dels därför att straffen ofta är måttliga. Brott mot lotterilagen brukar ge 40-60 dagsböter, eller (teoretiskt) högst 60 000 kronor. Närmast ”självriskpengar” i den kriminella världen.

Det relativt låga straffvärdet är problematiskt eftersom detsamma delvis styr polisens prioriteringar. Enkelt uttryckt går brott med högt straffvärde före dito med lågt – vilket förstås också är en rimlig tågordning.

Straffskärpningar vore alltså välkomna, fast som vanligt spökar det svagbestraffande svenska rättsväsendet. Även om de ovan nämnda straffsatserna är måttliga, är straffen ändå något hårdare än för exempelvis ringa narkotikabrott. Vid höjning av straff för en form av brottslighet bör hänsyn tas till andra straffsatser, så att (enkelt uttryckt) smärre brott inte straffas hårdare än grövre.

Därtill kommer den skandallöst svaga tillämpningen av existerande straff, vilka enligt praxis alltid brukar utfalla på den lägre halvan av den möjliga straffsatsen.

Alltså lönar sig illegal spelverksamhet ofta riktigt bra, i synnerhet som lånehajar (”shylocks” med amerikansk terminologi) ofta tar ockerränta och lätt kan utöva utpressning gentemot låntagarna, som av begripliga inte gärna går till polisen. Inte för inte har illegal spelverksamhet varit en viktig verksamhet för den mer namnkunniga amerikanska maffian i decennier.

Eftersom det gäller att kontrollera vem som arrangerar illegalt spel och på vilket sätt är det dessutom en utmärkt grund för så kallad beskyddarverksamhet. Inte konstigt om den organiserade gängbrottsligheten är beredda att ta risker och slåss om de bästa platserna kring så väldukade bord.
http://www.nt.se/opinion/ledare/spel-dobbel-klassisk-maffiamark-10797135.aspx

måndag 2 mars 2015

Hells Angels och Red & White Crew fyllde åhörarplatserna

Medlemmar i Hells Angels och supporterklubben Red & White Crew från olika delar av Sverige fyllde åhörarplatserna när rättegången om den grova misshandeln på Luntgatan i Norrköping började om.

En efter en tågade HA-medlemmarna och deras supportrar från Red & White Crew från Norrköping, Eskilstuna, Uppsala och Göteborg

i sina västar, jackor och tröjor med den bevingade dödskallen och andra symboler in i säkerhetssalen på måndagsmorgonen. Detta sedan de genomgått en omfattande säkerhetskontroll, där till och med skorna kontrollerades, i entrén till Linköpings tingsrätt på måndagen. Bland dem fanns också till synes vanliga Svenssons utan några gängmärken synliga på kläderna.

Om den stora uppslutningen var för att stödja de fem åtalade för den grova misshandeln i korsningen Luntgatan/Vattengatan den 22 oktober då en tidigare medlem i Outlaws blev misshandlad med bland annat svärd, kniv och andra tillhyggen eller var något annat slag av manifestation är svårt att avgöra.

Att de förväntade sig några större nyheter är dock svårt att tro, eftersom huvudförhandlingen är ett omtag av den tidigare rättegången eftersom en nämndeman uppträtt olämpligt.

– Hells Angels-gängen har varit representerade alla rättegångsdagarna. Det har varit allt från halvfullt till fullt, säger rådmannen Anders Heiborn som klev av rättegången när det stod klart att en nämndeman tagit egna kontakter efter avslutad huvudförhandling, men innan doms givande.

Anders Heiborn som arbetat vid domstol i 25 år har aldrig tidigare varit med om något sådant och reagerade direkt.
–  Jag insåg omgående att det innebär att vi har blivit jäviga. Domstolens opartiskhet och obundenhet sätts åt sidan när man hamnar i ett läge när det finns sådana kontakter, sade han till NT då.

Han tycker emellertid inte beslutet var dramatiskt, däremot blev det en praktisk fråga för rätten.
– De fick helt enkelt leta efter en annan domare och nämnd, och eftersom det är ett omfattande mål med många vittnen betyder det en stor arbetsbelastning.

Lagman Göran Nilsson som är ny ordförande i målet arbetade före pensionen vid Norrtälje tingsrätt. De tre nya nämndemännen är dock knutna till Norrköpings tingsrätt.
Hur ska ni säkerställa att inga misstag sker igen?
– Det går inte att säkerställa, men det var ovanligt orutinerat av nämndemannen att göra så, sade Göran Nilsson i en paus till NT.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/hells-angels-och-red-white-crew-fyllde-ahorarplatserna-10768556.aspx

Så började krigen / bråken mellan rivalerna Hells Angels och Bandidos i Danmark

Under de senaste 50 åren har krigen mellan olika mc-gäng plågat Danmark.
På ena sidan har oftast Hells Angels stått – motståndarna har varierat med åren. Nu råder något som liknar fred, men minsta gnista kan sätta gängvärlden i brand.

I ett unikt dokument av Ekstrabladet, som Kvällsposten tagit del av, skildras den våldsamma gängkulturen i Danmark.

Redan under 1960-talet var de danska tidningsläsarna vana vid artiklar om bråk mellan mc-gäng. En av de största profilerna i den miljön var Bjørn Andersen som grundade gänget "De vilda änglarna".

Bråk och uppgörelser mellan änglarna och andra gäng var så vanligt förekommande att det till slut räckte med att bara nämna Andersens namn för att skapa dramatiska tidningsrubriker, skriver Ekstrabladet i det stora unikt dokumentet som Kvällsposten fått ta del av.

En bit in på 1970-talet upplöstes gänget och andra, ännu mer hårdföra klubbar, bildades. Några av dem togs senare upp i Hells Angels.

Reportage i tv och tidningar visade hur gängen söp, slogs och ställde till med allmänt kaos men ytterst få förstod nog då vad som skulle hända.

 

Hagelgevär och järnrör

I november 1977 sköts 24-årige Kim Mortensen ned i samband med en attack mot mc-gänget Nomads på Amager i Köpenhamn. Angriparna, flera unga män från gänget Nøragersminderødderne attackerade källarlokalen beväpnade med både hagelgevär och järnrör.
Kim Mortensen, som var en av angriparna, dog. Två medlemmar i angripna Nomads skadades.

 

Upptrappad våldsspiral

Dödsfallet betraktas, enligt Ekstrabladet, som det första kopplat till kriget mellan olika mc-gäng i Danmark. Samtidigt var mordet ett tydligt illavarslande tecken på en upptrappad våldsspiral.

Bara en vecka efter mordet på Kim Mortensen sköts en annan gängman, 18-årige Johnny Jensen, från Filthy Few till döds på diskoteket Daddys Dancehall i Köpenhamn. Skytten, som tillhörde ett annat rivaliserande gäng, dömdes till två års fängelse sedan han lyckats övertyga rätten om att det var ett vådaskott som brann av.

Några år senare, 1984, brakar helvetet löst på riktigt. Henning Norbert Knudsen, även kallad "Makrellen", president i klubben Bullshit, och hans fru Pia, var på väg från hemmet på Amager till ökända fristaden Christiania för att sälja hasch.

 

Peppras ner

I samma stund som de svänger ut på gatan i sin bil kommer en man emot dem med bestämda steg.
Han är beväpnad men paret i bilen hinner inte göra något. Mannen på gatan går ner på knä och öppnar eld med ett automatvapen.

Bullshit-presidenten peppras full med skott medan Pia, som lyckats lämna bilen, tar skydd bakom fordonet. När skotten upphört hänger den 24-årige presidenten halvvägs ut ur bilen, hans långa hår snuddar vid marken.

 

Mördaren: HA-mannen

Via vittnesmål från bland andra Pia, som överlevde skottdramat, slår polisen snabbt fast att mördaren är Hells Angels-mannen Jørn Jønke Nielsen.
Men Jønke håller sig undan och han lyckas även lämna landet och drar först till Frankrike och sedan till Kanada där han står under Hells Angels skydd.

Våren 1988 överlämnar han sig själv. Han döms senare till 16 års fängelse för mordet på "Makrellen" men hävdade att det var nödvärn.

Motivet till mordet skulle ha varit att stoppa Bullshit från vidare expansion.
"Jag är inte stolt över att ha mördat, men jag är stolt över att ha försvarat dem jag håller av, sade han själv i rätten," skriver Ekstrabladet.

Samtidigt som Jørn Jønke Nielsen satt i fängelse fortsatte stridigheterna mellan Hells Angels och andra gäng, främst ärkerivalen Bandidos.

 

Flög på samma plan

I mars 1996 flög ett antal medlemmar från Bandidos i Köpenhamn hem från en fest i Helsingfors. På samma plan satt medlemmar från Hells Angels som varit på tatueringsfestival i den finländska huvudstaden. Stämningen mellan gängen var mycket spänd och innan de bordade planet ringde båda lägren hem och begärde förstärkning på Kastrup.
När planet landade togs gängen emot av beväpnade vänner. Kraftig skottlossning utbröt på parkeringsplatsen utanför flygplatsen. Bandidosmannen Uffe Larsen dog, ytterligare tre medlemmar i Bandidos skottskadades illa.
Skottdramat på Kastrup har av polisen beskrivits som starten på det stora nordiska mc-kriget som ledde till ännu mer våldsamheter och dödsfall, totalt elva döda klubbmedlemmar och en död civilperson.

 

Skakade hand

Bakgrunden till det våldsamma kriget var Bandidos expansion i Danmark, den sågs inte med blida ögon av Hells Angels som tidigare hade stört ut alla andra försök till konkurrens.
Officiellt tog kriget slut när Bandidos Europapresident Jim Tinndahn i september 1997 skakade hand med motsvarigheten i Hells Angels, Bent Nielsen.
Därefter har i princip någon slags fred rått mellan åtminstone Hells Angels och Bandidos. Våldsamheter mellan gängen har utbrutit då och men stämningen är långt ifrån den som rådde fram till 90-talets slut.


Nya gäng

I stället är det nya gäng i Danmark som i sin strävan att växa sig starkare utmanar främst Hells Angels. Under de första åren på 2000-talet har medlemmar i danska Hells Angels upprepade gånger figurerat i uppgörelser med ungdomsgäng i Köpenhamn, ett av de mer kända är det så kallade "Blågårdsplats-gänget".

Under 2013 etablerade det nederländska mc-gänget Satudarah sig i Danmark. Nästan omedelbart växte spänningen mellan Hells Angels och utmanaren, i februari 2014 drabbade medlemmar från gängen samman på en krog i centrala Köpenhamn och bråket fortsatte i flera dagar.

Även den konflikten är nu lugn - på ytan.
Samtidigt har ytterligare ett gäng nerifrån kontinenten, tyska Gremium MC, gjort entré i Danmark. Målet är, enligt den danska polisen, samma som för de andra mc-gängen: Att roffa åt sig marknadsandelar, främst inom knarkhandeln.
Trots konkurrensen mellan de redan etablerade gängen, Hells Angels och Bandidos på ena sidan, och de nya utmanarna Satudarah och Gremium, betecknar polisen för när varande läget som lugnt.

- Då och då poppar det upp något mellan dem, men vårt intryck är att klubbarna gör vad de kan för att inte låta konflikterna eskalera, säger Michael Ask, chef för danska rikspolisens nationella efterforskningscenter till Ekstrabladet.


Lugn - på ytan

Men det är ett bedrägligt lugn, freden bygger på iskalla beräkningar från HA och Bandidos.
- Alternativet till fred är en större konflikt och de vet att det bara skulle skada dem själva. Vi skulle övervaka dem konstant och deras medlemmar skulle gripas och fängslas för mord och mordförsök, det skulle vara förödande för deras organisation, säger Michael Ask till Ekstrabladet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mordet-som-utloste-ett-krig-mellan-mc-gang/

Sälj pinaler eller ta med familjen på Loppis / Bazaar 4:a helger i Mars